ΑρχικήΆρθραFood photography

Από τον Τάσο Αντωνίου,

 

Τι είναι μια μακαρονάδα με γαρίδες, μία πίτσα με τέσσερα τυριά, ένα σοκολατένιο μωσαϊκό, ή έστω το παραδοσιακό γιουβέτσι, όταν δεν αποτυπώνονται όμορφα στη φωτογραφία; Ακόμη και το πιο νόστιμο φαγητό, αν δεν είναι σωστά φωτογραφημένο δεν θα τραβήξει ποτέ το ενδιαφέρον του κοινού, συνεπώς δεν θα έχει τα 15 λεπτά δημοσιότητας, όπως θα έλεγε και ο Andy Warhol, που του αναλογούν. Τώρα θα σκεφτείς «εμένα αυτό γιατί με ενδιαφέρει»; Αν ανήκεις κι εσύ στο ολοένα αυξανόμενο community των foodies, κοινώς λάτρεις του φαγητού, και δεν μπορείς να φάς μπουκιά πριν tweet-άρεις ή ανεβάσεις στο instagram το πιάτο που πρόκειται να απολαύσεις, τότε αυτά τα tips για καλύτερες φωτογραφίες φαγητού σε ενδιαφέρουν πολύ. Χαρτί, μολύβι, φωτογραφική μηχανή, smartphone ή tablet ανά χείρας και κράτησε τις απαραίτητες σημειώσεις.

 

1. Ο φωτισμός είναι το άλφα και το ωμέγα. Προσπάθησε να φωτογραφίζεις με φυσικό φως, αποφεύγοντας παράλληλα την άμεση επαφή με τον ήλιο, καθώς θα δημιουργηθούν έντονες σκιές στην εικόνα σου. Αν ο ήλιος βρίσκεται ακριβώς από πάνω σου, τοποθέτησε στο παράθυρο μια διαφανή κουρτίνα ή κόλλησε με σελοτέιπ μια λαδόκολλα για να προκαλέσεις μεγαλύτερη διάχυση του φωτός. Επίσης, στο δύσκολο έργο του φωτισμού θα βρεις ιδανικό σύμμαχο τα μακετόχαρτα. Το λευκό αντανακλά το φως, το μαύρο το απορροφά. Αναζήτησε το στυλ σου και πειραματίσου με πολλές και διαφορετικές λήψεις. Φυσικά, το φλας είναι απαγορευμένο δια ροπάλου.

 

2. Υπάρχουν συγκεκριμένες γωνίες λήψης που κάνουν την εικόνα του φαγητού ακόμη πιο θελκτική. Πολλοί food photographers φωτογραφίζουν σε γωνία 30 έως 45 μοιρών από το πιάτο, ενώ άλλοι θεωρούν ότι μια ευθεία λήψη ακριβώς πάνω από το πιάτο είναι ό,τι πρέπει. Η σωστή γωνία ποικίλλει κατά περίπτωση, ωστόσο συχνά αποτελεί το λόγο της επιτυχίας μιας φωτογραφίας.

 

3. Οι σωστές αναλογίες είναι εξαιρετικά σημαντικές για την τελική εικόνα. Τα στοιχεία που θα πλαισιώσουν το πιάτο πρέπει να έχουν μια αναλογία χωρίς το ένα να επισκιάζει το άλλο. Δοκίμασε να διαχωρίσεις οπτικά το κάδρο σου σε 3 νοητά σημεία, οριζόντια ή κάθετα. Θυμίσου ακόμη να προσθέσεις στο ντεκόρ μερικά αντικείμενα κοντά και μερικά μακριά από το πιάτο για να προσθέσεις βάθος στη φωτογραφία.

 

4. Μη φοβηθείς να αναδείξεις τη ζωντάνια του πιάτου. Πιάτα «λερωμένα» με σάλτσα ντομάτας, γενναίες μπουκιές στο πηρούνι από τη χωριάτικη τυρόπιτα ή μια δαγκωνιά από το λαχταριστό macaron δείχνουν ότι κάποιος έφτιαξε αυτή τη λιχουδιά ώστε να την απολαύσει κάποιος άλλος ή και ο ίδιος. Άφησε τις λεπτομέρειες να κάνουν τη διαφορά!

 

5. Δώσε προσοχή στο food styling. Τοποθέτησε το πιάτο και τα διακοσμητικά στοιχεία (π.χ. μαχαιροπίρουνα, ποτήρια, ξύλα κοπής, μυρωδικά, λαχανικά, λουλούδια κλπ) έτσι ώστε να ικανοποιούν τη προσωπική σου αισθητική. Τράβηξε φωτογραφίες προσθαφαιρώντας κάθε φορά κάποιο στοιχείο και σύγκρινέ τις μεταξύ τους. Μην πέσεις στην παγίδα αφού επιτύχεις μια άρτια λήψη να επαναλαμβάνεις σε κάθε φωτογραφία σου το ίδιο styling και, κυρίως, μην ανοίγεις περιοδικά μαγειρικής ή το pinterest για να νιώσεις άσχημα επειδή δεν πέτυχες την άπιαστη φωτογραφία του αγαπημένου σου food stylist. Σε τελική ανάλυση, μιλάμε για τη δικιά σου ιστορία αγάπης για το φαγητό, η οποία αποτυπώνεται σε μια φωτογραφία. Τίποτα δεν ξεπερνάει αυτό το μαγικό συναίσθημα!

 

 

Εικόνα via

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Φαλάφελ

Αυθεντική συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Ρυζόγαλο με γάλα καρύδας

Υπέροχη συνταγή για ρυζόγαλο με γάλα καρύδας και ελάχιστες θερμίδες!

Αλμυρές κρέπες με ζαμπόν, τυρί και αυγό

Απλή και πεντανόστιμη συνταγή για αλμυρές κρέπες με ζαμπόν, τυρί και αυγό.

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Περισσότερα άρθρα

Πώς διαλέγουμε και ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο

Όλα τα μυστικά για το ξαλμύρισμα και το σωστό μαγείρεμα του μπακαλάρου.

5 λάθη που κάνετε με το αντικολλητικό τηγάνι

Χρησιμοποιείτε συχνά αντικολλητικά τηγάνια; Δείτε ποια είναι τα 5 λάθη που κάνετε με το αντικολλητικό τηγάνι σας.

Μπορώ να μαγειρέψω κατεψυγμένο κοτόπουλο χωρίς ξεπάγωμα;

Κι όμως, μπορούμε να μαγειρέψουμε κοτόπουλο χωρίς απόψυξη αλλά μόνο κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ