Οι Κινέζοι, οι Ιταλοί καθώς και οι Άραβες έχουν προσπαθήσει να μας πείσουν κατά καιρούς ότι κατέχουν τα copyrights του πρώτου νουντλ. Το 2005 όμως, μια ανακάλυψη Κινέζων γεωφυσικών και γεωλόγων, στα νερά του «Κίτρινου Ποταμού» στην πόλη Lajia της βορειοδυτικής Κίνας, έμελλε να εξυμνήσει τη Κίνα. Έκπληκτοι οι επιστήμονες, αντίκρισαν ένα νουντλ μέσα σε σφραγισμένο κύπελλο, θαμμένο 3 μέτρα κάτω από το χώμα. Το νουντλ αυτό έμοιαζε με το κλασσικό μακαρόνι που όλοι ξέρουμε λεπτό και κίτρινο, με τη μόνη διαφορά ότι ήταν 50 εκατοστά μακρύ! «Αυτή είναι η πιο πρόσφατη και έμπειρη απόδειξη της προέλευσης των νουντλς» λέει χαρακτηριστικά ο Houyuan Lu, μέλος της ομάδας των επιστημών που πήραν μέρος στην ανακάλυψη.
Ένα επίσης ωραίο στιγμιότυπο της ιστορίας των νουντλς είναι η ιδιαιτερότητα τους για τους κατοίκους της Άπω Ανατολής. Λόγω του σχήματος και του μήκους τους, συμβολίζουν τη μακροζωία και έτσι δεν τα σπάνε ποτέ πριν το μαγείρεμα. Γι αυτό όσο μακριά και αν είναι, μην τα σπας όπως κάνεις στα μακαρόνια όταν δεν χωράνε στην κατσαρόλα. Να παιδευτείς να χωρέσουν. Κάτι ξέρουν οι Κινέζοι, δεν έχεις δει πόσο λεπτεπίλεπτοι και υγιείς είναι;
Τα νουντλς μπορούν να αντικαταστήσουν τα μακαρόνια σε ένα υγιεινό πλαίσιο διατροφής,καθώς έχουν λιγότερους υδατάνθρακες και ποικίλουν σε είδος, ανάλογα με το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα. Μερικές βάσεις υλικών για νουντλ είναι το σιτάρι, το αλεύρι ρυζιού και το άμυλο γλυκοπατάτας. Συνοδεύονται με κοτόπουλο, χοιρινό, ακόμα και θαλασσινά, όπως γαρίδες, διάφορους ξηρούς καρπούς και φυσικά ταιριάζουν απίστευτα με ψητά λαχανικά.
Τέλος, για την ολοκλήρωση της απόλαυσης ενός πιάτου με νουντλς, ένα από τα βασικότερα στοιχεία είναι η σάλτσα. Γλυκόξινη, με κάρυ, σόγιας, οι επιλογές είναι πολλές. Οι λάτρεις του καυτερού διαλέγουν την πρόκληση της σάλτσας τσίλι και ανάλογα με την αντοχή τους, έχουν την επιλογή ανάμεσα σε απαλή, μέτρια και πολύ καυτερή