Σήμερα οι Καθολικοί γιορτάζουν την ημέρα της τηγανίτας

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Pancakes ή τηγανίτες, η αφράτη αυτή λιχουδιά έχει τη δική της ημέρα εορτασμού για τους Καθολικούς. Φέτος, η Ημέρα Τηγανίτας ή Pancake Day γιορτάζεται στις 28 Φεβρουαρίου 2017 και πολλοί θα είναι αυτοί που θα την τιμήσουν δεόντως.

Για αφράτα και μυρωδάτα σπιτικά pancakes, ακολουθήστε τις συμβουλές μας με ένα κλικ εδώ.

Κι αν για εμάς η Ημέρα Pancake είναι απλά ακόμα μια ευκαιρία να απολαύσουμε λίγα επιπλέον pancakes,για τους Καθολικούς η συγκεκριμένη ημέρα συνδέεται με τη νηστεία του Πάσχα. Η Παγκόσμια Ημέρα Pancake γιορτάζεται πάντα 47 ημέρες πριν το Πάσχα, γι’αυτό και κάθε χρονιά η ημερομηνία εορτασμού της είναι διαφορετική. Συμπίπτει με τη λεγόμενη για τους Καθολικούς Shrove Tuesday (‘’Καθαρή Τρίτη’’) ή  Mardi Gras, ‘’Λιπαρή” Τρίτη όπως την αποκαλούν στη Νέα Ορλεάνη, όπου οι εορτασμοί αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες, αφού σήμερα ολοκληρώνεται το καρναβάλι των αποκριών.

 Η καλύτερη συνταγή για pancakes είναι του Τάσου και την βρίσκουμε εδώ.

Η αφιέρωση της ημέρας αυτής στα pancakes δεν είναι διόλου τυχαία. Οι πιστοί  έπρεπε πριν τη νηστεία του Πάσχα να καταναλώσουν όλα όσα είχαν στα ντουλάπια τους, και έτσι τα pancakes ήταν ιδανικά αφού περιέχουν όλα τα υλικά που απαγορεύονται κατά την περίοδο της νηστείας (αυγά, βούτυρο, γάλα). Μάλιστα, αρκετοί επισημαίνουν ότι τα τέσσερα βασικά υλικά που χρησιμοποιούνται για τα pancakes, δηλαδή τα αυγά, το γάλα, το αλεύρι και το αλάτι, έχουν και συμβολική σημασία και στον Χριστιανικό κόσμο: τα αυγά συνδέονται με τη δημιουργία, το αλεύρι με την τροφή ως κύριο συστατικό της ζωής, το γάλα με την αγνότητα και το αλάτι με την ηθική, στοιχεία που αποτελούν βασικές αρχές της χριστιανικής πίστης.

Pancake χωρίς γλουτένη γίνεται; Φυσικά, και η συνταγή βρίσκεται εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.