Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,
Με μοναδικό άρωμα, ντελικάτη υφή και γεύση, το αχλάδι είναι ένα από τα νοστιμότερα φρούτα. Η αχλαδιά, οπωροφόρο δέντρο, ανήκει στην κατηγορία των δέντρων με το όνομα Pyrus που ανήκουν και αυτά με τη σειρά τους στα λεγόμενα ροδοειδή δέντρα. Στην Ελλάδα, η οποία είναι και από τις χώρες με την μεγαλύτερη παραγωγή αχλαδιών παγκοσμίως, οι κυριότερες ποικιλίες που ευδοκιμούν είναι τα βουτυράτα, τα κρυστάλλια και οι κοντούλες.
Η ιστορία του αχλαδιού μας πάει πίσω στους προϊστορικούς χρόνους, αφού σε μια σπηλιά στην Ελβετία που χρονολογείται κατά την εποχή των Παγετώνων βρέθηκαν καρποί του και αποξηραμένες φέτες. Στην Κίνα, το αχλάδι ήταν ένα διαδεδομένο φρούτο ήδη από το 2.500 π.Χ. Το αχλάδι δεν ήταν μόνο ένα φρούτο που είχε εκτιμηθεί για τη γεύση του, αλλά αποτελούσε και ένα σύμβολο. Για τους αρχαίους Αιγύπτιους, το αχλάδι ήταν ιερό φρούτο και μάλιστα συνδεόταν με τη λατρεία της θεάς Ίσιδας. Στην Κίνα, ακόμα και σήμερα, το αχλάδι είναι σύμβολο μακροζωίας, αγνότητας, σοφίας και δικαιοσύνης. Στον Χριστιανισμό, το αχλάδι θεωρείται ιερό φρούτο που συμβολίζει την αγάπη του Χριστού για την ανθρωπότητα.
Δείτε τη συνταγή για τάρτα με καραμελωμένο αχλάδι με ένα κλικ εδώ!
“Τα αχλάδια” του Γάλλου εικονογράφου Honoré Daumier, όπως δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό La Caricature το 1831
Για πρώτη φορά, σε λογοτεχνικά ή επιστημονικά κείμενα, το αχλάδι αναφέρεται από τον Όμηρο στην Οδύσσεια ως ένα από τα δώρα των θεών προς τον βασιλιά των Φαιάκων Αλκίνοο, ο οποίος το καλλιεργούσε στους κήπους του. Πολύ αργότερα, το 160 π.Χ. ο Κάτων ο Πρεσβύτερος στο περίφημο σύγγραμά του Περί Αγροτικής Οικονομίας και Καλλιέργειας (De agri cultura) περιγράφει έξι ποικιλίες αχλαδιών, ενώ ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος στο έργο του Historia Naturalis που εκδόθηκε το 77 μ.Χ. περιγράφει διεξοδικά όχι μόνο τις ποικιλίες του αχλαδιού, αλλά τις ιδιότητές του, ακόμα και τη γεύση του. Κατά την περίοδο του Αναγέννησης, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι είχε στην κατοχή του το Codex Arundel 67, ένα βιβλίο με μύθους στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και ένας με πρωταγωνιστή το αχλάδι. Το άρωμα, η γεύση και το σχήμα του δεν άφησαν ασυγκίνητο ούτε τον Σαίξπηρ που το αναφέρει σε διάφορα έργα του.
Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή για πεντανόστιμη σαλάτα με αχλάδι και ροκφόρ!
Στη ζωγραφική, το αχλάδι είναι από τα φρούτα που απεικονίζονται συχνά. Για πρώτη φορά, βρίσκουμε απεικόνισεις του σε τοιχογραφίες της Πομπηίας και σε ρωμαϊκά ψηφιδωτά, ενώ σε μωσαϊκό χριστιανικής εκκλησίας στην Ιορδανία το δέντρο της αχλαδιάς φιγουράρει ως ένα από τα τέσσερα ιερά δέντρα. Στους πίνακες-νεκρές φύσεις του χρυσού αιώνα της ολλανδικής ζωγραφικής, το αχλάδι έχει περίοπτη θέση. To 1831, το σχήμα του αχλαδιού αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον διάσημο Γάλλο εικονογράφο Honoré Daumier που δημιούργησε τέσσερις καρικατούρες με τον τίτλο Τα αχλάδια στα σατιρίζοντας τον Γάλλο Αυτοκράτορα Louis-Philippe. Στα τέλη του 19ου αιώνα, oι Vincent van Gogh και Paul Cézanne το αγάπησαν δεόντως και το απεικόνισαν σε αρκετά έργα τους, όπως και ο σύγχρονός μας Κολομβιανός καλλιτέχνης Fernando Botero.
Νεκρή Φύση με Αχλάδια του Βίνσεντ βαν Γκογκ
Νεκρή Φύση με Μήλα, Αχλάδια και Σταφύλια του Πωλ Σεζάν
Με σημαντικά διατροφικά οφέλη, το αχλάδι αποδεικνύεται ως ένας από τους διατροφικούς θησαυρούς. Βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, δρα κατά της δυσκοιλιότητας, προλαμβάνει την οστεροπόρωση ενώ συμβάλλει και στην τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Το Μαμα Πειναω σας προτείνει τις καλύτερες συνταγές με κύριο συστατικό το αχλάδι για να νιώσετε τη γλύκα του και για να διαπιστώσετε πως ταιριάζει τόσο σε αλμυρές, όσο και σε γλυκές συνταγές αλλά και σε ροφήματα.
Φτιάξτε αυτό το υπέροχο κοκτέλ χωρίς αλκοόλ με αχλάδι και δεντρολίβανο!