Από την Άννα Ευθυμίου,
Οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε τη μέρα χωρίς ένα φλιτζάνι καφέ. Πολλές φορές όμως, κάνοντας ακριβώς τις ίδιες κινήσεις, ο καφές μας μπορεί να έχει διαφορετική γεύση και αναρωτιόμαστε τί έχει πάει στραβά. Ρωτήσαμε τους ειδικούς στον καφέ Κώστα Καλαφατά και Νίκο Αντζάρα, από την ελληνική εταιρεία Samba Café Coffee Roasters, ποια είναι τα λάθη που κάνουμε όλοι όταν φτιάχνουμε καφέ στο σπίτι, και οι απαντήσεις τους ήταν πολύ διαφωτιστικές. Κράτησε σημειώσεις γιατί πλέον δεν έχεις καμία δικαιολογία!
Λάθος #1: Αποθηκεύουμε τον καφέ στον ψυγείο
Η φύλαξη του καφέ μας στο ψυγείο έχει αρκετά αρνητικά αποτελέσματα, διότι η έντονη υγρασία που κυριαρχεί καταστρέφει το προϊόν μας. Η σωστή φύλαξη θα πρέπει να γίνεται σε ένα σκεύος το οποίο κλείνει αεροστεγώς, το οποίο στη συνέχεια τοποθετούμε σε ένα ντουλάπι, σε θερμοκρασία δωματίου.
Λάθος #2: Δεν βρέχουμε το φίλτρο καφέ πριν το χρησιμοποιήσουμε
Όταν χρησιμοποιούμε την καφετιέρα φίλτρου, πρέπει να βρέχουμε το χάρτινο φίλτρο καφέ και να το ξεπλένουμε με ζεστό νερό πριν το τοποθετήσουμε. Με αυτόν τον τρόπο ξεπλένουμε το φίλτρο από οποιαδήποτε αρωματική ουσία μπορεί να έχει απορροφήσει από το περιβάλλον. Επίσης, έτσι ανοίγουμε τους πόρους του χαρτιού.
Η ακριβής μέτρηση της ποσότητας καφέ και νερού με ηλεκτρονική ζυγαριά είναι πολύ σημαντική για την τέλεια κούπα καφέ
Λάθος #3: Αποθηκεύουμε τα χάρτινα φίλτρα καφέ κοντά σε τρόφιμα με έντονη μυρωδιά
Η αποθήκευση των φίλτρων καφέ πρέπει να γίνεται σε μέρος το οποίο δεν προσβάλλεται από τρόφιμα με έντονα αρώματα όπως μπαχαρικά ή άλλα μυρωδικά.
Λάθος #4: Δεν χρησιμοποιούμε τη σωστή αναλογία καφέ και νερού
Η συνταγή για καφέ που θα ακολουθήσουμε θα πρέπει να αναφέρει με ακρίβεια πόσα γραμμάρια καφέ και πόσα ml νερό θα χρησιμοποιήσουμε. Η μέτρηση των υλικών μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας μια ηλεκτρονική ζυγαριά. Μια βασική συνταγή που μπορούμε να ακολουθούμε εύκολα είναι 15 γραμμάρια καφέ με 250 ml νερό.
Λάθος #5: Δεν καθαρίζουμε συχνά την οικιακή μηχανή εσπρέσο
Ο μη τακτικός καθαρισμός της οικιακής μηχανής εσπρέσο θα έχει αρκετά αρνητικά αποτελέσματα στο φλιτζάνι μας. Πριν από κάθε παρασκευή εσπρέσο, πρέπει να καθαρίζουμε πάντα το κλείστρο μας με μια στεγνή πετσέτα και με να τοποθετήσουμε τον καφέ. Πριν τοποθετήσουμε το κλείστρο στην θέση του θα πρέπει να αφήσουμε να τρέξει λίγο νερό από την κεφαλή του group για να ξεπλυθεί το σημείο. Στο τέλος της ημέρας θα πρέπει η μηχανή να καθαρίζεται με το ειδικό της καθαριστικό για να διατηρηθεί περισσότερο καιρό αναλλοίωτη.