Υπάρχουν δύο σχολές για να καθίζουμε τους προσκεκλημένους μας. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο και σύμφωνα με την προσωπικότητά τους.
Η τιμητική θέση είναι η εκ των δεξιών της οικοδέσποινας. Συνήθως τιμώμενο πρόσωπο είναι ο πιο ηλικιωμένος ή αυτός που φέρει τον μεγαλύτερο τίτλο. Οι κληρικοί προηγούνται των πολιτικών. Η ανώτερη τιμή όταν φιλοξενούμε π.χ. έναν αρχηγό κράτους, είναι να τον τοποθετήσουμε στη θέση του οικοδεσπότη. Αριστερά της οικοδέσποινας κάθεται ο αμέσως επόμενος στην ιεραρχία. Στην Αγγλία οι οικοδεσπότες καταλαμβάνουν τις δύο άκρες του τραπεζιού, ενώ στη Γαλλία το κέντρο του. Σ’ ένα φιλικό δείπνο όπου όλοι έχουν την ίδια ηλικία και κοινωνική προέλευση, τιμώμενος είναι αυτός τον οποίο δεχόμαστε για πρώτη φορά.
Συνήθως χωρίζουμε τα παντρεμένα ζευγάρια – με εξαίρεση όσους είναι νυμφευμένοι λιγότερο από ένα χρόνο. Θα μας είναι ευγνώμονες όχι μόνο γιατί θα κάνουν νέες γνωριμίες, αλλά κυρίως γιατί θα έχουν την ευχαρίστηση να ξαναβρεθούν ανανεωμένοι.
Οι δύο πεθερές κάθονται στα δεξιά και αριστερά του οικοδεσπότη, και οι πεθεροί αντιστοίχως δεξιά και αριστερά της οικοδέσποινας. Ο πεθερός Νο1 θα καθίσει απέναντι στην πεθερά Νο2 και αντιστοίχως ο πεθερός Νο2 απέναντι στην πεθερά Νο1. Τα ζευγάρια κάθονται ο ένας απέναντι στον άλλο. Μπορούμε όμως να κάτσουμε και όπου θέλουμε, αν είναι η ατμόσφαιρα αρκετά χαλαρή.
Εάν ένας σύζυγος είναι ζηλιάρης, αποφεύγουμε να καθίσουμε την κυρία του δίπλα σ’ έναν ωραίο κι ελεύθερο κύριο, και τανάπαλιν.
Από την αρχαιότητα έχουμε μια διδακτική ιστορία. Όταν έβαλαν τον μέλλοντα βασιλιά της Σπάρτης Αγησίλαο να καθίσει σε μια όχι τόσο τιμητική θέση, σχολίασε: «Δεν είναι οι θέσεις που τιμούν τους άνδρες, αλλά οι άνδρες τις θέσεις».
Οι άνδρες περιμένουν πρώτα να καθίσουν οι γυναίκες, πριν καθίσουν οι ίδιοι.
Περιμένουμε να καθίσει η οικοδέσποινα πριν καταλάβουμε τη θέση μας, αλλά και να αρχίσει να τρώει για να ξεκινήσουμε και εμείς.
Ας είχε και κάποιο σχεδιάγραμμα ως παράδειγμα….