ΑρχικήΆρθραΧριστουγεννιάτικες συνταγές από όλη την Ελλάδα

Χριστουγεννιάτικες συνταγές από όλη την Ελλάδα

Χριστουγεννιάτικες συνταγές από όλη την Ελλάδα

Γιορτή χαράς, αγάπης και σπιτικής θαλπωρής, τα Χριστούγεννα είναι η περίοδος  που περιμένουν όλοι σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Δέντρα στολισμένα με πολύχρωμες μπάλες και γιρλάντες, χαρμόσυνα τραγούδια, ο Άγιος Βασίλης που κατεβαίνει από την καμινάδα και φέρνει δώρα στα καλά παιδιά και φυσικά πολλές γιορτινές λιχουδιές χαρακτηρίζουν αυτή τη χαρμόσυνη εορταστική περίοδο. Τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα μοσχοβολούν δίπλες,  κουραμπιέδες και μελομακάρονα και παίρνουν μια ξεχωριστή γεύση σε κάθε μέρος αυτής της πανέμορφης χώρας. Το Μαμα Πεινάω κατέγραψε  διάφορα πατροπαράδοτα γιορτινά πιάτα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Δείτε ακόμα: η πιο εύκολη συνταγή για μελομακάρονα από τον Τάσο Αντωνίου!

Όσο κι αν η γαλοπούλα θεωρείται σε όλες τις χώρες το κατεξοχήν χριστουγεννιάτικο πιάτο, στο ελληνικό τραπέζι την τιμητική του έχει το χορινό. Με αφορμή το έθιμο του σφαξίματος του χοίρου, τα λεγόμενα χοιροσφάγια,  την περίοδο των Χριστουγέννων, ένα έθιμο που συναντάται στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Στα νησιά του Αιγαίου, τη Θεσσαλία, την Μάνη και την Κρήτη,  το χοιρινό με πράσα και σέλινο  είναι το συνηθέστερο  εορταστικό πιάτο (βρείτε συνταγή για χοιρινό πρασοσέλινο εδώ). Στην Κρήτη, προτιμούν να το φτιάχνουν στον ξυλόφουρνο πάνω σε λεμονόφυλλα, στη Σάμο το βράζουν με λεμόνι και φτιάχνουν ένα είδος πηχτής ενώ στην Κεφαλοννιά το μαγειρεύουν στην κατσαρόλα με κουνουπίδι και λάχανο και το ονομάζουν πουτρίδα. Στη Θράκη το ονομάζουν μπάμπο και είναι χορινό με μπόλικα μυρωδικά που το αφήνουν  να σιγοβράζει στην φωτιά από το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων.

Στα Γιάννενα και τα χωριά της Ηπείρου φτιάχνουν αγριογούρουνο σαλμί που έχει μαριναριστεί σε κόκκινο κρασί, ξίδι, ελαιόλαδο, σκόρδo, διάφορα μυρωδικά και έχει μαγειρευτεί μαζί με τη μαρινάδα και με ζωμό κυνηγιού. Στην Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα και Εύβοια, στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι προτιμούν το γουρουνόπουλο στον φούρνο ή στη σούβλα, το γνωστό σε όλους μας κοντοσούβλι. Στην κοσμοπολίτικη Κέρκυρα δεν λείπει και αυτή τη γιορτινή μέρα η περίφημη παστιτσάδα με μοσχαρίσιο κρέας ή κόκκορα, με γέμιση από σκόρδα και μαγειρεμένο σε άφθονη σάλτσα ντομάτας που συνοδεύεται με χοντρά μακαρόνια.

Από το ελληνικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι δεν λείπουν και άλλα εδέσματα όπως τσιγαρίδες, λουκάνικα, απάκια και σύγκλινο. Στα ηπειρώτικα σπίτια, οι πίτες βρίσκονται σε πρώτη διάταξη και αυτή την ημέρα. Η κρεατόπιτα που μοσχοβολά κρεμμυδάκια και πράσα κατέχει ξεχωριστή θέση, όπως και η κοθρόπιτα, μια πίτα με βραστό κοτόπουλο και ρύζι, η μπατσάρα μία πίτα με χορταρικά και καλαμποκάλευρο, η κολοκυθόπιτα κι η γαλατόπιτα. Στα Δωδεκάνησα, φτιάχνουν τα γιαπράκια, ντολμαδάκια τυλιγμένα με αμπελόφυλλα ή λάχανο.

Βέβαια, τα Χριστούγεννα είναι συνυφασμένα και με τα γλυκά. Δίπλες, μελομακάρονα και κουραμπιέδες φτιάχνονται και σερβίρονται σε όλα τα ελληνικά νοικοκυριά. Στη Ζάκυνθο φτιάχνουν και την κουλούρα, ένα κέικ με καρύδια και σταφίδες  που ευωδιάζει κανέλα, πορτοκάλι, γλυκάνισο και γαρίφαλο. Στη Σάμο έχουν τους δικούς τους γεμιστούς κουραμπιέδες που τους ονομάζουν κατάδες, ενώ στην Μυτιλήνη φτιάχνουν τις πλατσέδες, δηλαδή πιτάκια με καρύδι κι άφθονο σιρόπι, ενώ  στη Μάνη, στον Έβρο και το Πάπιγκο  λαλαγγίτες, λεπτές πίτες που ψήνονται στο τηγάνι και ου πασπαλίζονται με μέλι ή ζάχαρη και  που σύμφωνα με την παράδοση φέρνουν τύχη. Τέλος, δεν θα μπορούσε να λείπει από το γιορτινό μας τραπέζι το παραδοσιακό χριστόψωμο (βρείτε τη συνταγή εδώ) το οποίο συναντάμε σε όλες τις περιοχές της ελληνικής επικράτειας, στολισμένο με διάφορα λουλούδια ή άλλα περίτεχνα σχέδια που συμβολίζουν την ιερή του ταυτότητα και δύναμη.

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Φαλάφελ

Αυθεντική συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Εσπρέσο αφογκάτο (εσπρέσο με παγωτό)

Ο εσπρέσο αφογκάτο είναι ο συνδυασμός ζεστού καφέ εσπρέσο με παγωτό. Μια αγαπημένη ιταλική συνταγή που μπορείτε να σερβίρεται ως επιδόρπιο.

Μακαρονάδα με σολομό και τσίπουρο

Λαχταριστή συνταγή για ζυμαρικά με καπνιστό σολομό, τσίπουρο, κρέμα γάλακτος και άρωμα λεμονιού.

Ρύζι με λουκάνικο στο τηγάνι

Ρύζι με λουκάνικο από τον Τάσο Αντωνίου. Ένα υπέροχο και χορταστικό πιάτο με χυλωμένο ρύζι και λουκάνικο, ιδανικό για τον χειμώνα, που θα σερβίρετε σαν κυρίως ή ως ορεκτικό σε οικογενειακό τραπέζι.

Περισσότερα άρθρα

Το μενού της εβδομάδας (17/6 – 21/6)

Μενού εβδομάδας, έφτασε η ώρα σου! Ετοιμάσαμε για εσένα τις καλύτερες συνταγές για κάθε ημέρα, με την υπογραφή του Τάσου Αντωνίου! Αυτό το μενού της...

Φτιάχνουμε συνταγές με ό,τι περίσσεψε το Πάσχα

Μαγειρεύουμε και αξιοποιούμε το πασχαλινό αρνί, τα κουλουράκια και τα αυγά που περίσσεψαν.

Ποια είναι η σωστή θερμοκρασία που πρέπει να έχει το ψυγείο;

Η σωστή συντήρηση των τροφίμων στο ψυγείο βοηθά στο να παραμένουν φρέσκα για περισσότερο χρονικό διάστημα.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ