Από τον Νικολά Ραδίση,
Ας πάμε σε κάτι πιο ουσιώδες πέρα απ την ιστορία και την βαρετή θεωρία (αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν αντίστοιχα άρθρα στο μέλλον). Ας σκεφτούμε λίγο πώς μπορούμε να μεταφέρουμε τις μπίρες μας στο σπίτι και βέβαια να τις συντηρήσουμε, δίχως να υποστούν κάποια μεταβολή στην γεύση τους.
1. Είμαστε σε μια κάβα ή σε ένα supermarket. Τα προϊόντα βρίσκονται ήδη στο ράφι ή το ψυγείο. Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε την συμπεριφορά που είχαν μέχρι να φτάσουν εκεί. Ας υποθέσουμε όμως ότι όλα έχουν γίνει σωστά και οι μπίρες μπροστά μας είναι στην καλύτερη τους φάση. Διαλέγουμε αυτές που θέλουμε, πάμε στο ταμείο πληρώνουμε. Δεν βάζουμε, αν είμαστε στο supermarket, ζεστά τρόφιμα όπως ένα έτοιμο φαγητό (πχ κοτόπουλο) στην ίδια ή και στην διπλανή σακούλα με τις μπίρες.
2. Σε κάθε περίπτωση βάζουμε τις μπίρες στο πορτμπαγκάζ ή σε προστατευμένο χώρο, σε όρθια θέση. Θέλουμε να είναι όσο το δυνατόν πιο προστατευμένες απ τον ήλιο και την ζέστη (οπότε μακριά από αεραγωγούς καλοριφέρ) και σταθερές, ώστε να μην κουνιούνται. Δύσκολο βέβαια να το αποφύγουμε αυτό στους ελληνικούς δρόμους.
3. Αφού φτάσουμε σπίτι, βγάζουμε προσεκτικά τις αγαπημένες μας «φίλες» απ τις σακούλες και τις τοποθετούμε όρθιες στο ψυγείο, που βρίσκεται σε θερμοκρασία κοντά τους 5ο C. Δεν τις βάζουμε στην κατάψυξη για να παγώσουν! Αν θέλουμε κρύες, αγοράζουμε από τα ψυγεία και όχι από τα ράφια. Ειδικά να οι μπίρες μας έχουν υπολείμματα μαγιάς (όπως έχουν οι μπίρες Weiss), τις τοποθετούμε όρθιες στο ψυγείο, ώστε ν εμποδίσουμε την μαγιά να κινηθεί προς το στόμιο (αν ήταν οριζόντια τοποθετημένες).
4. Όσες δεν χωρούν στην συντήρηση του ψυγείου μα μπορούμε να τις αποθηκεύσουμε σε ράφια ή ντουλάπια της κουζίνας ή της αποθήκης. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι σταθερή, χωρίς πολλές μεταβολές. Θα πρέπει να προστατεύονται από τις ηλιακές ακτίνες και τις δυνατές πηγές φωτισμού που προσφέρουν και ζέστη όπως μια δυνατή λάμπα. Προσέχουμε να βρίσκονται σε σταθερό μέρος και να μην κινούνται απότομα με την προσθήκη ή αφαίρεση άλλων αγαθών.
5. Προτιμούμε μπίρες που έχουν μακρύτερη ημερομηνία για να τις αποθηκεύσουμε, όπως είναι οι παστεριωμένες μπίρες ή και μοναστηριακές τις οποίες έχουμε την δυνατότητα να αφήσουν να παλαιώσουν λίγο, ώστε να δοκιμάσουμε λίγο αργότερα. Γενικά οι μοναστηριακές έχουν αρκετά μεγάλο διάστημα που μας προσφέρουν πριν τις καταναλώσουμε, μπορεί και 2-3 χρόνια, αν τις πετύχουμε σε κατάστημα που ανανεώνεις συνεχώς λόγω κίνησης ετικετών.
6. Επιλέγουμε κυρίως σκούρες φιάλες που έχουν μεγαλύτερη προστασία απ τον ήλιο και μετά ανοιχτόχρωμες. Τέλος αφήνουμε τα κουτάκια για άμεση κατανάλωση, όπως ένα πάρτι ή μια ποδοσφαιρική βραδιά, επιλέγοντας μπίρες ελαφριές και κλασσικές. Το κουτάκι αποτελεί πρώτη προτίμηση μας σε ελάχιστες εξαιρέσεις. Μια από αυτές θα μπορούσε να είναι μια Ιρλανδέζικη Stout, όπως η Guinness, που έχει το widget (ένα μαραφετάκι σαν μπαλάκι επιτραπέζιας αντισφαίρισης) στο κουτάκι. Περισσότερες λεπτομέρειες για τα ακαταλαβίστικα με τις φιάλες και τα μαραφετάκια σε επόμενα άρθρα.
Προς το παρόν συντηρήστε σωστά τις μπίρες, γιατί αυτό είναι το πρώτο βήμα ώστε να τις σερβίρετε σωστά, για να τις απολαύσετε όπως πρέπει και όπως θα θέλατε και εσείς.