ΑρχικήΆρθραΤα 7 μυστικά που δεν θα σου πει κανείς για τις πίτες

Τα 7 μυστικά που δεν θα σου πει κανείς για τις πίτες

Τα 7 μυστικά που δεν θα σου πει κανείς για τις πίτες

Οι πίτες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κουζίνας και όσα χρόνια κι αν περάσουν, θα είναι αγαπημένο πιάτο στα τραπέζια μας και γενικά στις προτιμήσεις μας. Το Μαμα Πειναω σας αποκαλύπτει μικρά μυστικά για τέλειες αλμυρές και γλυκιές πίτες.

  • Κάθε φύλλο για πίτα είναι διαφορετικό. Χωριάτικο, σφολιάτα, κουρού, φύλλο κρούστας είναι τα φύλλα με τα οποία φτιάχνεται μια πίτα. Η ποικιλία στο εμπόριο είναι μεγάλη κι εξαρτάται φυσικά από τις δικές μας προτιμήσεις. Το χωριάτικο φύλλο περιέχει ελαιόλαδο, είναι σχετικά χοντρό, γίνεται τραγανό, ταιριάζει σε αλμυρές και σε γλυκιές πίτες, ενώ χρησιμοποιούμε δυο φύλλα για την πίτα. Το φύλλο κουρού είναι τραγανή ζύμη που όταν ψήνεται δεν φουσκώνει και είναι κατάλληλο για αλμυρές και γλυκιές πίτες. Η σφολιάτα δίνει αφράτη ζύμη που όσο ψήνεται φουσκώνει. Συνήθως χρησιμοποιούμε πολλές στρώσεις από φύλλα για να φτιάξουμε τις πίτες μας και πολλά ακόμα γλυκά. Το φύλλο κρούστας είναι φύλλο λεπτό και εύπλαστο, που γίνεται  αρκετά τραγανό όσο ψήνεται κι αποκτά ένα ιδιαίτερο χρυσαφένιο χρώμα, ενώ το χρησιμοποιούμε για όλων των ειδών τις πίτες και για γλυκά. 
  • Πώς φτιάχνεται το σπιτικό φύλλο; Θα πρέπει τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε, κυρίως το αλεύρι και το βούτυρο, να είναι δροσερά  ώστε το φύλλο να έχει υγρασία. Πολύ σημαντικό είναι να μην προσθέσουμε πολύ νερό στο ζυμάρι γιατί η κρούστα του φύλλου δεν θαγίνει τραγανή, αλλά σκληρή. Το σωστό αλεύρι είναι το κλειδί για το καλό φύλλο. Το σκληρό αλεύρι είναι το καλύτερο, ενώ αν θέλουμε πιο λεπτά φύλλα προτιμάμε το αλεύρι πολυτελείας. 
  • Το μυστικό βρίσκεται στο ζύμωμα. Το καλό φύλλο δεν χρειάζεται υπερβολικό ζύμωμα. Μετά το ζύμωμα αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για σχεδόν 30 λεπτά, έτσι ώστε και να ανοίξουμε το φύλλο καλύτερα και πιο εύκολα. Το καλά ζυμωμένο φύλλο φουσκώνει περισσότερο στον φούρνο.
  • Χρειάζεται σωστή τεχνική για το άνοιγμα του φύλλου. Για να ανοίξουμε με ευκολία το φύλλο, εκτός από έναν καλό πλάστη, πασπαλίζουμε με κορν φλάουρ ή νισεστέ και ποτέ με αλεύρι τη ζύμη και την επιφάνεια όπου θα ανοίξουμε το φύλλο. Κατά κανόνα, όσο πιο λεπτός είναι ο πλάστης μας, τόσο πιο λεπτό φύλλο θα ανοίξουμε. 
  • Γλυκιά ή αλμυρή, η γέμιση της πίτας μας θα πρέπει να είναι κρύα όταν θα την απλώσουμε πάνω στο φύλλο ώστε το φύλλο να μην ποτίσει, να ψηθεί σωστά και να παραμείνει τραγανό. 
  • Σειρά έχει το στρώσιμο πίτας. Απλώνουμε το φύλλο σε καλά λαδωμένο ταψί, ενώ αν στρώσουμε πολλά φύλλα, περνάμε το κάθε φύλλο με ελαιόλαδο. Καθώς στρώνουμε τα φύλλα, φροντίζουμε να μην τα πιέσουμε πολύ, ώστε να έχουν αέρα και να γίνουν τραγανά κατά το ψήσιμο. 
  • Πριν το ψήσιμο, χαράζουμε την πίτα ή κάνουμε μικρές τρυπούλες στην επιφάνειά της,  ώστε να βγάλει όλη την υγρασία της και το φύλλο να μην πανιάσει. Για πιο λαμπερό και χρυσαφένιο χρώμα, αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με λιωμένο βούτυρο και λίγο αυγό και την βάζουμε να ψηθεί.
  • Ψήνουμε πάντα σε καλά προθερμασμένο φούρνο για να γίνει το φύλλο τραγανό και να φουσκώσει. Αφού ψηθεί η πίτα, την αφήνουμε να κρυώσει καλά και μετά την κόβουμε, ενώ ποτέ δεν την σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο όσο είναι ζεστή γιατί θα μαλακώσει το φύλλο της.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Φαλάφελ

Αυθεντική συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Σπανακόρυζο με ντομάτα

Σπανακόρυζο από τον Τάσο Αντωνίου. Μια κλασική συνταγή για σπανακόρυζο λεμονάτο και σπυρωτό, σαν της μαμάς.


Καραμελωμένα μήλα

Μία συνταγή με δύο μόνο υλικά, βγαλμένη από το παραμύθι “ Η Χιονάτη και οι 7 νάνοι”!

Καϊπιρίνια

Συνταγή για καϊπιρίνια!

Περισσότερα άρθρα

Το φτηνό υλικό που απογειώνει κάθε φαγητό

Το αποξηραμένο κρεμμύδι είναι το φτηνό υλικό που ταιριάζει σε πιάτα όπως κρέας και κοτόπουλο μέχρι σούπες και σαλάτες. Μάθετε γιατί!

13 ανοιξιάτικες συνταγές με φράουλες

Γλυκά και αλμυρά πιάτα για να απολαύσετε τις φρέσκιες ανοιξιάτικες φράουλες στο έπακρο!

Τι κάνουμε τα πασχαλινά αυγά που περίσσεψαν

Πώς θα αξιοποιήσουμε τα πασχαλινά αυγά που περίσσεψαν; 9 έξυπνες συνταγές & ιδέες για να μην πετάξουμε τίποτα!

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Καλησπέρα,
    Εαν η τυρόπιτά μας βγεί αλμυρή, λόγω του τυριού, υπάρχει τρόπος να την ξεαλμυρήσει αφού ψηθεί?
    Ευχαριστώ.

  2. Το πανω πανω φυλλο πως το αλειφουμε με το λάδι; Ριχνοντας σταγόνες όπως στα υπόλοιπα ή με βουρτσάκι;

  3. Καλησπέρα σας,
    Εχω το εξής πρόβλημα: Αλείφω το χωριάτικο φύλλο με αρκετό λάδι (το πάνω φύλλο). Ως εδώ καλά. Ομως οταν πάω να κόψω την πίτα το φύλλο διαλύεται και γίνεται σαν κρεμυδόφυλλα. Τί μπορώ να κάνω γιά να μην γίνεται αυτό?

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων,

    Μαρία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ