ΑρχικήΆρθραFood photography

Από τον Τάσο Αντωνίου,

 

Τι είναι μια μακαρονάδα με γαρίδες, μία πίτσα με τέσσερα τυριά, ένα σοκολατένιο μωσαϊκό, ή έστω το παραδοσιακό γιουβέτσι, όταν δεν αποτυπώνονται όμορφα στη φωτογραφία; Ακόμη και το πιο νόστιμο φαγητό, αν δεν είναι σωστά φωτογραφημένο δεν θα τραβήξει ποτέ το ενδιαφέρον του κοινού, συνεπώς δεν θα έχει τα 15 λεπτά δημοσιότητας, όπως θα έλεγε και ο Andy Warhol, που του αναλογούν. Τώρα θα σκεφτείς «εμένα αυτό γιατί με ενδιαφέρει»; Αν ανήκεις κι εσύ στο ολοένα αυξανόμενο community των foodies, κοινώς λάτρεις του φαγητού, και δεν μπορείς να φάς μπουκιά πριν tweet-άρεις ή ανεβάσεις στο instagram το πιάτο που πρόκειται να απολαύσεις, τότε αυτά τα tips για καλύτερες φωτογραφίες φαγητού σε ενδιαφέρουν πολύ. Χαρτί, μολύβι, φωτογραφική μηχανή, smartphone ή tablet ανά χείρας και κράτησε τις απαραίτητες σημειώσεις.

 

1. Ο φωτισμός είναι το άλφα και το ωμέγα. Προσπάθησε να φωτογραφίζεις με φυσικό φως, αποφεύγοντας παράλληλα την άμεση επαφή με τον ήλιο, καθώς θα δημιουργηθούν έντονες σκιές στην εικόνα σου. Αν ο ήλιος βρίσκεται ακριβώς από πάνω σου, τοποθέτησε στο παράθυρο μια διαφανή κουρτίνα ή κόλλησε με σελοτέιπ μια λαδόκολλα για να προκαλέσεις μεγαλύτερη διάχυση του φωτός. Επίσης, στο δύσκολο έργο του φωτισμού θα βρεις ιδανικό σύμμαχο τα μακετόχαρτα. Το λευκό αντανακλά το φως, το μαύρο το απορροφά. Αναζήτησε το στυλ σου και πειραματίσου με πολλές και διαφορετικές λήψεις. Φυσικά, το φλας είναι απαγορευμένο δια ροπάλου.

 

2. Υπάρχουν συγκεκριμένες γωνίες λήψης που κάνουν την εικόνα του φαγητού ακόμη πιο θελκτική. Πολλοί food photographers φωτογραφίζουν σε γωνία 30 έως 45 μοιρών από το πιάτο, ενώ άλλοι θεωρούν ότι μια ευθεία λήψη ακριβώς πάνω από το πιάτο είναι ό,τι πρέπει. Η σωστή γωνία ποικίλλει κατά περίπτωση, ωστόσο συχνά αποτελεί το λόγο της επιτυχίας μιας φωτογραφίας.

 

3. Οι σωστές αναλογίες είναι εξαιρετικά σημαντικές για την τελική εικόνα. Τα στοιχεία που θα πλαισιώσουν το πιάτο πρέπει να έχουν μια αναλογία χωρίς το ένα να επισκιάζει το άλλο. Δοκίμασε να διαχωρίσεις οπτικά το κάδρο σου σε 3 νοητά σημεία, οριζόντια ή κάθετα. Θυμίσου ακόμη να προσθέσεις στο ντεκόρ μερικά αντικείμενα κοντά και μερικά μακριά από το πιάτο για να προσθέσεις βάθος στη φωτογραφία.

 

4. Μη φοβηθείς να αναδείξεις τη ζωντάνια του πιάτου. Πιάτα «λερωμένα» με σάλτσα ντομάτας, γενναίες μπουκιές στο πηρούνι από τη χωριάτικη τυρόπιτα ή μια δαγκωνιά από το λαχταριστό macaron δείχνουν ότι κάποιος έφτιαξε αυτή τη λιχουδιά ώστε να την απολαύσει κάποιος άλλος ή και ο ίδιος. Άφησε τις λεπτομέρειες να κάνουν τη διαφορά!

 

5. Δώσε προσοχή στο food styling. Τοποθέτησε το πιάτο και τα διακοσμητικά στοιχεία (π.χ. μαχαιροπίρουνα, ποτήρια, ξύλα κοπής, μυρωδικά, λαχανικά, λουλούδια κλπ) έτσι ώστε να ικανοποιούν τη προσωπική σου αισθητική. Τράβηξε φωτογραφίες προσθαφαιρώντας κάθε φορά κάποιο στοιχείο και σύγκρινέ τις μεταξύ τους. Μην πέσεις στην παγίδα αφού επιτύχεις μια άρτια λήψη να επαναλαμβάνεις σε κάθε φωτογραφία σου το ίδιο styling και, κυρίως, μην ανοίγεις περιοδικά μαγειρικής ή το pinterest για να νιώσεις άσχημα επειδή δεν πέτυχες την άπιαστη φωτογραφία του αγαπημένου σου food stylist. Σε τελική ανάλυση, μιλάμε για τη δικιά σου ιστορία αγάπης για το φαγητό, η οποία αποτυπώνεται σε μια φωτογραφία. Τίποτα δεν ξεπερνάει αυτό το μαγικό συναίσθημα!

 

 

Εικόνα via

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Banoffee (μπανόφι)

Το πιο εύκολο και πλούσιο μπανόφι. Πλούσια καραμέλα, βελούδινη σαντιγί, τραγανό μπισκότο και μπανάνα συνθέτουν το πιο εντυπωσιακό και νόστιμο γλυκό μπανόφι!

Μύδια σαγανάκι

Υπέροχη συνταγή για μύδια σαγανάκι. Η κρεμώδης σάλτσα με την φέτα και τη μουστάρδα δίνουν το πιο νόστιμο σαγανάκι θαλασσινών. Συνοδεύστε με λευκό κρασί.

Μαρεγκάκια

Βασική συνταγή για μαρέγκα με την οποία θα φτιάξετε μαρεγκάκια ή μπεζέδες!

Περισσότερα άρθρα

5 έξυπνες συμβουλές για να τακτοποιήσετε την κουζίνα σας από την Marie Kondo

5 ιδέες για να δώσετε "σπινθήρες χαράς" στην κουζίνα σας σύμφωνα με την γκουρού της τακτοποίησης Marie Kondo.

Τυρινή εβδομάδα και συνταγές

Τυρινή εβδομάδα και συνταγές νόστιμες, εύκολες, γρήγορες και ιδιαίτερα απολαυστικές, για να γιορτάσετε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα την εβδομάδα πριν τη Σαρακοστή!

Κάρδαμο: συνταγές με τον “βασιλιά” των μπαχαρικών

Το κάρδαμο είναι ένα μπαχαρικό με μοναδική γεύση και θεραπευτικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ