ΑρχικήΆρθρα10 μυστικά για τέλεια λαδερά!

10 μυστικά για τέλεια λαδερά!

Τα κλασικά λαδερά της ελληνικής κουζίνας τα ξέρουμε καλά γιατί όλοι έχουμε μεγαλώσει με αυτά. Το σωστό μαγείρεμά τους, όμως, τα γνωρίζουν λίγοι! Πόσο λάδι χρειάζονται, πόση ώρα πρέπει να μαγειρευτούν, ποια λαχανικά είναι κατάλληλα, ποιο είναι το καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα… όλους αυτούς τους γρίφους της κουζίνας που γνωρίζουν οι παλιές νοικοκυρές θα αναλύσουμε σήμερα!

1. Για τα τέλεια λαδερά, επιλέγουμε πάντα λαχανικά της εποχής. Με μια βόλτα στη λαϊκή αγορά, θα βρούμε εκπληκτικές μπάμιες, φασολάκια, μελιτζάνες, βλίτα και κολοκυθάκια που μπορούν να δώσουν μια τεράστια γκάμα από διαφορετικά λαδερά.

2. Η ντομάτα παίζει μεγάλο ρόλο στο λαδερό, ωστόσο αν το παρακάνουμε, θα επισκιάσει τις υπόλοιπες γεύσεις του φαγητού!

3. Επιλέγουμε πάντα τις πιο ώριμες, φρέσκιες, κατακόκκινες ντομάτες. Μην υποτιμάτε όμως τις μαλακές ντομάτες, με σκασίματα! Συχνά είναι οι καλύτερες για να πετύχουμε την νοστιμότερη σάλτσα.

Δείτε ακόμα: τα ωραιότερα γεμιστά από τον Τάσο Αντωνίου

4. Οι γιαγιάδες μας έφτιαχναν λαδερά όπου το φαγητό “κολύμπαγες” στο ελαιόλαδο. Οι ανάγκες και η γεύση του σύγχρονου ανθρώπου, απαιτούν διαφορετική δοσολογία: 1-3 κ.σ. ανά άτομο ή 1 φλιτζάνι για μια οικιακή κατσαρόλα των 5-6 ατόμων.

5. Επιλέγουμε παρθένο ελαιόλαδο με απαλό άρωμα.

6. Τα λαχανικά μας πρέπει να είναι μαλακά αλλά όχι λιωμένα. Γι’αυτό είμαστε «από πάνω» και προσέχουμε: οι διαλυμένες μπάμιες, τα φασολάκια που έχουν χάσει το σχήμα τους, οι μελιτζάνες που έγιναν πουρές, χάνουν τόσο σε εμφάνιση όσο σε υφή και γεύση.

7. Για να φτιάξουμε τέλεια λαδερά, πρέπει να είμαστε πάνω από την κατσαρόλα. Ξεκινάμε το μαγείρεμα με λίγο ελαιόλαδο και αν χρειάζεται επιπλέον, προσθέτουμε σιγά σιγά στην πορεία.

Δείτε ακόμα: συνταγή για πανεύκολο μπριάμ 

8. Όλα τα λαχανικά «βγάζουν» νερό. Αν αφήσουμε υπομονετικά το φαγητό μας να μαγειρευτεί σ’αυτό, θα γίνει νοστιμότερο. Αν δούμε ότι χρειάζεται επιπλέον νερό για να μην κολλήσει το φαγητό στην κατσαρόλα, προσθέτουμε κάθε φορά 1 φλιτζανάκι του καφέ με φειδώ.

9. Τα λαδερά είναι έτοιμα όταν τα λαχανικά μαλάκωσαν χωρίς να λιώνουν και έχουν απορροφηθεί εντελώς όλα τα υγρά. Στον πάτο της κατσαρόλας πρέπει να υπάρχει μόνο λαδερή σάλτσα.

10. Στο τέλος του μαγειρέματος,  προσθέτουμετον μαϊντανό, τον άνηθο, το βασιλικό ή όποιο φρέσκο μυρωδικό της αρεσκείας μας και ανακατεύουμε κουνώντας την κατσαρόλα, για να μην διαλυθούν τα λαχανικά.

Δείτε ακόμα: πανεύκολη συνταγή για φασολάκια!

 

 

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Παστίτσιο με λαχανικά

Συνταγή για ελαφρύ παστίτσιο με λαχανικά.

Κορμός σοκολάτας με ταχίνι και μέλι

Υπέροχος κορμός από σοκολάτα με ταχίνι και μέλι. Το πιο ακαταμάχητο γλυκό σε μια πρωτότυπη εκδοχή, έτοιμο σε 15 λεπτά.

Λεμονόπιτα

Τέλεια και πανεύκολη λεμονόπιτα, αρωματική, απλή και γρήγορη. Πραγματικά θα λατρέψετε αυτό το νόστιμο γλυκό.

Περισσότερα άρθρα

9 μοναδικοί μεζέδες για την μπύρα σου!

Μεζέδες για μπύρα και ακαταμάχητες συνταγές για να απολαύσετε το αγαπημένο σας ποτό κάθε εποχή, με την υπογραφή του Τάσου Αντωνίου!

Η ιστορία πίσω από το τιραμισού

Η ιστορία πίσω από το τιραμισού, το πιο δημοφιλές ιταλικό γλυκό με μπισκότα, βελούδινγ κρέμα και άρωμα εσπρέσο.

6 φθινοπωρινές συνταγές που θα αγαπήσεις

Φθινοπωρινές συνταγές που θα αγαπήσουν όλοι. Αλμυρές και γλυκιές δημιουργίες που θα σε συντροφεύσουν με νοστιμιά το φθινόπωρο!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ