ΑρχικήΆρθρα4 τέλεια γλυκά που θα φτιάξεις με μπαγιάτικο ψωμί

4 τέλεια γλυκά που θα φτιάξεις με μπαγιάτικο ψωμί

Από την Άννα Ευθυμίου,

Το μπαγιάτικο ψωμί έχει την τιμητική του. Μετά τις 8 συνταγές για να το αξιοποιήσετε, τώρα σας παρουσιάζουμε 4 εξαιρετικά γλυκά όπου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, αντί για το κλασικό ψωμί, μπαγκέτα, ψωμί για τοστ, ψωμί μπριός, ακόμα και το μπαγιάτικο τσουρέκι. Δοκιμάστε τις συνταγές, πειραματιστείτε με τα υλικά που έχετε στο ντουλάπι και το ψυγείο σας και το σίγουρο είναι ότι θα φτιάξετε ένα πεντανόστιμο γλυκάκι!

Γλυκό με κρουασάν και σως καραμέλα

Εικόνα via lickthebowlgood.blogspot.gr/2009/05/bread-n-butter.html

Υλικά

  • 2 μπαγιάτικα κρουασάν βουτύρου (ή 1 μπαγιάτικη μέτρια φρατζόλα ψωμί), κομμένα σε μέτριες μπουκιές
  • 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. νερό
  • 1/2 φλιτζ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/2 φιλτζ. γάλα πλήρες
  • 2 αυγά, χτυπημένα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Βάζουμε τα κομμάτια κρουασάν σε πυράντοχο σκεύος. Σε τηγάνι αναμειγνύουμε τη ζάχαρη και το νερό, ανακατεύοντας καλά με κουτάλι, και κατόπιν ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αφήνουμε για 3-5 λεπτά, μέχρι η ζάχαρη να γίνει καραμέλα, χωρίς να ανακατέψουμε ή να ανακινήσουμε το τηγάνι. Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε σιγά σιγά την κρέμα γάλακτος. Συνεχίζουμε με το γάλα, ανακατεύουμε καλά και ταυτόχρονα ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Περιχύνουμε με τη σως το σκεύος με τα κρουασάν και αφήνουμε να μουλιάσει για 10 λεπτά. Ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά και απολαμβάνουμε.

Γλυκιά πουτίγκα με μήλα και κανέλα

Εικόνα via daisylanecakes.blogspot.gr/2010/05/twd-apple-apple-bread-pudding.html

Υλικά

  • 2 φλιτζ. γάλα χαμηλό σε λιπαρά
  • 1 φλιτζ. ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 1/4 κ.γλ. αλάτι
  • 1/4 κ.γλ. βανίλια
  • 3 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο
  • 1 κ.γλ. κανέλα σε σκόνη
  • 4 φλιτζ. μπαγιάτικο ψωμί κομμένο σε μέτριες μπουκιές
  • 1-2 μήλα πράσινα, κομμένα σε κυβάκια

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Σε μεγάλο μπολ, αναμειγνύουμε το γάλα με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, μετά το αλάτι και τη βανίλια. Ανακατεύουμε καλά. Σε άλλο μπολ αναμειγνύουμε το λιωμένο βούτυρο με την κανέλα, ανακατεύοντας γρήγορα ώστε να μη δημιουργηθούν “κόμποι” στην επιφάνεια από την κανέλα. Ρίχνουμε το μείγμα βουτύρου στο μείγμα γάλακτος. Μουλιάζουμε στο υγρό μείγμα το ψωμί και προσθέτουμε από πάνω τα κυβάκια από μήλα. Αφήνουμε για 25 λεπτά. Μεταφέρουμε το μείγμα σε πυράντοχο σκεύος και ψήνουμε για 60 λεπτά.

Σοκολατογλυκό με νουτέλα

Εικόνα via jessienextdoor.com/2012/03/13/chocolate-nutella-bread-pudding/

Υλικά

  • 1 μπαγιάτικη μέτρια φραντζόλα ψωμί ή 1 μπαγιάτικο τσουρέκι, κομμένο σε μέτριες μπουκιές
  • 3 φλιτζ. γάλα πλήρες
  • 1/4 φλιτζ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  • 1 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζ. μαύρη ζάχαρη
  • 1/4 φλιτζ. κακάο άγλυκο, σε σκόνη
  • 2 κ.γλ. στιγμιαίο καφέ, σε σκόνη
  • 1 κ.σ. βανίλια σε σκόνη ή εκχύλισμα βανίλιας
  • 6 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 200 γρ. κουβερτούρα, κομμένη σε κυβάκια
  • 1/2 φλιτζ. και 2 κ.σ. νουτέλα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC. Σε μεγάλο μπολ, αναμειγνύουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος. Σε ξεχωριστό μπολ, αναμειγνύουμε τα δύο είδη ζάχαρης, το κακάο και τον καφέ. Ρίχνουμε το μείγμα ζάχαρης στο μείγμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά. Σε άλλο μπολ, ανακατεύουμε τα χτυπημένα αυγά με τη βανίλια. Ρίχνουμε το μείγμα αυγών στο μείγμα γάλακτος-ζάχαρης και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε την κουβερτούρα σε κυβάκια. Σε τηγάνι σε πολύ χαμηλή φωτιά, ζεσταίνουμε το 1/4 φλιτζ. νουτέλα, ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν υγροποιηθεί η νουτέλα, αποσύρουμε από την φωτιά. Ρίχνουμε τη λιωμένη νουτέλα στο μείγμα γάλακτος και ανακατεύουμε γρήγορα και καλά. Μουλιάζουμε μέσα το ψωμί ή το τσουρέκι για 20 λεπτά. Μεταφέρουμε όλο το μείγμα σε πυράντοχο σκεύος και ψήνουμε για 60 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο, επικαλύπτουμε με έξτρα νουτέλα και το σερβίρουμε χλιαρό.

Banana bread ή γλυκιά πουτίγκα με μπανάνα

Βρείτε τη συνταγή εδώ.

Κεντρική εικόνα via jessienextdoor.com/2012/03/13/chocolate-nutella-bread-pudding/

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Eggnog

Συνταγή για eggnog, το αγαπημένο χριστουγεννιάτικο ποτό από την Αμερική!

Φάβα παντρεμένη

Φάβα παραδοσιακή και γευστική. Φτιάξτε την πιο νόστιμη και αφράτη φάβα, εύκολα και γρήγορα, με αυτή τη δοκιμασμένη και αγαπημένη συνταγή.

Παγωτό σοκολάτα bueno

Παγωτό bueno από τον Τάσο Αντωνίου. Η καλύτερη συνταγή για λαχταριστό και πολύ νόστιμο παγωτό μπουένο με μόλις τέσσερα υλικά!

Περισσότερα άρθρα

9 τρόφιμα που μπορούμε να καταναλώσουμε ληγμένα

Κι όμως, δεν «χαλάνε» όλα τα τρόφιμα μετά την ημερομηνία λήξης τους. Δείτε εννέα τρόφιμα τα οποία μπορείτε να καταναλώσετε με ασφάλεια, υπό προϋποθέσεις, αφού έχουν λήξει.

Πώς να μαγειρέψεις παντζάρια χωρίς να λερώσεις την κουζίνα

Μαγειρέψτε παντζάρια εύκολα, χωρίς να λερώσετε την κουζίνα, με αυτές τις δυο πανεύκολες μεθόδους!

8 υλικά στην κουζίνα που δεν ανακυκλώνονται

Δείτε ποιες συσκευασίες που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα δεν μπαίνουν στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ