Tο τυρί και το γιαούρτι οδηγούν στη μακροζωία, σύμφωνα με νέα έρευνα

Τυρί και γιαούτι οδηγούν στη μακροζωία

Η κατανάλωση τυριού και γιαουρτιού μπορεί να συνδεθεί με τη μακροζωία, ανέφεραν ερευνητές της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, όπως μεταδίδει το Business Insider. Η ομάδα, με επικεφαλής τον ειδήμονα σε θέματα χοληστερίνης Maciej Banach του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Lodz στην Πολωνία, συνέταξε στοιχεία από μελέτες 636.726 ατόμων σε μακροχρόνια κλίμακα 15 ετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν έχουν όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα την ίδια διατροφική αξία σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις στην υγεία μας.

Η κατανάλωση γάλακτος φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου κατά 4%, σύμφωνα με τη μελέτη. Ωστόσο, η κατανάλωση κατανάλωση και τυριού δεν φαίνεται να συνδέεται με αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία.

Το συμπέρασμα συσχετίζεται άμεσα με τα ευρήματα σχετικών ερευνών σε όλο τον κόσμο αναφορικά με τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Κάποια προϊόντα μπορεί να μην είναι κακά για εμάς. Για την ακρίβεια, γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα ζύμωσης, όπως το τυρί και το γιαούρτι, διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2.

Δείτε ακόμα: μακαρονάδα με λιωμένα τυριά και μπριζόλα

“Οι υπάλληλοι της δημόσιας υγείας θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις κατευθυντήριες γραμμές για την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων”, ανέφερε ο Banach σε ανακοίνωση.

Αλλάζουν όλα όσα ξέραμε για τα γαλακτοκομικά προϊόντα

Πολλοί επιστήμονες υποδεικνύουν ολοένα και περισσότερο ότι το λίπος στα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να μην είναι τόσο κακό για εμάς, όπως πίστευαν κάποτε, αν και ένα μεγάλο μέρος του αποτελείται από κορεσμένα λιπαρά, τα οποίο θεωρούνται ως “ένοχος” για καρδιακά επεισόδια.

Συνοθύλευμα 29 διαφορετικών μελετών που δημοσιεύθηκαν πέρυσι δεν έδειξαν καμία σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και καρδιακής νόσου ή θανάτου οποιουδήποτε είδους. Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, παρακολούθησε περισσότερους από 2.900 Αμερικανούς ενήλικες για περισσότερο από δύο δεκαετίες, και διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά δεν είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο.

Δείτε ακόμα: οι ωραιότερες πατάτες φούρνου με σως φέτας

Ο Banach και οι συνάδελφοί του έχουν προχωρήσει ακόμη περισσότερο και διαπίστωσαν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα όχι μόνο είναι αβλαβή, αλλά μπορεί να είναι και χρήσιμα. Όταν οι ερευνητές αναζήτησαν στοιχεία για 24.474 μεσήλικες Αμερικανούς σε χρονική διάρκεια 6 χρόνων, διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων συνδέεται με ένα μειωμένο κίνδυνο θανάτου κατά 2%. Μάλιστα η κατανάλωση τυριού συνδέθηκε με το καλύτερο αποτέλεσμα: χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας κατά 8%.

Γιατί το γάλα μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία;

Ένα σημαντικό συμπέρασμα του ευρήματος αυτού είναι ότι δεν αφορά την κατανάλωση οποιουδήποτε γαλακτοκομικού προϊόντος. Το γάλα φαίνεται να έχει διαφορετικό αντίκτυπο στην καρδιά από το γιαούρτι ή το τυρί.

Το γάλα “φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου”, ανέφεραν οι ερευνητές, ενώ το τυρί (και το γιαούρτι, σε μικρότερο βαθμό) κάνει το αντίθετο.

Η διαφορά μεταξύ των γαλακτοκομικών προϊόντων που είναι ευεργετικά ή όχι για τον οργανισμό μπορεί να σχετίζεται με τον τρόπο με τον οποίο συντάσσονται οι πρωτεΐνες και τα μόρια λίπους στα τυριά και τη μη επεξεργασμένη κρέμα. Η προστατευτική ασπίδα για τα μόρια λίπους – η μεμβράνη των γαλακτοκομικών λίπους – διατηρείται καλύτερα σε τρόφιμα όπως το τυρί και το ξινόγαλα. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει και για το βούτυρο, το οποίο αποστραγγίζεται από τη μεμβράνη. Αλλά και στο ομογενοποιημένο γάλα που αγοράζουμε στο σούπερ μάρκετ η μεμβάνη έχει συρρικνωθεί.

Σύμφωνα με τον Banach, είναι δύσκολο να κατανοήσει ακριβώς το είδος των γαλακτοκομικών που είναι καλύτερο για τον οργανισμό με βάση τις μελέτες που εξέτασε.

“Είναι πράγματι δύσκολο να επιβεβαιώσουμε την αιτιότητα, επειδή είναι σχεδόν αδύνατο κάποιοι συμμετέχοντες να καταναλώσουν μόνο ένα συγκεκριμένο γαλακτοκομικό προϊόν χωρίς τα υπόλοιπα”, δήλωσε στο Business Insider. Πρόσθεσε ότι χρειάζεται μια “καλά σχεδιασμένη, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη μελέτη”.

Άλλοι ερευνητές εξετάζουν ήδη αυτό το ενδεχόμενο. Μια σχετική μελέτη που διεξήχθη πρόσφατα στην Ιρλανδία διαπίστωσε ότι οι υπέρβαροι ενήλικες που κατανάλωναν τυρί τσένταρ με πλήρη λιπαρά μείωσαν τη χοληστερίνη τους περισσότερο από τους συνομηλίκους που κατανάλωναν τυρί ή βούτυρο με μειωμένα λιπαρά.

Το συμπέρασμα από τα παραπάνω; Το τυρί και το γιαούρτι μπορούν να αποτελέσουν ένα ευεργετικό κομμάτι για τη διατροφή σας, ενώ ίσως είναι καλύτερα να μετριάσετε την κατανάλωση γάλακτος και βούτυρο, τουλάχιστον μέχρι να ξέρουμε περισσότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.