ΑρχικήΆρθραΗ αυθεντική συνταγή για τέλεια μπεσαμέλ

Η αυθεντική συνταγή για τέλεια μπεσαμέλ

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Στη μαγειρική η μπεσαμέλ θεωρείται από τις πρωταρχικές σάλτσες που πρέπει να μάθει να παρασκευάζει ένας σεφ. Είναι μια από τις πέντες γαλλικές σάλτσες (mother sauces) που αποτελούν τη βάση για όλες τις υπόλοιπες. Οφείλει το όνομά της στον Γάλλο μαρκήσιο Louis de Béchamel, μέλος του υπουργικού συμβουλίου του Λουδοβίκου ΙΔ’  και δεινού μάγειρα. Ωστόσο, οι μελετητές θεωρούν ότι εκείνος που εφηύρε την μπεσαμέλ ήταν ο σεφ του αυτοκράτορα Λουδοβίκου ΙΔ’, François Pierre de la  Varenne. O de la Varenne ήταν ο πρώτος που καταχώρησε τη συνταγή της μπεσαμέλ στο βιβλίο του Le Cuisinier François που εκδόθηκε το 1651 και την αφιέρωσε στον Louis de Béchamel. Η αυθεντική συνταγή για μπεσαμέλ απαιτεί λίγα και καλά υλικά, ενώ για να δέσει η σάλτσα ο de la  Varenne χρησιμοποιήσε αντί για ψωμί, που συνηθιζόταν μέχρι τότε, την τεχνική ρου (roux), δηλαδή αλεύρι και βούτυρο σε ίσες ποσότητες. Την εποχή του, η μπεσαμέλ λοιπον παρασκευαζόταν από αλεύρι, βούτυρο, ζωμό ή υγρό από βρασμένο κρέας και ξηρά κρεμμύδια. 

Δείτε όλες τις υπέροχες συνταγές μας με μπεσαμέλ κάνοντας κλικ εδώ!

Σχεδόν 100 χρόνια αργότερα, ο πατέρας της σύγχρονης γαλλικής κουζίνας Auguste Escoffier αντικατέστησε τον ζωμό κρέατος με γάλα, ενώ προσέθεσε κομμάτια μοσχαριού τα οποία αφαιρούσε στο τέλος, όπως και κρεμμύδι, αλάτι, μαύρο πιπέρι, θυμάρι και μοσχοκάρυδο. Σήμερα, η μπεσαμέλ είναι πιο απλή, αφού χρειάζεται μόνο βούτυρο, γάλα, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο, αλλά το ίδιο γευστική κι αρωματική. Για να πετύχουμε την τέλεια μπεσαμέλ, δεν θέλει κόπο, αλλά τρόπο!

1.  Η ποιότητα των υλικών καθορίζει και την πετυχημένη μπεσαμέλ. Χρησιμοποιούμε φρέσκο γάλα πλήρες και καλής ποιότητας αγελαδινό βούτυρο. Αν αποφασίσουμε να αντικαταστήσουμε το βούτυρο με μαργαρίνη και το πλήρες γάλα με ένα χαμηλών λιπαρών, η γεύση δεν θα είναι η ίδια χωρίς να σημαίνει ότι η συνταγή δεν θα πετύχει. Ως προς την αναλογία, θα πρέπει απαραίτητα να χρησιμοποιήσουμε τις ίδιες αναλογίες για το αλεύρι και το βούτυρο για να μην κόψει η μπεσαμέλ.

2. Για να φτιάξουμε τη μπεσαμέλ χρειαζόμαστε τρία βασικά σκεύη. Μία κατσαρόλα αρκετά μεγάλη για το μαγείρεμα, μία μικρότερη για να ζεστάνουμε το γάλα και ένα σύρμα αναδεύσεως (αυγοδάρτη) που είναι το κύριο εργαλείο.

3. Η μπεσαμέλ θέλει μέτρια προς χαμηλή φωτιά για να γίνει βελούδινη και παχύρρευστη. Πρώτα φτιάχνουμε το ρου, δηλαδή λιώνουμε το βούτυρο και στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι. Με το σύρμα ανακατεύουμε καλά και γρήγορα μέχρι το μείγμα να γίνει κολλώδες. Προσθέτουμε σταδιακά το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα. Μόλις η μπεσαμέλ είναι αρκετά παχύρρευστη και βαριά, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Αν δούμε ότι η μπεσαμέλ είναι σχετικά ρευστή αυξάνουμε τη θερμοκρασία. Θυμηθείτε όμως ότι η μπεσαμέλ θα πήξει περισσότερο καθώς κρυώνει. Αν και πάλι η μπεσαμέλ συνεχίζει να είναι αραιή, τότε θα πρέπει να προσθέσουμε λίγο μείγμα από  λιωμένο βούτυρο και αλεύρι σε ίσες ποσότητες.

4. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το  τριμμένο μοσχοκάρυδο λίγο πριν αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά κι όχι από την αρχή. Τρίβουμε λίγη έως ελάχιστη ποσότητα μοσχοκάρυδου. Μπορούμε ακόμη να προσθέσουμε ελάχιστο θυμάρι για επιπλέον γεύση και άρωμα.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Μηλόπιτα με τριφτή ζύμη (ψιχουλιαστή)

Λαχταριστό και εύκολο γλυκό που μυρίζει φθινόπωρο. Αυτή η υπέροχη συνταγή για σπιτική μηλόπιτα με τριφτή ζύμη είναι δοκιμασμένη και πεντανόστιμη. Φτιάξτε τη και θα με θυμηθείτε.

Λιγκουίνι με σύκα

Συνταγή για λιγκουίνι με σύκα και προσούτο!

Παγωτό σοκολάτα bueno

Παγωτό bueno από τον Τάσο Αντωνίου. Η καλύτερη συνταγή για λαχταριστό και πολύ νόστιμο παγωτό μπουένο με μόλις τέσσερα υλικά!

Περισσότερα άρθρα

Το μυστικό υλικό για τέλεια σάλτσα ντομάτας

Η μαγειρική σόδα είναι το μυστικό υλικό για να πετύχετε την τέλεια σάλτσα ντομάτας με σωστή γεύση που δεν ξινίζει!

Μενού και συνταγές για την 25η Μαρτίου

Στρώνουμε το τραπέζι της 25ης Μαρτίου με τις καλύτερες συνταγές για μπακαλιάρο και όχι μόνο!

8 tips για τέλεια πασχαλινά κουλουράκια

Πασχαλινά κουλουράκια με υπέροχο άρωμα βουτύρου, εύκολα γρήγορα, απλά και πετυχημένα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ