Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,
Η ζουμερή υφή και κυρίως το κόκκινο χρώμα της φράουλας παραπέμπουν σε γευστικές ατασθαλίες. Η επίσημη ονομασία της είναι fragaria vesca και πρόκειται για πολυετές ποώδες φυτό. Σήμερα είναι γνωστές σχεδόν 600 ποικιλίες άγριας και ήμερης φράουλας.
H παρουσία της, σύμφωνα με αρχαιολογικές ενδείξεις, χρονολογείται το 5.000 π. Χ. Ο μύθος λέει ότι στο άκουσμα του θανάτου του εραστή της, Άδωνη, ο θρήνος της θεάς Αφροδίτης ήταν αβάσταχτος, ενώ τα δάκρυά της, που έπεφταν στη γη, μεταμορφώνονταν σε μικρές κόκκινες καρδιές, τις φράουλες. Την εποχή του Μεσσαίωνα, όπου και βρίσκουμε τις πρώτες καλλιέργειες άγριας φράουλας στην Ευρώπη, το όνομά της ήταν συνώνυμο του πειρασμού και της ερωτικής πρόκλησης, γεγονός που εξυμνήθηκε απο τον Σαίξπηρ στον Οθέλλο.
Οι θεραπευτικές ιδιότητες της φράουλας είχαν ήδη ανακαλυφθεί από την αρχαιότητα, αφού οι Έλληνες και κυρίως οι Ρωμαίοι την χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο. Σήμερα έχει αποδειχτεί η πλούσια αντιοξειδωτική δράση της και κυρίως η μεγάλη περιεκτικότητά της σε βιταμίνες A, C, και E. Είναι πλούσια σε ιώδιο, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, σελήνιο και φυτικές ίνες- κυρίως στην πεκτίνη που συντελλεί στη μείωση της χοληστερίνης. Η αντιφλεγμονώδης δράση της φράουλας μειώνει την επίδραση του ενζύμου COX και περιορίζει τον κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας, οστεοαρθρίτιδας και καρδιαγγειακών παθήσεων.
Η συστηματική καλλιέργειά της στην Ευρώπη άρχισε τον 17ο αιώνα, όταν έφτασαν από την Αμερική νέες ποικιλίες. Σήμερα, δεν είναι τυχαίο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κρατούν τα πρωτεία στην παραγωγή της. Βέβαια με λίγη θέληση κι υπομονή, μπορείτε να καλλιεργήσετε φράουλες στο μπαλκόνι σας, ακολουθώντας τις οδηγίες μας!
Σήμερα η φράουλα είναι από τα πιο αγαπημένα φρούτα, ενώ υπάρχουν 2 μουσεία αφιερωμένα σ’αυτην: το ένα στην πόλη Plougastel-Daoulas της Γαλλίας και το δεύτερο στη βελγική πόλη Wépion.
Για να την απολαύσετε, το Μαμα Πειναω σας προτείνει παγωμένο γιαούρτι φράουλα, αλλά και φράουλες με μπαλσάμικο και κρέμα τυριού.