ΑρχικήΆρθραΣαλάτα από τον κήπο ή τη βεράντα σας

Σαλάτα από τον κήπο ή τη βεράντα σας

Ποιός δε λατρεύει τις ωμές σαλάτες από φύλλα μαρουλιών, άνιθο και φρέσκο κρεμμυδάκι, πόσο μάλλον αν την έχεις φυτέψει ο ίδιος και την έχεις ολόφρεσκια όποτε θελήσεις στο πιάτο σου! Στη σύγχρονη διατροφή οι σαλάτες παίζουν όλο και σημαντικότερο ρόλο, αφού είναι υγιεινές και περιέχουν ελάχιστες θερμίδες (τα 100 γραμμάρια δεν ξεπερνουν τις 20 θερμίδες), ενώ οι φυτικές ίνες που περιέχουν  ενεργοποιούν το έντερο και βοηθούν στη πέψη. Κι επειδή καλό είναι να καταναλώνονται φρέσκιες αξίζει τον κόπο να αναφέρουμε πως θα τις καλλιεργήσετε εύκολα στο σπίτι σας…

Θα χρειαστείτε:

Μία μεγάλη ζαρντινιέρα με 25 εκ. πλάτος και 1,50 μ. μήκος.

  • Χώμα εμπλουτισμένο με οργανικό λίπασμα ή κομπόστ (μπορείτε βέβαια να το φτιάξετε και μόνοι σας στους ειδικούς κάδους οικιακής ανακύκλωσης οργανικών υλικών*).
  • 6 φυντανάκια άνιθου
  • 20 φυτά μαρουλιού
  • 300 γραμμάρια κοκκάρια (τα υλικά μπορεί κανείς να τα προμηθευτεί από φυτώρια ή καταστήματα κηποτεχνίας).

Ξεκινάμε την καλλιέργεια με την προετοιμασία της ζαρντινιέρας μας ( διαβάστε την διαδικασία στο άρθρο “ρόκα”). Έπειτα ανοίγουμε με τα χέρια μας τους λάκους φύτευσης και τοποθετούμε τα μαρούλια σε δύο γραμμές, αφήνοντας απόσταση 15 εκατοστά από το καθένα. Το βάθος σποράς κυμαίνεται στα 3 εκατοστά.  Στη συνέχεια βάζουμε τα φυντανάκια του άνιθου και τα κοκκάρια στα κενά απ’ τα μαρούλια που έχουμε αφήσει. Ο άνιθος φυτεύεται σε βάθος 3 εκατοστών ενώ τα κοκκάρια στα 3-4 εκατοστά  περίπου. Τέλος συμπληρώνουμε τα κενά γύρω απ’ τις ρίζες των φυτών με κομπόστ και τα ποτίζουμε, έτσι ώστε το χώμα να μένει ελαφρά υγρό. Το πότισμα μας επαναλαμβάνεται κάθε 3 ημέρες . Γύρω στις 5 με 7 εβδομάδες η σαλάτα μας είναι έτοιμη για συγκομιδή!

Μπορείτε βέβαια να κάνετε σπορείο σε μία μεριά του σπιτιού σας καλά φωτιζόμενη όπου θα φυτεύετε σπόρους ανά 15 μέρες, για να έχετε μαρούλια για φύτεμα συνεχώς.

 

 

*Οικιακή κομποστοποιήση

Είναι μια μορφή απομίμησης της διαδικασίας που λαμβάνει χώρα αυτόματα στην φύση και συνιστάται στην ταχεία αποικοδόμηση των οργανικών υλικών και την μετατροπή τους σε “κομπόστα”.

Σκεφτείτε ότι αυτήν την φυσική οργανική ούσια, που είναι άριστο βελτιωτικό εδάφους, μπορούμε να την φτιάξουμε μόνοι μας απο τα άχρηστα υλικά της κουζίνας αφού τα έχουμε πρώτα ψιλοτεμαχίσει. Άχρηστα υλικά μπορεί να είναι σάπια φρούτα , λαχανόφυλλα, φλούδες πατάτας, τσόφλια απο αυγά. Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υπολείμματα γκαζόν, ξερά φύλλα και λουλούδια, κοπριά απο φυτοφάγα ζώα κ.α.

Έτσι για να φτιάξουμε το δικό μας κομπόστ θα χρειαστούμε, έναν κάδο  κομποστοποιήσης και μια πηρούνα για το ανακάτεμα των υλικών. Ο κάδος μας τροφοδοτείται με το διαθέσιμο μείγμα οργανικού υλικού, με λίγο  χώμα και με οξυγόνο που είναι χρήσιμο για την επιβίωση και τον πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών αποικοδόμησης, αυτο επιτυγχάνεται με το ανακάτεμα  του περιεχομένου του κάδου.                      

Ο χρόνος κομποστοποιήσης διαρκεί περίπου επτά μήνες και η ποσότητα κομπόστας που θα πάρετε θα είναι περίπου το 1/3 του αρχικού σας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο κερδίζουμε χρήματα καθώς ένας σάκος καλής κομπόστας κοστίζει, ενώ παράλληλα συντελούμε στον περιορισμό της αποκομιδής και αποσύνθεσης των απορριμάτων στις χωματερές. Εκτός αυτών η χρήση του στο κήπο μας αυξάνει τα θρεπτικά συστατικά στο έδαφος  και μειώνει τις ανάγκες του σε λίπανση κι έτσι έχουμε την ευκαιρία να απολαμβάνουμε υγιή φυτά και καρπούς με μοναδικό άρωμα και γεύση  . 

Καλή επιτυχία!

 

Άννα Αμπατζή

Γεωπόνος

Φυτοπροστασία, διαμόρφωση και συντήρηση κήπων

Τηλ.: 2104911467, 6938168687, 6938569787

Δες τις συνταγές μας σε βίντεο και γίνε master στην κουζίνα

Δείτε επίσης: Συνταγή για Banofee

Greek recipes in English: Visit MyGreekSalad.com

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Κέικ με σοκολάτα και ρούμι

Συνταγή για κέικ με ρούμι, σταφίδες και σοκολάτα!

Καζάν ντιπί

Συνταγή για καζάν ντιπί!

Xταπόδι κρασάτο με μέλι

Xταπόδι κρασάτο με μέλι. Μελωμένη, βελούδινη σάλτσα που θα λατρέψεις! Συνοδεύεται με ρύζι ή πατάτες φούρνου.

Περισσότερα άρθρα

8 tips για τέλεια πασχαλινά κουλουράκια

Πασχαλινά κουλουράκια με υπέροχο άρωμα βουτύρου, εύκολα γρήγορα, απλά και πετυχημένα!

5 tips για να διατηρήσετε τα μήλα φρέσκα για καιρό

Φρέσκα μήλα για μέρες! Μάθετε πώς θα καταφέρετε να διατηρήσετε ολόφρεσκα τα μήλα και να τα απολαύσετε αυτό το φθινόπωρο στην καλύτερη εκδοχή τους.

Γιατί δεν πρέπει να ξεπαγώνουμε την μπριζόλα πριν την μαγειρέψουμε;

Μάθετε γιατί δεν πρέπει να ξεπαγώνουμε την μπριζόλα για να την μαγειρέψουμε και για ποιο λόγο χάνεται η όλη η γεύση εξαιτίας της απόψυξης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ