Ο χριστουγεννιάτικος κορμός του Νταλί

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Τι σχέση μπορεί να  έχει ο Ισπανός καλλιτέχνης Σαλβαντόρ Νταλί με ένα από τα γνωστότερα χριστουγεννιάτικο γλυκά, τον περίφημο και πολύ λαχταριστό κορμό;  Αν και ο Νταλί ήταν λάτρης του καλού φαγητού και μάλιστα είχε γράψει και βιβλίο μαγειρικής που περιελάμβανε  συνταγές αρκετά ιδιαίτερες  για την εποχή τους, δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν ο χριστουγεννιάτικος κορμός (bûche de Noël) ήταν ένα από τα αγαπημένα του γλυκά.  Αυτό για το οποίο είμαστε σίγουροι είναι ότι ο Ισπανός καλλιτέχνης, που άφησε το στίγμα του στην ιστορία και πορεία της τέχνης, φιλοτέχνησε κάποιες από τις πιο πρωτότυπες χριστουγεννιάτικες κάρτες που υπάρχουν αλλά και ότι του πήγαινε πολύ η στολή του Άγιου Βασίλη.

Φέτος τα Χριστούγεννα, ο chef pâtissier Cédric Grolet του παρισινού ξενοδοχείου Le Meurice αποφάσισε να δημιουργήσει έναν χριστουγεννιάτικο κορμό εμπνεόμενος από το έργο του Νταλί. Η επιλογή αυτή δεν ήταν καθόλου τυχαία, αφού ο καλλιτέχνης συχνά διέμενε στο εμβληματικό αυτό ξενοδοχείο, όπως και πολλές άλλες σημαντικές,  κατά τη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης περιόδου επί 30 συναπτά έτη.

Ο Cédric Grolet, ένας από τους πιο ταλαντούχους ζαχαροπλάστες της γενιά του, δημιούργησε έναν κορμό-ωδή στον πίνακα του Η εμμονή της μνήμης, φιλοτεχνημένος το 1931. Στο έργο αυτό γίνεται σαφής αναφορά στον χρόνο που φεύγει, στη λήθη και στη σημασία των πράξεων και αποφάσεών μας που μένουν χαραγμένες στη μνήμη μας. Ο χριστουγεννιάτικος κορμός είναι φτιαγμένος από μπισκότα, κρέμα καραμέλας, αχλαδιού και μελιού και με επικάλυψη από μους πικρής σοκολάτας, ενώ είναι διακοσμημένος με ένα λιωμένο ρολόι, μοτίβο που εμφανίζεται στον πίνακα του σουρεαλιστή καλλιτέχνη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.