ΑρχικήΆρθραΤηλεόραση κατά την διάρκεια του δείπνου

Τηλεόραση κατά την διάρκεια του δείπνου

Από τον Χρήστο Ζαμπούνη

Περνάμε ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας στο τραπέζι. Για τους περισσότερους εξ ημών είναι μια απόλαυση, αλλά για πόσους είναι τέχνη; Όπως έλεγε και ο Anthelme Brillat- Savarin στη «Φυσιολογία του Γούστου», «Τα ζώα βόσκουν, οι άνθρωποι σιτίζονται, μόνο οι πνευματώδεις τύποι γνωρίζουν πώς να τρώνε».

Στη χώρα μας υπάρχει η ιδεοληψία ότι επειδή είμαστε «χαλαρός» λαός, όλα επιτρέπονται. Βρέθηκα τις προάλλες σε ένα καθώς πρέπει κατά τα άλλα σπίτι, όπου όλα ήταν ετοιμασμένα στην εντέλεια, μόνο που οι οικοδεσπότες θεωρούσαν chic να είναι ανοικτή η τηλεόραση καθ’ όλη τη διάρκεια του δείπνου. O tempora, o mores! Η έλλειψη οικειότητας δεν μου επέτρεψε να ζητήσω να την κλείσουν, αλλά πρόσεξα ότι αρκετοί συνδαιτυμόνες ηρέσκοντο να παρακολουθούν δια του κανθού περισσότερο τη μικρή οθόνη παρά τη συζήτηση στο τραπέζι. Ας το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή. Δεν έχει εφευρεθεί ακόμη –τη εξαιρέσει του κινητού τηλεφώνου– μεγαλύτερος εχθρός του κοινωνικού διαλόγου. Ο άνθρωπος με καλούς τρόπους έχει πάρει αυτόματο διαζύγιο από την τηλεόραση. Ιδίως όταν κάθεται για φαγητό. Ως διάκονος της παραδόσεως θεωρεί το δείπνο μια από τις πλέον εκλεπτυσμένες αφορμές κοινωνικής συνευρέσεως. Τούτο βεβαίως δεν σημαίνει ότι δεν θα καθίσει με τους φίλους του μπροστά στην τηλεόραση να δει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα τρώγοντας πίτσα. Το αντίθετο! Αλλά γνωρίζει πότε και πώς να το κάνει. 

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Ρύζι με μύδια (μυδοπίλαφο)

Απίθανη συνταγή για νηστίσιμο μυδοπίλαφο από τον Τάσο Αντωνίου. Αφήστε τις γεύσεις να δέσουν στην κατσαρόλα πριν το σερβίρετε.

Φρέσκος τόνος με κρούστα

Πεντανόστιμος φρέσκος τόνος με κρούστα!

Πίτα σπετζοφάι

Συνταγή για πικάντικη πίτα σπετζοφάι!

Περισσότερα άρθρα

Το μενού της εβδομάδας (20/1 – 25/1)

Το μενού της εβδομάδας με εύκολες, νόστιμες και γρήγορες συνταγές ιδανικές για το καλοκαίρι από τον αγαπημένο μας Τάσο Αντωνίου.

9 πολύ καλοί λόγοι να φας τώρα αβοκάντο!

Το αβοκάντο είναι ένα νόστιμο φρούτο με πολύ σημαντικά οφέλη για την υγεία και την ομορφιά, χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και καλά λιπαρά που ενισχύουν τον οργανισμό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ