Από την Ελένη Κουή MSc., RD., Παιδοδιαιτολόγο – Ειδική στην Παιδική Παχυσαρκία – Παιδικό Διαβήτη,
Πρέπει να χορηγούνται μόνο σε περίπτωση που υπάρχει επαναλαμβανόμενα ανεπαρκής κατανάλωση τροφίμων όπως φρούτα, λαχανικά γαλακτοκομικά προϊόντα. Επίσης, τα συμπληρώματα διατροφής συστήνονται αν υπάρχει κάποια παθολογική αιτία αυξημένων αναγκών σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά ή μειωμένης απορρόφησης αυτών. Συνεπώς, τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι απαραίτητα για τα παιδιά.
Υπάρχει κίνδυνος αν δώσει κανείς κάποιο συμπλήρωμα στο παιδί του χωρίς την πρόταση ειδικού;
Τα συμπληρώματα διατροφής θα πρέπει να λαμβάνονται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και υπό την καθοδήγηση παιδιάτρου. Μέγα-δόσεις λιποδιαλυτών βιταμινών (για παράδειγμα βιταμίνες Α, D, K, E) μπορεί να έιναι τοξικές για τον οργανισμό, όπως το ίδιο ισχύει και για ιχνοστοιχεία όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος.
Μπορεί το συμπλήρωμα διατροφής να αντικαταστήσει επάξια συγκεκριμένες ανάγκες ενός παιδιού; Ένα παιδί με καλή διατροφή θα χρειαστεί ποτέ να πάρει συμπλήρωμα;
Η απάντηση είναι και πάλι αρνητική. Ένα παδί με ισορροπημένη διατροφή που αποτελείται από τρία γεύματα, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά και σωστή κατανάλωση κρεατικών, ψαρικών, οσπρίων, λαδερών δεν θα χρειστεί ποτέ να υπέρ-καλύψει τις ανάγκες του με κάποιο συμπλήρωμα διατροφής. Η προτεραιότητά μάς είναι πάντα η διατροφή του παιδιού να προσφέρει στο παιδί τα απαραίτητα για την ανάπτυξή του και όχι να αναθέτουμε τη δουλειά αυτή σε ένα δισκίο! Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν πραγματοποιηθεί έρευνες οι οποίες δηλώνουν ότι παιδιά που λάμβαναν συμπληρώματα διατροφής εμφάνισαν περίπου τα ίδια επίπεδα σε θρεπτικά συστατικά με παιδιά που δεν χρησιμοποιούσαν συμπληρώματα.
Φωτο: inside.akronchildrens.org