Όλα ξεκίνησαν όταν η Καλιφόρνια ψήφισε το νόμο που απαγορεύει την πώληση του φουά γκρα (foie gras) στην πολιτεία. Αιτία ψήφισης της νομοθεσίας ήταν οι έντονες πιέσεις που ασκούσαν εδώ και χρόνια φιλοζωικές οργανώσεις, διαμαρτυρόμενες για τον βάναυσο τρόπο με τον οποίο εκτρέφονται οι χήνες (από τις οποίες παράγεται το εν λόγω έδεσμα). Ασφαλώς, αυτή η νομοθεσία, η οποία τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουλίου, έπληξε σε μεγάλο βαθμό τις πωλήσεις του γαλλικού φουά γκρα.
Σε απάντηση, λοιπόν, της απόφασης της Καλιφόρνια προχώρησε η γαλλική πόλη Gers, η οποία είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φουά γκρα, με μποϊκοτάζ των κρασιών που προέρχονται από την αμερικανική πολιτεία. Ο Philippe Marin, πρόεδρος του επαρχιακού συμβουλίου της περιοχής τόνισε χαρακτηριστικά: “Καλώ όλους τους Γάλλους εστιάτορες να σταματήσουν να πωλούν κρασί από την Καλιφόρνια, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους παραγωγούς φουά γκρα της πόλης μας, αλλά και όλους τους παραγωγούς γενικότερα”.
Από την άλλη πλευρά, αν και η Καλιφόρνια είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κρασιού των Η.Π.Α, λίγα από αυτά τα κρασιά εξάγονται στη Γαλλία. Ο εκπρόσωπος των οινοποιείων της Napa Valley, Terry Hall, εξέφρασε στην εφημερίδα Businessweek την αγανάκτησή του για την κίνηση της Γαλλίας, αναφέροντας ότι οι Αμερικανοί είναι σημαντικοί υποστηρικτές των γαλλικών κρασιών.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο χώρες, τουλάχιστον σε γαστριμαργικό επίπεδο, έρχονται σε ρήξη. Το 2003, η αμερικανική βουλή, σε ανταπόδοση της αντίθεσης της Γαλλίας στην εισβολή στο Ιράκ, μετονόμασε τις τηγανητές πατάτες του κυλικείου από “french fries” σε “freedom fries” (πατάτες της ελευθερίας). Και ο πόλεμος του φουά γκρα καλά κρατεί.
Άννα Ευθυμίου
Πηγή: Businessweek