Ο απόλυτος οδηγός για τα καλοκαιρινά κεράσια!

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Υπάρχουν άπειροι λόγοι που λατρεύουμε το καλοκαίρι κι ένας από αυτούς είναι τα κεράσια. Κόκκινα, γυαλιστερά και ζουμερά κάνουν την εμφάνισή τους σε αφθονία από τις πρώτες μέρες του Ιουνίου και μας ξετρελαίνουν με τη γεύση τους όλη την καλοκαιρινή περίοδο. Τι κι αν η παροιμία λέει »όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι’’; Εμείς τα αγοράζουμε σε μεγάλη ποσότητα, τα απολαμβάνουμε ωμά και ταυτόχρονα φτιάχνουμε με αυτά καταπληκτικά γλυκά αλλά και λικέρ. Δείτε τα μυστικά αγοράς και διατήρησής τους και μπείτε στην κουζίνα για να φτιάξετε τα καλύτερα γλυκά με κεράσια.  

Πώς τα διαλέγουμε

Οι ποικιλίες των κερασιών είναι πολλές. Μάλιστα στην Ελλάδα, καλλιεργούνται κεράσια σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπως στα Γρεβενά, στον Κόλινδρο Πιερίας, στην Έδεσσα, αλλά και σε εδάφη της Βόρειας Χίου.  Λέγεται ότι τα καλύτερα είναι τα κεράσια της Έδεσσας, τα λεγόμενα κεράσια των Βοδενών, γιατί είναι μεγάλα, ζουμερά, αρκετά τραγανά και με άφθονη σάρκα.  

Αυτό που πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε, είναι να επιλέγουμε κεράσια γερά, χωρίς χτυπήματα, με έντονο και βαθύ σκούρο κόκκινο χρώμα, με γυαλιστερή και λεία φλούδα και με σφιχτή σάρκα. Αν αγοράσουμε πετροκέρασα, δηλαδή κεράσια με ανοιχτό κόκκινο χρώμα, είναι προτιμότερο να φτιάξουμε  με αυτά γλυκό του κουταλιού, γιατί ωμά έχουν αρκετά ξινή γεύση και είναι πολύ σκληρά. 

Πώς τα συντηρούμε

Τα κεράσια είναι ένα σχετικά ευαίσθητο φρούτο που δεν μπορεί να συντηρηθεί για αρκετό καιρό. Συνηθώς τα κεράσια διατηρούνται για 4 με 5 μέρες στη συντήρηση του ψυγείου, μέσα σε μια χάρτινη σακούλα, και να προσέξουμε να μην τοποθετήσουμε κάτι άλλο βαρύ πάνω τους γιατί είναι από τα φρούτα που χαλάνε εύκολα.

Πώς τα καταναλώνουμε

  • Ωμά: Ο καλύτερος τρόπος για να γευτούμε στο έπακρο τα κεράσια και να νιώσουμε τη φρεσκάδα τους, τη γλυκιά τους γεύση, τη ζουμερή και τραγανή  τους υφή είναι να τα καταναλώσουμε ωμά. Με τον τρόπο αυτό θα επωφεληθούμε και από  όλες τις ευεργετικές τους ιδιότητες
  • Μαγειρεμένα: Σαφώς και τα μαγειρεμένα κεράσια δεν θα έχουν αυτή την τραγανή υφή, όμως η γλυκιά τους γεύση είναι εξαιρετική για να φτιάξουμε διάφορα επιδόρπια, σάλτσες, μαρμελάδες ακόμα και λικέρ.  Το μόνο δύσκολο είναι ότι αν αποφασίσουμε να τα μαγειρέψουμε θα πρέπει να αφαιρέσουμε προσεχτικά τα κουκούτσια με τα χέρια ή με το ειδικό εργαλείο αφαίρεσης κουκουτσιών. Επίσης, το μυστικό για να καθαρίσουμε τα χέρια μας που έχουν βαφτεί κόκκινα από τη διαδικασία αφαίρεσης των κουκουτσιών είναι να τα καθαρίσουμε  τρίβοντάς τα  με μια στυμμένη λεμονόκουπα και στη συνέχεια να τα ξεπλύνουμε με άφθονο νερό.

Συνταγές με κεράσια

  • Ιδανική καλοκαιρινή πίτα είναι η κερασόπιτα, μια  απλή και εύκολη συνταγή που κλείνει μέσα της όλη τη γλύκα των κερασιών.
  • Μαρμελάδα κεράσι! Στο πρωινό, σε φρυγανιά ή ακόμα καλύτερα πάνω σε φρέσκο ζεστό ψωμί, αλλά και συστατικό σε διάφορα κέικ ή γαρνιτούρα σε τζικέικ, η μαρμελάδα είναι για όλες τις εποχές. Φτιάξτε αυτή τη συνταγή για μαρμελάδα κεράσι και θα έχετε τη δυνατότητα να απολαμβάνετε τα κεράσια όλο τον χρόνο.
  • Κεράσια με γιαούρτι. Κλασικό ελληνικό επιδόρπιο είναι το γιαούρτι γαρνιρισμένο με γλυκό του κουταλιού κεράσι ή μαρμελάδα κεράσι.  Δοκιμάστε, όμως, και να προσθέσετε στο γιαούρτι κεράσια κομμένα στη μέση ή σε πιο μικρά κομμάτια και θα έχετε ένα νόστιμο και υγιεινό επιδόρπιο με φρέσκα κεράσια.
  • Τράιφλ με κεράσια. Πραγματικά το τράιφλ είναι το πιο γρήγορο επιδόρπιο, αφού μπορείτε να φτιάξετε με ό,τι υλικά διαθέτετε. Γρήγορο, εύκολο, αλλά και εντυπωσιακό, αφού με την εμφάνισή του κερδίζει όχι μόνο τον ουρανίσκο μας, αλλά και τις εντυπώσεις. Φτιάξτε τράιφλ με κεράσια, με βάση το γιαούρτι για ένα πιο υγιεινό αποτέλεσμα. Αναμείξτε γιαούρτι με λίγη φρουκτόζη και ρίξτε το μείγμα σε γυάλινα ποτήρια ή βαζάκια, προσθέτοντας κομμένα κεράσια. Συνεχίστε με γιαούρτι, δημιουργώντας στρώσεις υλικών.  Σερβίρετε αμέσως ή διατηρείτε στο ψυγείο για μερικές ώρες.
  • Κεράσια τουρσί. Μια ιδιαίτερη συνταγή για όσους θέλουν να πειραματιστούν με νέες γεύσεις. Αν σας αρέσει το τουρσί, σίγουρα δεν θα μπορείτε να αντισταθείτε στα κεράσια τουρσί που μπορείτε να τα καταναλώσετε μόνα τους ή να τα προσθέσετε σε μεζεδάκια και σε διάφορες σαλάτες. Ιδανικά μπορείτε να γαρνίρετε με αυτά καναπεδάκια με κρέμα τυριού ή με πέστο από πιπεριά Φλωρίνης,  να τα βάλετε σε σαλάτες με όσπρια ή με μοτσαρέλα και προσούτο ή να τα συνδυάσετε με γαύρο μαρινάτο.   Για να φτιάξετε τα κεράσια τουρσί θα χρειαστείτε 1 κιλό κεράσια από τα οποία θα έχετε αφαιρέσει τα κουκούτσια, 4 1/2 φλιτζ. ξίδι, 2/3 φλιτζ. ζάχαρη, 12 γαρίφαλα, 3 ξυλάκια κανέλας, 2 φύλλα δάφνης, 2 φλούδες λεμονιού,  2 κ.γλ. διάφορα πιπέρια (κόκκοι πράσινου, μαύρου, κόκκινου πιπεριού), 1 κ.γλ. χοντρό αλάτι. Βάζετε όλα τα υλικά, εκτός από τα κεράσια, σε κατσαρολάκι και τα αφήνετε να βράσουν για 10 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία.  Βάζετε τα κεράσια σε ένα μεγάλο μπολ και τα περιχύνετε με το ζεστό μείγμα. Στη συνέχεια, αφήνετε τα κεράσια να κρυώσουν εντελώς και τα μεταφέρετε σε αποστειρωμένο βάζο. Τα κεράσια τουρσί διατηρούνται στο ψυγείο.
  • Με κρεατικά. Δοκιμάστε να φτιάξετε αυτή τη συνταγή για υπέροχο αρνάκι με σάλτσα κερασιών και σίγουρα θα το λατρέψετε.
  • Λικέρ κεράσι.  Το λικέρ κεράσι θυμίζει παλιές, καλές εποχές. Για να φτιάξετε το πιο μυρωδάτο λικέρ κεράσι θα χρειαστείτε 1,5 κιλό κεράσια,  5 φλιτζ. ζάχαρη, 1 ξυλάκι κανέλα, 5 γαρίφαλα,  λίγο ξύσμα μοσχοκάρυδου και 6 φλιτζ. μπράντι ή τσίπουρο. Η διαδικασία είναι απλή. Σε μια μεγάλη κανάτα, βάζετε τα κεράσια, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και τα αναμειγνύετε. Σφραγίζετε την κανάτα και αφήνετε το λικέρ για 40 μέρες στον ήλιο, ανακινώντας καλά 1 φορά την ημέρα. Μόλις περάσουν οι 40 μέρες, σουρώνετε το μείγμα για να φύγουν όλα τα στέρεα υλικά και στη συνέχεια προσθέτετε το μπράντι ή το τσίπουρο. Το λικέρ κεράσι είναι έτοιμο!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.