Στη στήλη The Tastemakers, ο Τάσος Αντωνίου συναντά προσωπικότητες που καθορίζουν τις τάσεις στη γεύση, τη γαστρονομία και γενικότερα το food culture. Αυτή την εβδομάδα, καλωσορίζουμε τον σεφ Βαγγέλη Λεούση (Cavoo Tagoo Mykonos, Cash, Oma Sushi Bar).
Ποια είναι η πρώτη σου εμπειρία σε σχέση με το φαγητό;
Η πρώτη μου εμπειρία σε σχέση με το φαγητό είναι στο πρώτο εργαστήριο της σχολής. Πιο πριν, απλώς μου άρεσε η ιδέα. Δεν είχα ακουμπήσει ούτε αυγό πριν μπω στη σχολή στα 18 μου. Το πρώτο φαγητό που έφτιαξα στο σπίτι ήταν αυγά ποσέ με hollandaise. Ευτυχώς η μητέρα μου, αν και υπερσχολαστική με την καθαριότητα, με άφησε και της έκανα της κουζίνα χάλια για να φτιάξω δύο αυγά.
Ποιο συστατικό βρίσκουμε πάντα στην κουζίνα σου;
Στην κουζίνα μου θα βρεις πάντα φρέσκο θυμάρι και σχοινόπρασο. Είναι δυο φρέσκα μυρωδικά που τα λατρεύω. Το θυμάρι μου αρέσει να το μαγειρεύω σε σάλτσες, ζωμούς, ζύμες ενώ το σχοινόπρασο το χρησιμοποιώ για ωραίο τελείωμα στις ωμές παρασκευές μου.
Τι θα ήθελες να είχε το μενού στο τελευταίο σου γεύμα;
Στο τελευταίο μου γεύμα θα ήθελα να είχα τέσσερα πράγματα: μια linguini vongole χυλωμένη από τον ζωμό, ένα κιλό kobe beef, τραγανές πατάτες φούρνου όπως τις σερβίρουν στο Dinner στο Λονδίνο και μια υπερνόστιμη béarnaise sauce. Βάλε και δυο ποτήρια κρασί έτσι για να τα συνοδεύσω. Αντίο ζωή!
Όταν μαγειρεύεις με συνταγή, την ακολουθείς πιστά;
Όχι απόλυτα πιστά αλλά την ακολουθώ. Μη ξεχνάμε ότι η πρώτη ύλη αλλάζει με τον καιρό, με τον προμηθευτή, με τον παραγωγό, με την οκά, οπότε εκ των πραγμάτων θα πρέπει να γίνονται προσαρμογές στις συνταγές. Εκτός του ότι τις πειράζω κατα διαστήματα, την βάση την κρατάω και την ακολουθώ.
Ένα συστατικό που δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτό;
Μπορώ να ζήσω πολύ άνετα χωρίς κουκιά στη ζωή μου. Δυστυχώς δεν ανήκω σε αυτούς που τα λατρεύουν οπότε νομίζω ότι και να μην υπήρχαν στον κόσμο δε θα τα αναζητούσα ποτέ.
Τσιμπολόγημα στον καναπέ ή έξοδος για φαγητό;
Έξοδος με φίλους. Δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα από μια καλή παρέα και ένα καλό φαγητό. Νομίζω πως είναι μια έξοδος που σε γεμίζει και επιστρέφεις σπίτι ξεκούραστος και ανανεωμένος.
Ποιο φαγητό σου θυμίζει την παιδική σου ηλικία;
Οι λαχανοντολμάδες. Η γιαγιά μου στην Καλλίπολη τους έφτιαχνε με τις κατσαρόλες και τους έστελνε με ταξί στο σπίτι να τους φάμε ζεστούς. Ειδικά αυτή η κρέμα που έκανε (έκλεβε και λίγο με κορν φλάουρ) αλλά ήταν τόσο νόστιμη που πραγματικά αυτή τη στιγμή μου τρέχουν τα σάλια.
Ακολουθήστε τον σεφ Βαγγέλη Λεούση στο Instagram.
Δείτε ακόμα: The Tastemakers: Νένα Ισμυρνόγλου