Χριστουγεννιάτικες συνταγές από όλη την Ελλάδα
Γιορτή χαράς, αγάπης και σπιτικής θαλπωρής, τα Χριστούγεννα είναι η περίοδος που περιμένουν όλοι σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Δέντρα στολισμένα με πολύχρωμες μπάλες και γιρλάντες, χαρμόσυνα τραγούδια, ο Άγιος Βασίλης που κατεβαίνει από την καμινάδα και φέρνει δώρα στα καλά παιδιά και φυσικά πολλές γιορτινές λιχουδιές χαρακτηρίζουν αυτή τη χαρμόσυνη εορταστική περίοδο. Τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα μοσχοβολούν δίπλες, κουραμπιέδες και μελομακάρονα και παίρνουν μια ξεχωριστή γεύση σε κάθε μέρος αυτής της πανέμορφης χώρας. Το Μαμα Πεινάω κατέγραψε διάφορα πατροπαράδοτα γιορτινά πιάτα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Δείτε ακόμα: η πιο εύκολη συνταγή για μελομακάρονα από τον Τάσο Αντωνίου!
Όσο κι αν η γαλοπούλα θεωρείται σε όλες τις χώρες το κατεξοχήν χριστουγεννιάτικο πιάτο, στο ελληνικό τραπέζι την τιμητική του έχει το χορινό. Με αφορμή το έθιμο του σφαξίματος του χοίρου, τα λεγόμενα χοιροσφάγια, την περίοδο των Χριστουγέννων, ένα έθιμο που συναντάται στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Στα νησιά του Αιγαίου, τη Θεσσαλία, την Μάνη και την Κρήτη, το χοιρινό με πράσα και σέλινο είναι το συνηθέστερο εορταστικό πιάτο (βρείτε συνταγή για χοιρινό πρασοσέλινο εδώ). Στην Κρήτη, προτιμούν να το φτιάχνουν στον ξυλόφουρνο πάνω σε λεμονόφυλλα, στη Σάμο το βράζουν με λεμόνι και φτιάχνουν ένα είδος πηχτής ενώ στην Κεφαλοννιά το μαγειρεύουν στην κατσαρόλα με κουνουπίδι και λάχανο και το ονομάζουν πουτρίδα. Στη Θράκη το ονομάζουν μπάμπο και είναι χορινό με μπόλικα μυρωδικά που το αφήνουν να σιγοβράζει στην φωτιά από το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων.
Στα Γιάννενα και τα χωριά της Ηπείρου φτιάχνουν αγριογούρουνο σαλμί που έχει μαριναριστεί σε κόκκινο κρασί, ξίδι, ελαιόλαδο, σκόρδo, διάφορα μυρωδικά και έχει μαγειρευτεί μαζί με τη μαρινάδα και με ζωμό κυνηγιού. Στην Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα και Εύβοια, στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι προτιμούν το γουρουνόπουλο στον φούρνο ή στη σούβλα, το γνωστό σε όλους μας κοντοσούβλι. Στην κοσμοπολίτικη Κέρκυρα δεν λείπει και αυτή τη γιορτινή μέρα η περίφημη παστιτσάδα με μοσχαρίσιο κρέας ή κόκκορα, με γέμιση από σκόρδα και μαγειρεμένο σε άφθονη σάλτσα ντομάτας που συνοδεύεται με χοντρά μακαρόνια.
Από το ελληνικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι δεν λείπουν και άλλα εδέσματα όπως τσιγαρίδες, λουκάνικα, απάκια και σύγκλινο. Στα ηπειρώτικα σπίτια, οι πίτες βρίσκονται σε πρώτη διάταξη και αυτή την ημέρα. Η κρεατόπιτα που μοσχοβολά κρεμμυδάκια και πράσα κατέχει ξεχωριστή θέση, όπως και η κοθρόπιτα, μια πίτα με βραστό κοτόπουλο και ρύζι, η μπατσάρα μία πίτα με χορταρικά και καλαμποκάλευρο, η κολοκυθόπιτα κι η γαλατόπιτα. Στα Δωδεκάνησα, φτιάχνουν τα γιαπράκια, ντολμαδάκια τυλιγμένα με αμπελόφυλλα ή λάχανο.
Βέβαια, τα Χριστούγεννα είναι συνυφασμένα και με τα γλυκά. Δίπλες, μελομακάρονα και κουραμπιέδες φτιάχνονται και σερβίρονται σε όλα τα ελληνικά νοικοκυριά. Στη Ζάκυνθο φτιάχνουν και την κουλούρα, ένα κέικ με καρύδια και σταφίδες που ευωδιάζει κανέλα, πορτοκάλι, γλυκάνισο και γαρίφαλο. Στη Σάμο έχουν τους δικούς τους γεμιστούς κουραμπιέδες που τους ονομάζουν κατάδες, ενώ στην Μυτιλήνη φτιάχνουν τις πλατσέδες, δηλαδή πιτάκια με καρύδι κι άφθονο σιρόπι, ενώ στη Μάνη, στον Έβρο και το Πάπιγκο λαλαγγίτες, λεπτές πίτες που ψήνονται στο τηγάνι και ου πασπαλίζονται με μέλι ή ζάχαρη και που σύμφωνα με την παράδοση φέρνουν τύχη. Τέλος, δεν θα μπορούσε να λείπει από το γιορτινό μας τραπέζι το παραδοσιακό χριστόψωμο (βρείτε τη συνταγή εδώ) το οποίο συναντάμε σε όλες τις περιοχές της ελληνικής επικράτειας, στολισμένο με διάφορα λουλούδια ή άλλα περίτεχνα σχέδια που συμβολίζουν την ιερή του ταυτότητα και δύναμη.
Από την Μαρία Αϊβαλιώτη
Ωραίο άρθρο!!