ΑρχικήΆρθραΠώς θα φτιάξεις βελούδινο & υγιεινό smoothie!

Πώς θα φτιάξεις βελούδινο & υγιεινό smoothie!

Για αποτοξίνωση, ευεξία, τόνωση, για γεύση ή και δροσιά, το smoothie είναι δημοφιλές και ψηλά στις προτιμήσεις μας, αφού περιέχει θρεπτικά συστατικά, και μάλιστα περισσότερα από έναν χυμό, χωρίς ταυτόχρονα να υστερεί σε νοστιμιά! Με φρούτα, με λαχανικά ή και με τα δυο, εμείς το τιμάμε δεόντως και μάλιστα το φτιάχνουμε σχεδόν σε καθημερινή βάση, διαλέγοντας κάθε φορά και διαφορετικά συστατικά. Για να φτιάξετε το καλύτερο smoothie, ακολουθήστε τις συμβουλές μας και φυσικά τις συνταγές για smoothies που σας προτείνουμε. 

1. Μπλέντερ

Το να φτιάξουμε ένα καλό smoothie, απαιτεί να έχουμε και το σωστό εξοπλισμό, δηλαδή το μπλέντερ. Δεν αρκεί να πολτοποίησουμε τα υλικά και στη συνέχεια να τα ανακατέψουμε. Για τη δημιουργία ενός σωστού smoothie, χρειάζεται να πολτοποιήσουμε τα υλικά και κατόπιν να τα χτυπήσουμε στο μπλέντερ, ώστε να ομογενοποιηθούν σωστά και καλά. Για ένα δεμένο μείγμα, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βάλουμε το μπλέντερ αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα και στη συνέχεια σταδιακά  να αυξάνουμε την ταχύτητά του. Με αυτό τον τρόπο, το smoothie μας  θα έχει την τέλεια ομοιόμορφη και κρεμώδη υφή.

2. Το πρώτο υλικό

Εκτός από φρούτα και λαχανικά, το smoothie περιέχει και γάλα ή γιαούρτι στα οποία οφείλει κατά πολύ την κρεμώδη υφή του. Διαλέγουμε, λοιπόν, ως βάση ένα από τα δυο αυτά υλικά ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Μπορούμε, επίσης, να χρησιμοποιήσουμε γάλα σόγιας, καρύδας ή αμυγδάλου για πιο light αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση, πρώτα προσθέτουμε το γάλα ή το γιαούρτι στο μπλέντερ και μετά τα φρούτα ή τα λαχανικά, ώστε να δουλευτεί το μείγμα καλύτερα και πιο εύκολα.

3. Αναλογία

Το smoothie βασίζεται στον αυτοσχεδιασμό ως προς τα υλικά και όχι ως προς τη σωστή ποσότητα που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε. Για 1 ποτήρι, η ιδανική αναλογία είναι 2 φλιτζάνια γάλα της προτίμησής μας ή γιαούρτι και ¾ του φλιτζανιού φρούτα ή λαχανικά. Στην περίπτωση που συνδυάσουμε φρούτα και λαχανικά, ισομοιράζουμε την ποσότητά τους.

4. Με φρούτα

Ποια είναι τα κατάλληλα φρούτα και λαχανικά για το τέλειο smoothie; Η μπανάνα είναι ιδανική, αφού δίνει στο smoothie μεστή και κρεμώδη υφή. Άλλα φρούτα με τα οποία μπορούμε να φτιάξουμε smoothies είναι τα βερίκοκα, τα ροδάκινα, ο ανανάς, τα βατόμουρα, το μάνγκο, τα δαμάσκηνα, τα νεκταρίνια, οι φράουλες, τα μήλα, τα αχλάδια και το πεπόνι. Αν προτιμάμε το smoothie μας να έχει πιο αραιή υφή, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο χυμό από τα φρούτα που επιλέξαμε, μέλι ή σιρόπι αγαύης καθώς και μερικά παγάκια.

5. Με λαχανικά

Για να φτιάξουμε το λεγόμενο πράσινο smoothie, έχουμε δυο επιλογές: θα προσθέσουμε κάποιο λαχανικό στο smoothie με φρούτα ή θα φτιάξουμε ένα smoothie αποκλειστικά με λαχανικά. Και στις δυο περιπτώσεις, τα ιδανικότερα λαχανικά είναι το σπανάκι, η ντομάτα, η λαχανίδα (kale), το αγγούρι, το μαρούλι, τα σέσκουλα, η ρόκα, το ραδίκι, τα παντζάρια και τα λάπαθα.

6. Έξτρα γεύση

Διάφορα βότανα, μπαχαρικά και μυρωδικά μπορούν να δώσουν μια επιπλέον γεύση στο smoothie μας και φυσικά να το κάνουν και πιο μυρωδάτο. Σε ένα  smoothie με φρούτα, μπορούμε να προσθέσουμε κανέλα, βανίλια, μοσχοκάρυδο, κάρδαμο, μέντα, βασιλικό, γαρίφαλο, γλυκάνισο και κόλιανδρο. Σε ένα πράσινο smoothie, ταιριάζει εκπληκτικά ο βασιλικός, το τζίντζερ, ο κόλιανδρος, ο δύοσμος, ο άνηθος, ο μαϊντανός, το σχοινόπρασο, η μαντζουράνα, το εστραγκόν και το θυμάρι. H ποσότητα των παραπάνω υλικών εξαρτάται από τις προτιμήσεις μας, χωρίς βέβαια να υπερβάλουμε με κίνδυνο να υπερκαλύψουν τη γεύση των υπόλοιπων υλικών. Για πιο γλυκιά γεύση, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο μέλι, σιρόπι αγαύης, αλλά και οποιοδήποτε σιρόπι επιθυμούμε.

7. Καλύτερη υφή

Πολλές φορές, το smoothie μας είναι αρκετά αραιό, σαν νερό. Για πιο πλούσια υφή, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο γιαούρτι, αβοκάντο, έλαιο καρύδας ή βρώμη.  Βέβαια, για να έχει το smoothie φρούτων μας την τέλεια υφή, το μυστικό είναι να χρησιμοποιήσουμε και κατεψυγμένα φρούτα. Η αναλογία είναι 2/3 κατεψυγμένα φρούτα και 1/3 φρέσκα.

Δείτε επίσης: Η καλύτερη συνταγή για πορτοκαλόπιτα

Greek recipes in English: Visit MyGreekSalad.com

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Τάρτα με λιαστή ντομάτα, μοτσαρέλα & ελιά

Συνταγή για αλμυρή τάρτα με λιαστή ντομάτα και μοτσαρέλα.

Νηστίσιμοι λουκουμάδες

Οι τέλειοι νηστίσιμοι λουκουμάδες από τον Τάσο Αντωνίου! Φτιάξτε τους δικούς σας νηστίσιμους λουκουμάδες με γέμιση σοκολάτα, κρέμα, ή σκέτους με μέλι και καρύδια.

Κολοκυθάκια γεμιστά

Συνταγή για γεμιστά κολοκυθάκια με κιμά, σάλτσα ντομάτας και τριμμένο τυρί!

Περισσότερα άρθρα

Πασχαλινό, τέλειο κοκορέτσι στη σούβλα

5 μυστικά για πετυχημένο και καλοψημένο κοκορέτσι, τον τέλειο πασχαλινό κρεατομεζέ!

4 λόγοι να μαγειρεύετε με ξύλινη κουτάλα αντί για μεταλλική

Για ποιο λόγο είναι καλύτερο να μαγειρεύουμε με ξύλινη κουτάλα αντί για μεταλλική;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ