Από την Άννα Ευθυμίου,
Μια νέα έρευνα υποστηρίζει ότι οι πικρές γεύσεις αρέσουν σε ανθρώπους με ψυχωτικές τάσεις. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές συμπέραναν ότι άτομα που προτιμούν πικρές γεύσεις, όπως ο σκέτος καφές ή η σόδα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν δείγματα μακιαβαλισμού, σαδισμού και ναρκισισμού, δηλαδή να παρουσιάσουν συμπεριφορές όπως διπροσωπία, ματαιότητα, εγωισμό και ευχαρίστηση από την πρόκληση πόνου σε κάποιον άλλο.
Κατά την έρευνα, για την οποία υπεύθυνη είναι η καθηγήτρια Χριστίνα Σαγιόγλου από το αυστριακό πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ, ερωτήθηκαν 500 άνδρες και γυναίκες στους οποίους δόθηκε μια λίστα τροφίμων με ίση ποσότητα γλυκού, αλμυρού, ξινού και πικρού. Στη συνέχεια βαθμολόγησαν κατά πόσο τους αρέσουν τα τρόφιμα της λίστας με βάση μια κλίμακα από το ένα έως το έξι. Κατόπιν συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια προσωπικότητας τα οποία εξέταζαν χαρακτηριστικά όπως η επιθετικότητα, ο μακιαβελισμός, η ψυχοπάθεια, ο ναρκισισμός, ψυχική σταθερότητα, εξωστρέφεια, ευσυνειδησία και καθημερινός σαδισμός.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Appetite και τα αποτελέσματα ήταν ότι η προτίμηση στις πικρές γεύσεις είναι μια σημαντική πρόβλεψη μακιαβελισμού, ψυχοπάθειας και σαδισμού. Σύμφωνα με την έρευνα, ένα άτομο ευγενικό, φιλικό και συνεργάσιμο δεν προτιμά τις πικρές γεύσεις. Η υπεύθυνη της έρευνας δρ. Σαγιόγλου προσθέτει ότι οι πικρές γεύσεις συγκρίνονται με ένα τρενάκι σε λούνα παρκ όπου οι άνθρωποι διασκεδάζουν νιώθοντας φόβο.