Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,
Οι επαγγελματίες του χώρου της εστίασης, της βιομηχανίας τροφίμων, σεφ και κριτικοί γεύσης ήδη έχουν αποφασίσει το “μενού” που θα μας μαγειρέψουν το νέο έτος, ποια υλικά θα χρησιμοποιήσουν και κάνουν τις προβλέψεις τους για τις τάσεις της γαστρονομίας. Τι θα μας σερβίρει το 2017, λοιπόν; Οι ειδικοί μας δίνουν τα φώτα τους και εμείς σας παρουσιάζουμε τις λαχταριστές τάσεις της νέας χρονιάς.
1. Η γαλλική κουζίνα πρωταγωνίστρια
Αν τον τελευταίο καιρό η γαλλική κουζίνα είχε μπει “στον πάγο”, οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 2017 οι γαλλικές γεύσεις θα επανέλθουν δριμύτερες και νοστιμότερες από ποτέ. Σεφ σε όλο τον κόσμο και εστιατόρια στις μεγάλες μητροπόλεις όπως το Le Coucou, το Augustine, το Mimi και το Petit Trois σερβίρουν αυθεντικές γαλλικές συνταγές και αναδεικνύουν την κουλτούρα των παριζιάνικων μπιστρό.
2. Ποιοτικό delivery σαν σπιτικό
Σουβλάκια και πίτσα είχαν μέχρι τώρα τον πρώτο λόγο στο delivery. Το 2017 θα είναι χρονιά του “παραγγέλνουμε απ’εξω φαγητό σαν της μαμάς”. Παραδοσιακά πιάτα φτιαγμένα με αγνά υλικά μπαίνουν στους καταλόγους για delivery και συναγωνίζονται την κουζίνα της μαμάς.
3. Λαχανικά παντού
Τα λαχανικά θα είναι το κύριο υλικό όχι μόνο στις σαλάτες, αλλά και στο κυρίως πιάτο αντικαθιστώντας με τον πιο θρεπτικό τρόπο το κρέας, το ψάρι και τα θαλασσινά.
Δείτε συνταγές με λαχανικά κάνοντας κλικ εδώ!
4. Δεν πετάμε τίποτα
Δεν είναι μόνο η κρίση που θα μας οδηγήσει στο να αξιοποιούμε το φαγητό που έχει περισσέψει από χθες, αλλά κυρίως η πεποίθηση ότι ένα νόστιμο πιάτο μπορεί να μαγειρευτεί με απλά υλικά ακόμα και με φαγητό που έχει περισσέψει από χθες. Κοτόπουλο που περίσσεψε, το μπαγιάτικο ψωμί κι ό,τι έμεινε από το χθεσινό τραπέζι μπαίνουν ξανά στην κατσαρόλα ή τον φούρνο και δίνουν νόστιμες συνταγές.
5. Τατάκι είναι το νέο σούσι
Το σούσι είναι αγαπημένη μας συνήθεια. Μάκι, νιγκίρι, τεμάκι και inside-out φυλακίζονται στα τσοπ στικς και μας ταξιδεύουν γευστικά στην Ιαπωνία. Φέτος, όμως, το τατάκι δηλαδή λεπτές φέτες κρέατος ή ψαριού κυρίως τόνου και σολομού με κρούστα σουσαμιού, θα αντικαταστήσει το σούσι και θα μας μυήσει και σε άλλα μυστικά της ιαπωνικής κουζίνας.
6. Πολύχρωμα γλυκά
Φέτος τα γλυκά θα είναι εντυπωσιακά με διάφορα χρώματα, πασπαλισμένα με κονφετί και περιχυμένα με σιρόπια. Κέικ, ντόνατ, λουκουμάδες, τούρτες και κρουασάν θα ντυθούν με τα χρώματα του ουράνιου τόξου.
Πάρτε μια πρώτη γεύση από τα πολύχρωμα γλυκά που θα κυριαρχήσουν το 2017 κάνοντας κλικ εδώ!
7. Χυμοί
Για πρωινή τόνωση και ευεξία κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι χυμοί από φρούτα και λαχανικά, και μάλιστα εμπλουτισμένοι με μπαχαρικά για περισσότερο άρωμα, θα γίνουν το αγαπημένο καθημερινό μας ρόφημα σε τέτοιο βαθμό που θα συνοδεύουμε κάθε γεύμα μας με έναν δροσιστικό χυμό.
8. Το κουνουπίδι είναι η νέα υπερτροφή
Λόγω της υψηλής διατροφικής του αξίας το κουνουπίδι είναι η νέα υπερτροφή. Ψητό, τηγανητό, βραστό, μαγειρεμένο με κόκκινη σάλτσα ή στον φούρνο το κουνουπίδι θα βρει τη θέση που του ταιριάζει στην κουζίνα μας,αφού η κατανάλωσή του θωρακίζει τον οργανισμό μας.
9. Υψηλής γαστρονομίας street food
Το street food δεν θα είναι πλέον “βρώμικο”, αλλά φτιαγμένο με ποιοτικά υλικά και μάλιστα θα είναι κι ο καλύτερος τρόπος να δοκιμάσουμε αυθεντικές σπεσιαλιτέ άλλων χωρών.