Ποιός δε λατρεύει τις ωμές σαλάτες από φύλλα μαρουλιών, άνιθο και φρέσκο κρεμμυδάκι, πόσο μάλλον αν την έχεις φυτέψει ο ίδιος και την έχεις ολόφρεσκια όποτε θελήσεις στο πιάτο σου! Στη σύγχρονη διατροφή οι σαλάτες παίζουν όλο και σημαντικότερο ρόλο, αφού είναι υγιεινές και περιέχουν ελάχιστες θερμίδες (τα 100 γραμμάρια δεν ξεπερνουν τις 20 θερμίδες), ενώ οι φυτικές ίνες που περιέχουν ενεργοποιούν το έντερο και βοηθούν στη πέψη. Κι επειδή καλό είναι να καταναλώνονται φρέσκιες αξίζει τον κόπο να αναφέρουμε πως θα τις καλλιεργήσετε εύκολα στο σπίτι σας…
Θα χρειαστείτε:
Μία μεγάλη ζαρντινιέρα με 25 εκ. πλάτος και 1,50 μ. μήκος.
- Χώμα εμπλουτισμένο με οργανικό λίπασμα ή κομπόστ (μπορείτε βέβαια να το φτιάξετε και μόνοι σας στους ειδικούς κάδους οικιακής ανακύκλωσης οργανικών υλικών*).
- 6 φυντανάκια άνιθου
- 20 φυτά μαρουλιού
- 300 γραμμάρια κοκκάρια (τα υλικά μπορεί κανείς να τα προμηθευτεί από φυτώρια ή καταστήματα κηποτεχνίας).
Ξεκινάμε την καλλιέργεια με την προετοιμασία της ζαρντινιέρας μας ( διαβάστε την διαδικασία στο άρθρο “ρόκα”). Έπειτα ανοίγουμε με τα χέρια μας τους λάκους φύτευσης και τοποθετούμε τα μαρούλια σε δύο γραμμές, αφήνοντας απόσταση 15 εκατοστά από το καθένα. Το βάθος σποράς κυμαίνεται στα 3 εκατοστά. Στη συνέχεια βάζουμε τα φυντανάκια του άνιθου και τα κοκκάρια στα κενά απ’ τα μαρούλια που έχουμε αφήσει. Ο άνιθος φυτεύεται σε βάθος 3 εκατοστών ενώ τα κοκκάρια στα 3-4 εκατοστά περίπου. Τέλος συμπληρώνουμε τα κενά γύρω απ’ τις ρίζες των φυτών με κομπόστ και τα ποτίζουμε, έτσι ώστε το χώμα να μένει ελαφρά υγρό. Το πότισμα μας επαναλαμβάνεται κάθε 3 ημέρες . Γύρω στις 5 με 7 εβδομάδες η σαλάτα μας είναι έτοιμη για συγκομιδή!
Μπορείτε βέβαια να κάνετε σπορείο σε μία μεριά του σπιτιού σας καλά φωτιζόμενη όπου θα φυτεύετε σπόρους ανά 15 μέρες, για να έχετε μαρούλια για φύτεμα συνεχώς.
*Οικιακή κομποστοποιήση
Είναι μια μορφή απομίμησης της διαδικασίας που λαμβάνει χώρα αυτόματα στην φύση και συνιστάται στην ταχεία αποικοδόμηση των οργανικών υλικών και την μετατροπή τους σε “κομπόστα”.
Σκεφτείτε ότι αυτήν την φυσική οργανική ούσια, που είναι άριστο βελτιωτικό εδάφους, μπορούμε να την φτιάξουμε μόνοι μας απο τα άχρηστα υλικά της κουζίνας αφού τα έχουμε πρώτα ψιλοτεμαχίσει. Άχρηστα υλικά μπορεί να είναι σάπια φρούτα , λαχανόφυλλα, φλούδες πατάτας, τσόφλια απο αυγά. Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υπολείμματα γκαζόν, ξερά φύλλα και λουλούδια, κοπριά απο φυτοφάγα ζώα κ.α.
Έτσι για να φτιάξουμε το δικό μας κομπόστ θα χρειαστούμε, έναν κάδο κομποστοποιήσης και μια πηρούνα για το ανακάτεμα των υλικών. Ο κάδος μας τροφοδοτείται με το διαθέσιμο μείγμα οργανικού υλικού, με λίγο χώμα και με οξυγόνο που είναι χρήσιμο για την επιβίωση και τον πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών αποικοδόμησης, αυτο επιτυγχάνεται με το ανακάτεμα του περιεχομένου του κάδου.
Ο χρόνος κομποστοποιήσης διαρκεί περίπου επτά μήνες και η ποσότητα κομπόστας που θα πάρετε θα είναι περίπου το 1/3 του αρχικού σας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο κερδίζουμε χρήματα καθώς ένας σάκος καλής κομπόστας κοστίζει, ενώ παράλληλα συντελούμε στον περιορισμό της αποκομιδής και αποσύνθεσης των απορριμάτων στις χωματερές. Εκτός αυτών η χρήση του στο κήπο μας αυξάνει τα θρεπτικά συστατικά στο έδαφος και μειώνει τις ανάγκες του σε λίπανση κι έτσι έχουμε την ευκαιρία να απολαμβάνουμε υγιή φυτά και καρπούς με μοναδικό άρωμα και γεύση .
Καλή επιτυχία!
Άννα Αμπατζή
Γεωπόνος
Φυτοπροστασία, διαμόρφωση και συντήρηση κήπων
Τηλ.: 2104911467, 6938168687, 6938569787
Δες τις συνταγές μας σε βίντεο και γίνε master στην κουζίνα
Δείτε επίσης: Συνταγή για Banofee
Greek recipes in English: Visit MyGreekSalad.com