Μελομακάρονα του Τάσου

Συνταγή για αξέχαστα μελοκάρονα!

Προετοιμασία: 35 λεπτά

Μαγείρεμα: 30 λεπτά

Μερίδες: 40 μελομακάρονα

Μελομακάρονα του Τάσου

Εκτέλεση

Για το σιρόπι:

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό, τη ζάχαρη, τις φέτες πορτοκαλιού και λεμονιού και 1/2 κ.γλ. κανέλα και βράζουμε για 3 λεπτά από τη στιγμή που το μείγμα θα κοχλάσει. Αποσύρουμε από την φωτιά, αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει για λίγα λεπτά και προσθέτουμε 3 κ.σ. μέλι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.

Για τα μελομακάρονα:

Σε λεκάνι βάζουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, το λιωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη, 1/2 κ.γλ. κανέλα και το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα μέχρι να ενωθούν. Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι και τη σόδα, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα. Όσο σφίγγει το μείγμα συνεχίζουμε το ανακάτεμα με τα χέρια, μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη λαδωμένη και μαλακή.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Κόβουμε το μείγμα σε κομμάτια στο μέγεθος καρυδιού και τα πλάθουμε στο χαρακτηριστικό οβάλ σχήμα. Αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κουπ-πατ σε διάφορα γιορτινά σχήματα αντί να τα πλάσουμε με τα χέρια.

Σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα αραδιάζω τα μελομακάρονα αφήνοντας μεταξύ τους απόσταση 2 - 3 εκ. Ψήνουμε για 30 - 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Οσο είναι ακόμα καυτά, τα βάζουμε ανά δύο σε τρυπητή κουτάλα και τα βυθίζουμε για τρία δευτερόλεπτα στο κρύο σιρόπι. Έχει σημασία τα μελομακάρονα να είναι καυτά και το σιρόπι κρύο για να σιροπιάσουν καλά και να παραμείνουν τραγανά, χωρίς να λασπώσουν. Πασπαλίζουμε με άφθονη καρυδόψιχα και περιχύνουμε με 2 κ.σ. μέλι.