Από τη Λίζα Μάτσα,
Το κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες είναι το αγαπημένο φαγητό της οικογένειας, οπότε είναι άξιο προσοχής κάθε μαγείρισσας που θέλει να εντυπωσιάζει κάθε μέρα, κάνοντας από το πιο περίπλοκο έως το πιο εύκολο φαγητό σαν και αυτό. Εντόπισε πιθανά λάθη κατά το ψήσιμο του κοτόπουλου και ακολούθησε τα παρακάτω προτεινόμενα tips!
- Ψήνεις το κοτόπουλο χωρίς να απομακρύνεις την επιπλέον υγρασία. Είναι σημαντικό να σκουπίσεις με απορροφητικό χαρτί ολόκληρο το κοτόπουλο ώστε να παραμείνει τραγανό κατά το ψήσιμο.
- Τσιγκουνεύεσαι τη μαρινάδα και το αλάτι. Δεν είπαμε να υπερβάλλεις, ωστόσο φρόντισε να απλώσεις με το πινέλο όλη τη μαρινάδα στο κοτόπουλο, δίνοντας έμφαση στα κρυφά σημείο όπως κάτω από τις φτερούγες και τα μπούτια. Επίσης αλάτισε πολύ καλά όλη την επιφάνεια του κοτόπουλου
- Δίνεις γεύση και άρωμα μόνο εξωτερικά. Τοποθέτησε στην κοιλιά του κοτόπουλου φέτες λεμονιού ή πορτοκαλιού προκειμένου να διατηρήσεις την υγρασία στο εσωτερικό του. Για έξτρα μπόνους γεύσης θα μπορούσες να προσθέσεις και λίγο βούτυρο, που ιδανικά θα έχεις αρωματίσει. Εναλλακτικά, μπορείς να το ψήσεις όρθιο σε κουτάκι μπίρας, μια πολύ εύκολη και νόστιμη συνταγή που προτείνει ο Τάσος στο βιβλίο του “Για να μην ξαναπείς ποτέ Μαμά Πεινάω” (εκδόσεις Πατάκη).
- Διατηρείς την ίδια θερμοκρασία καθόλη τη διάρκεια του ψησίματος. Τα πρώτα 20 λεπτά δυνάμωσε τη φωτιά στους 230 βαθμούς και μετά κατέβασέ το στους 200 μέχρι να ψηθεί ολόκληρο.
- Το κοτόπουλο σου είναι άγευστο. Προτίμησε βιολογικά κοτόπουλα που τρέφονται με σιτηρά και όχι τις πιο οικονομικές προσφορές του σούπερ μάρκετ, όσο σου επιτρέπει το πορτοφόλι σου.
- Δεν χρησιμοποιείς θερμόμετρο. Το θερμόμετρο φαντάζει μεγάλη βαβούρα στο κεφάλι σου, όμως το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να το βάλεις στο παχύτερο μέρος του μηρού του κοτόπουλου και μόλις καταγράψει 165°C να το αφήσεις να ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά πριν το κόψεις.
Δες όλα τα μυστικά για τέλειο ψητό κοτόπουλο κάνοντας κλικ εδώ.
Υπέροχες συνταγές για κοτόπουλο θα βρεις εδώ.