Γεμιστή γαλοπούλα

Γαλοπούλα

Γεμιστή γαλοπούλα. Η πιο εύκολη συνταγή με σίγουρη επιτυχία από τον Τάσο Αντωνίου

Γαλοπούλα

Γαλοπούλα με γέμιση στο φούρνο

Γιορτινή γαλοπούλα με τραγανή κρούστα και ζουμερό ψαχνό από τον Τάσο Αντωνίου!
5 from 1 vote
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 2 ώρες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ 4 ώρες
ΓΕΥΜΑ Κυρίως πιάτα
ΚΟΥΖΙΝΑ Διεθνής
ΜΕΡΙΔΕΣ 12
ΘΕΡΜΙΔΕΣ 572 θερμίδες

ΥΛΙΚΑ
  

  • 1 γαλοπούλα περίπου 3 κιλά
  • χυμός από 1 πορτοκάλι
  • 1/2 φλιτζ. βούτυρο

Για τη γέμιση:

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 250 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
  • 1/2 λίτρο ζωμό κότας
  • 1/2 φλιτζ. ρύζι γλασέ
  • 15 κάστανα βρασμένα και κομμένα στα δύο
  • 1/2 φλιτζάνι κουκουνάρι καβουρντισμένο
  • 2 κ.σ. σταφίδες
  • 1/2 κ.γλ. κανέλα
  • 2 κ.σ. κονιάκ
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160οC.
  • Βάζουμε τη γαλοπούλα σε βαθύ ταψί. Αναμειγνύουμε το βούτυρο με τον χυμό πορτοκαλιού και αλείφουμε με πινέλο εξωτερικά τη γαλοπούλα. Ρίχνουμε στο ταψί λίγο νερό, το οποίο θα ανανεώνουμε τακτικά όσο ψήνεται η γαλοπούλα. Ψήνουμε τη γαλοπούλα τόσες ώρες όσα και τα κιλά της. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος την αλείφουμε τακτικά με το μείγμα βούτυρο-χυμό.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση:

  • Σε κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, σοτάρουμε τον κιμά και το κρεμμύδι σε καυτό ελαιόλαδο. Κατόπιν ρίχνουμε καυτό το ζωμό κότας και αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι, αλατοπίπερο και μισό φλιτζάνι νερό. Σκεπάζουμε και συνεχίζουμε το βράσιμο για 20 λεπτά, να μαλακώσει το ρύζι. Ρίχνουμε και ανακατεύουμε τα κάστανα, το κουκουνάρι, τις σταφίδες, λίγη κανέλα και το κονιάκ. Αφήνουμε τη γέμιση στην φωτιά να σταθεί για περίπου 5 λεπτά. Βγάζουμε την γαλοπούλα από τον φούρνο όταν ολοκληρωθεί το ψήσιμο. Σερβίρουμε αμέσως συνοδεύοντας με τη γέμιση
ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ Γαλοπούλα με γέμιση

Δείτε επίσης: Συνταγή για κουραμπιέδες

1 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.