ΑρχικήΆρθρα4 τέλεια γλυκά που θα φτιάξεις με μπαγιάτικο ψωμί

4 τέλεια γλυκά που θα φτιάξεις με μπαγιάτικο ψωμί

Από την Άννα Ευθυμίου,

Το μπαγιάτικο ψωμί έχει την τιμητική του. Μετά τις 8 συνταγές για να το αξιοποιήσετε, τώρα σας παρουσιάζουμε 4 εξαιρετικά γλυκά όπου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, αντί για το κλασικό ψωμί, μπαγκέτα, ψωμί για τοστ, ψωμί μπριός, ακόμα και το μπαγιάτικο τσουρέκι. Δοκιμάστε τις συνταγές, πειραματιστείτε με τα υλικά που έχετε στο ντουλάπι και το ψυγείο σας και το σίγουρο είναι ότι θα φτιάξετε ένα πεντανόστιμο γλυκάκι!

Γλυκό με κρουασάν και σως καραμέλα

Εικόνα via lickthebowlgood.blogspot.gr/2009/05/bread-n-butter.html

Υλικά

  • 2 μπαγιάτικα κρουασάν βουτύρου (ή 1 μπαγιάτικη μέτρια φρατζόλα ψωμί), κομμένα σε μέτριες μπουκιές
  • 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. νερό
  • 1/2 φλιτζ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/2 φιλτζ. γάλα πλήρες
  • 2 αυγά, χτυπημένα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Βάζουμε τα κομμάτια κρουασάν σε πυράντοχο σκεύος. Σε τηγάνι αναμειγνύουμε τη ζάχαρη και το νερό, ανακατεύοντας καλά με κουτάλι, και κατόπιν ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αφήνουμε για 3-5 λεπτά, μέχρι η ζάχαρη να γίνει καραμέλα, χωρίς να ανακατέψουμε ή να ανακινήσουμε το τηγάνι. Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε σιγά σιγά την κρέμα γάλακτος. Συνεχίζουμε με το γάλα, ανακατεύουμε καλά και ταυτόχρονα ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Περιχύνουμε με τη σως το σκεύος με τα κρουασάν και αφήνουμε να μουλιάσει για 10 λεπτά. Ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά και απολαμβάνουμε.

Γλυκιά πουτίγκα με μήλα και κανέλα

Εικόνα via daisylanecakes.blogspot.gr/2010/05/twd-apple-apple-bread-pudding.html

Υλικά

  • 2 φλιτζ. γάλα χαμηλό σε λιπαρά
  • 1 φλιτζ. ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 1/4 κ.γλ. αλάτι
  • 1/4 κ.γλ. βανίλια
  • 3 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο
  • 1 κ.γλ. κανέλα σε σκόνη
  • 4 φλιτζ. μπαγιάτικο ψωμί κομμένο σε μέτριες μπουκιές
  • 1-2 μήλα πράσινα, κομμένα σε κυβάκια

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Σε μεγάλο μπολ, αναμειγνύουμε το γάλα με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, μετά το αλάτι και τη βανίλια. Ανακατεύουμε καλά. Σε άλλο μπολ αναμειγνύουμε το λιωμένο βούτυρο με την κανέλα, ανακατεύοντας γρήγορα ώστε να μη δημιουργηθούν “κόμποι” στην επιφάνεια από την κανέλα. Ρίχνουμε το μείγμα βουτύρου στο μείγμα γάλακτος. Μουλιάζουμε στο υγρό μείγμα το ψωμί και προσθέτουμε από πάνω τα κυβάκια από μήλα. Αφήνουμε για 25 λεπτά. Μεταφέρουμε το μείγμα σε πυράντοχο σκεύος και ψήνουμε για 60 λεπτά.

Σοκολατογλυκό με νουτέλα

Εικόνα via jessienextdoor.com/2012/03/13/chocolate-nutella-bread-pudding/

Υλικά

  • 1 μπαγιάτικη μέτρια φραντζόλα ψωμί ή 1 μπαγιάτικο τσουρέκι, κομμένο σε μέτριες μπουκιές
  • 3 φλιτζ. γάλα πλήρες
  • 1/4 φλιτζ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  • 1 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζ. μαύρη ζάχαρη
  • 1/4 φλιτζ. κακάο άγλυκο, σε σκόνη
  • 2 κ.γλ. στιγμιαίο καφέ, σε σκόνη
  • 1 κ.σ. βανίλια σε σκόνη ή εκχύλισμα βανίλιας
  • 6 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 200 γρ. κουβερτούρα, κομμένη σε κυβάκια
  • 1/2 φλιτζ. και 2 κ.σ. νουτέλα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC. Σε μεγάλο μπολ, αναμειγνύουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος. Σε ξεχωριστό μπολ, αναμειγνύουμε τα δύο είδη ζάχαρης, το κακάο και τον καφέ. Ρίχνουμε το μείγμα ζάχαρης στο μείγμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά. Σε άλλο μπολ, ανακατεύουμε τα χτυπημένα αυγά με τη βανίλια. Ρίχνουμε το μείγμα αυγών στο μείγμα γάλακτος-ζάχαρης και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε την κουβερτούρα σε κυβάκια. Σε τηγάνι σε πολύ χαμηλή φωτιά, ζεσταίνουμε το 1/4 φλιτζ. νουτέλα, ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν υγροποιηθεί η νουτέλα, αποσύρουμε από την φωτιά. Ρίχνουμε τη λιωμένη νουτέλα στο μείγμα γάλακτος και ανακατεύουμε γρήγορα και καλά. Μουλιάζουμε μέσα το ψωμί ή το τσουρέκι για 20 λεπτά. Μεταφέρουμε όλο το μείγμα σε πυράντοχο σκεύος και ψήνουμε για 60 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο, επικαλύπτουμε με έξτρα νουτέλα και το σερβίρουμε χλιαρό.

Banana bread ή γλυκιά πουτίγκα με μπανάνα

Βρείτε τη συνταγή εδώ.

Κεντρική εικόνα via jessienextdoor.com/2012/03/13/chocolate-nutella-bread-pudding/

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Σιρόπι ζάχαρης

Βασική συνταγή για σιρόπι ζάχαρης.

Η ωραιότερη βασιλόπιτα κέικ

Βασιλόπιτα κέικ από τον Τάσο Αντωνίου. Απλά και εύκολα φέτος θα φτιάξετε την καλύτερη βασιλόπιτα που θα κλέψει την παράσταση την παραμονή Πρωτοχρονιάς!

Βελουτέ πράσου

Συνταγή για βελουτέ πράσου!

Περισσότερα άρθρα

Ιδέες για να διακοσμήσετε τη βασιλόπιτα

Η φετινή βασιλόπιτα θα είναι η ομορφότερη χάρη σε αυτά τα μικρά μυστικά διακόσμησης!

11 tips για να πετυχαίνει κάθε συνταγή

11 tips για να πετυχαίνετε κάθε συνταγή μαγειρικής!

3 λόγοι για να φοράμε γάντια όταν πλένουμε πιάτα

Γιατί πρέπει να φοράμε γάντια όταν πλένουμε τα πιάτα; Τρεις πολύ καλοί λόγοι που βοηθούν να λάμπουν τα πιάτα αλλά και να προστατεύσουμε την επιδερμίδα μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ