ΑρχικήΆρθραΟ χριστουγεννιάτικος κορμός του Νταλί

Ο χριστουγεννιάτικος κορμός του Νταλί

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Τι σχέση μπορεί να  έχει ο Ισπανός καλλιτέχνης Σαλβαντόρ Νταλί με ένα από τα γνωστότερα χριστουγεννιάτικο γλυκά, τον περίφημο και πολύ λαχταριστό κορμό;  Αν και ο Νταλί ήταν λάτρης του καλού φαγητού και μάλιστα είχε γράψει και βιβλίο μαγειρικής που περιελάμβανε  συνταγές αρκετά ιδιαίτερες  για την εποχή τους, δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν ο χριστουγεννιάτικος κορμός (bûche de Noël) ήταν ένα από τα αγαπημένα του γλυκά.  Αυτό για το οποίο είμαστε σίγουροι είναι ότι ο Ισπανός καλλιτέχνης, που άφησε το στίγμα του στην ιστορία και πορεία της τέχνης, φιλοτέχνησε κάποιες από τις πιο πρωτότυπες χριστουγεννιάτικες κάρτες που υπάρχουν αλλά και ότι του πήγαινε πολύ η στολή του Άγιου Βασίλη.

Φέτος τα Χριστούγεννα, ο chef pâtissier Cédric Grolet του παρισινού ξενοδοχείου Le Meurice αποφάσισε να δημιουργήσει έναν χριστουγεννιάτικο κορμό εμπνεόμενος από το έργο του Νταλί. Η επιλογή αυτή δεν ήταν καθόλου τυχαία, αφού ο καλλιτέχνης συχνά διέμενε στο εμβληματικό αυτό ξενοδοχείο, όπως και πολλές άλλες σημαντικές,  κατά τη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης περιόδου επί 30 συναπτά έτη.

Ο Cédric Grolet, ένας από τους πιο ταλαντούχους ζαχαροπλάστες της γενιά του, δημιούργησε έναν κορμό-ωδή στον πίνακα του Η εμμονή της μνήμης, φιλοτεχνημένος το 1931. Στο έργο αυτό γίνεται σαφής αναφορά στον χρόνο που φεύγει, στη λήθη και στη σημασία των πράξεων και αποφάσεών μας που μένουν χαραγμένες στη μνήμη μας. Ο χριστουγεννιάτικος κορμός είναι φτιαγμένος από μπισκότα, κρέμα καραμέλας, αχλαδιού και μελιού και με επικάλυψη από μους πικρής σοκολάτας, ενώ είναι διακοσμημένος με ένα λιωμένο ρολόι, μοτίβο που εμφανίζεται στον πίνακα του σουρεαλιστή καλλιτέχνη.

 

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Βίδες με πέστο μαϊντανού

Συνταγή για μακαρόνια βίδες με πέστο μαϊντανού. Αρωματική σάλτσα πέστο από μαϊντανό, χωρίς τυρί, που δίνει αίσθηση φρεσκάδας στη μακαρονάδα μας.

Τυροκροκέτες

Τυροκροκέτες από τον Τάσο Αντωνίου. Οι πιο τραγανές και τυρένιες τυροκροκέτες που έχετε δοκιμάσει φτιάχνονται με πέντε μόνο υλικά!

Κλασικό σνίτσελ χοιρινό

Σνίτσελ χοιρινό με τραγανή κρούστα από τον Τάσο Αντωνίου. Η πιο γρήγορη και νόστιμη συνταγή που θα συνοδεύσετε ιδανικά με πατατοσαλάτα.

Περισσότερα άρθρα

Όσπρια και σπόροι: χρειάζονται μούλιασμα ή όχι;

Τελικά χρειάζονται τα όσπρια μούλιασμα πριν τα μαγειρέψουμε και αν ναι, ποιος είναι ο σωστός τρόπος να τα μουλιάσουμε;

Τι να προσέχουμε όταν τρώμε έξω το καλοκαίρι σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ

Συστάσεις στους καταναλωτές για την επιλογή ασφαλών τροφών στα εστιατόρια το καλοκαίρι δίνει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

Φρούτα και λαχανικά του μήνα: Μάιος

Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά του Μαΐου για να φτιάξετε τις πιο ανοιξιάτικες συνταγές με αγνά υλικά!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ