ΑρχικήΆρθραΤο μυστικό υλικό για τέλεια αφράτη φανουρόπιτα

Το μυστικό υλικό για τέλεια αφράτη φανουρόπιτα

Η φανουρόπιτα είναι η παραδοσιακή γλυκιά νηστίσιμη πίτα της ελληνικής κουζίνας και προσφέρεται ανήμερα στην ημέρα μνήμης του Αγίου Φανουρίου, στις 27 Αυγούστου. 

Οι πιστοί φτιάχνουν φανουρόπιτες, τις οποίες μοιράζουν στη γειτονιά αφού ευλογηθούν πρώτα από την εκκλησία. Με το πέρασμα των χρόνων, καθιερώθηκε να φτιάχνουμε φανουρόπιτα για να βρούμε κάτι που χάσαμε. Πολλοί, εξάλλου, συνδέουν αυτή την ιδιότητα του Αγίου Φανουρίου και της πίτας με το όνομα του Αγίου, που προκύπτει από το ρήμα «φαίνω» που σημαίνει αποκαλύπτω. Περισσότερα για την ιστορία της φανουρόπιτας μπορείτε να μάθετε εδώ

Τι το ιδιαίτερο έχει η φανουρόπιτα ως προς την παρασκευή της; Αρχικά, πρόκειται για ένα κέικ λαδιού το οποίο δεν περιέχει καθόλου βούτυρο και αυγά. Ένας έμπειρος μάγειρας γνωρίζει ότι είναι δύσκολο να αφρατέψει ένα γλυκό χωρίς αυτά τα υλικά. Επίσης όλοι ξέρουμε ότι το βούτυρο χαρίζει μοναδικά αρώματα και υπέροχη υφή σε κάθε κέικ. Ποιο είναι λοιπόν το μυστικό για τέλεια φανουρόπιτα; 

Αφού μάθετε το μυστικό υλικό για την τέλεια φανουρόπιτα, φτιάξτε τη συνταγή μου για τέλεια φανουρόπιτα με 9 υλικά!

Το υλικό που κάνει τη διαφορά στην φανουρόπιτα

Το υλικό που κάνει τη διαφορά στην φανουρόπιτα είναι το λάδι! Κι όμως, τα κέικ με βάση το λάδι δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν τα κέικ με βούτυρο. Αντίθετα, η υφή των κέικ με βάση το λάδι είναι συνήθως ανώτερη από αυτή των κέικ με βούτυρο. Τα κέικ λαδιού συνήθως φουσκώνουν περισσότερο, σχηματίζουν καλύτερη κρούστα και παραμένουν αφράτα και ζουμερά για αρκετά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τα βουτυρένια κέικ. Όταν μάλιστα πρόκειται για γλυκά όπως η φανουρόπιτα, που εμπλουτίζουμε με μπαχαρικά, σταφίδες και ξηρούς καρπούς, κανείς δεν πρόκειται να καταλάβει τη γευστική διαφορά από το κλασικό κέικ της μαμάς. 

Καθώς το λάδι είναι πιο ελαφρύ από το βούτυρο (1 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο ζυγίζει 227 γραμμάρια, ενώ 1 φλιτζάνι σπορέλαιο ζυγίζει 218 γραμμάρια), η υφή των κέικ λαδιού είναι πιο ανάλαφρη. Επίσης το λάδι αποτελείται από 100% λιπαρά. Τα περισσότερα βούτυρα που κυκλοφορούν στην αγορά αποτελούνται από 82% λιπαρά. Το υπόλοιπο 8% αποτελεί γάλα σε σκόνη και νερό. Το νερό αυτό ενισχύει τη γλουτένη στο αλεύρι και δίνει πιο σφιχτή κρούστα. Το κέικ λαδιού σχηματίζει μαλακή κρούστα που μασιέται εύκολα. 

Μάλιστα, σε μερικά κέικ ταιριάζει περισσότερο το λάδι από το βούτυρο. Στα σοκολατένια κέικ, η κουβερτούρα συχνά στεγνώνει μέσα στο μείγμα. Χρησιμοποιώντας μόνο λάδι ή αναμειγνύοντας το με το βούτυρο,η υφή του κέικ γίνεται πιο ζουμερή και η γεύση της σοκολάτας γίνεται πιο αισθητή.

Greek recipes in English: Visit MyGreekSalad.com

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Σαλάτα νισουάζ με σολομό

Συνταγή για σαλάτα νισουάζ με φρέσκο σολομό!

Καλοκαιρινή μακαρονάδα με λαχανικά

Μια συνταγή για μακαρονάδα που μοσχομυρίζει καλοκαίρι! Αν δεν βρείτε ξινομυζήθρα, αντικαταστήστε τη με κάποιο μαλακό τυρί με λίγα λιπαρά όπως τσαλαφούτι.

Τηγανιά με πράσο

Τηγανιά με πράσο, συνταγή πολύ νόστιμη με λίγα υλικά. Προσθέστε τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά της επιλογής σας για να απολαύσετε την πιο νόστιμη χοιρινή τηγανιά σαν μεζέ

Περισσότερα άρθρα

Ο χαλβάς της Καθαράς Δευτέρας

Ο χαλβάς είναι συνυφασμένος με την Καθαρά Δευτέρα. Δείτε τα 6 μυστικά για να ξεχωρίσετε τον καλό χαλβά που θα σερβίρετε στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.

Τα 5 μικρά tips για τέλειες μπριζόλες

Όλα τα μυστικά και τα tips για τέλειες μπριζόλες, ζουμερές και άψογα ψημένες. Σε αυτές τις μπριζόλες δεν θα αντισταθεί κανείς!

Το μενού της εβδομάδας (20/1 – 25/1)

Το μενού της εβδομάδας με εύκολες, νόστιμες και γρήγορες συνταγές ιδανικές για το καλοκαίρι από τον αγαπημένο μας Τάσο Αντωνίου.

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ