ΑρχικήΆρθραΚολοκυθάκια τα καλοκαιρινά!

Κολοκυθάκια τα καλοκαιρινά!

Κατεξοχήν καλοκαιρινό λαχανικό, το κολοκύθι είναι από τα αγαπημένα υλικά της ελληνικής κουζίνας. Τηγανητά, βραστά, αλλά και μαγειρευτά, τα κολοκυθάκια αποτελούν ένα διατροφικό θησαυρό για μικρούς και μεγάλους, με πλούσια γεύση και χωρίς καθόλου λιπαρά. Εμείς σας δίνουμε χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορείτε να φυτέψετε κολοκυθάκια στο μπαλκόνι σας, πώς θα επιλέξετε τα καλύτερα από την αγορά και πώς θα τα διατηρήσετε σωστά. Για το τέλος, σας προτείνουμε τις νοστιμότερες συνταγές με κολοκυθάκια για να τα απολαύσετε στο έπακρο.

Πώς τα επιλέγουμε

Για γρήγορο και ομοίομορφο μαγείρεμα είναι προτιμότερο να επιλέξουμε μικρά, τρυφερά κολοκυθάκια με σάρκα σχετικά σφιχτή. Το φρέσκο κολοκύθι έχει πάνω του τον ανθό του που διατηρείται ζωντανός για δυο μέρες. Εάν ο κολοκυθοανθός έχει ζωηρό χρώμα και δεν έχει μαραθεί, το κολοκύθι είναι φρέσκο.

Πώς τα διατηρούμε

Αν τα μαγειρέψουμε σε σύντομο χρόνο, μπορούμε να τα διατηρήσουμε εκτός ψυγείου, σε δροσερό και σκιερό μέρος, για 3 περίπου μέρες. Αν τα βάλουμε στο ψυγείο, τα τοποθετούμε στα χαμηλά ράφια και τα τυλίγουμε με ένα υγρό πανί, ώστε να διατηρηθούν για περίπου 7 ημέρες.  Αν θέλουμε να τα διατηρήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα βάζουμε στην κατάψυξη, κλεισμένα σε αεροστεγή σακουλάκια, αφού πρώτα τα έχουμε ζεματίσει και στη συνέχεια κόψει σε φέτες.

Συνταγές με κολοκύθια

  • Βραστά ή στον ατμό. Το μόνο που χρειάζονται τα βραστά κολοκυθάκια είναι καλό πλύσιμο και να τα μαγειρέψουμε ολόκληρα σε αλατισμένο νερό που βράζει για περίπου 10 λεπτά. Μόλις βράσουν, κόβουμε τις άκρες τους. Για το μαγερείρεμα στον ατμό, κόβουμε σε φέτες τα κολοκυθάκια και τα μαγειρεύουμε για 4 μόλις λεπτά. Όταν τα κολοκυθάκια είναι έτοιμα, τα αφήνουμε να στραγγίξουν, τα περιχύνουμε με ελαιόλαδο και ξίδι και τα σερβίρουμε, ενώ μπορούμε να τα καταναλώσουμε και κρύα. Μια πολύ νόστιμη ιδέα είναι να τα πασπαλίσουμε και με κάποιο μυρωδικό όπως ρίγανη, θυμάρι ή άνηθο ή να τα περιχύσουμε με μια ελαφριά σως από ελαιόλαδο και τη μουστάρδα.
  • Τηγανητά. Για τέλεια τηγανητά κολοκυθάκια με τραγανή υφή, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι τα πλύνουμε καλά, να τα κόψουμε σε φέτες, να τα πασπαλίσουμε με άφθονο αλάτι και να τα αφήσουμε να στραγγίξουν για 30 λεπτά μέχρι και 3 ώρες. Με τη διαδικασία αυτή, τα κολοκυθάκια θα αποβάλλουν όλα τα υγρά τους, θα στεγνώσουν και δεν θα πανιάσουν στο τηγάνι. Στη συνέχεια, μπορούμε να τα τηγανίσουμε σε κουρκούτι με αλεύρι και μπίρα ή να τα περάσουμε μόνο με αλεύρι. Το μυστικό είναι τα ρίξουμε σε καυτό λάδι και να τα αφήσουμε να τηγανιστούν για 3 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά. Κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος, δεν τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να ροδίσουν ομοιόμορφα. Μόλις τα κολοκυθάκια είναι έτοιμα, τα βγάζουμε από το τηγάνι, τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα στην οποία έχουμε στρώσει χαρτί κουζίνας και τα αφήνουμε 2 με 3 λεπτά να βγάλουν το περιττό λάδι. Τα τηγανητά κολοκυθάκια σερβίρονται αμέσως.
  • Ψητά. Αν αποφεύγουμε το τηγάνισμα, μπορούμε να ψήσουμε τα κολοκυθάκια στο γκριλ ή ακόμα και στα κάρβουνα. Και στις δυο περιπτώσεις, τα κολοκυθάκια θέλουν ελάχιστο ψήσιμο για να είναι τραγανά εξωτερικά και να έχουν ζουμερή σάρκα.
  • Σε πίτες. Φτιάχνουμε πίτα με διάφορα ελληνικά τυριά και κολοκυθάκια ή ατομικά πιτάκια – πιάτα  ιδανικά  για μεζέ, για πικνίκ και  που μπορούμε και να πάρουμε μαζί μας στο γραφείο.  
  • Τηγανίτες. Οι κολοκυθοτηγανίτες είναι αφράτες, νόστιμες, αρωματικές και ταιριάζουν πολύ με το ούζο, ενώ μπορούμε και να τις συνοδεύσουμε και με ένα ντιπ με βάση διάφορα μυρωδικά και γιαούρτι.
  • Γεμιστά. Τα γεμιστά είναι ένα καθαρά ελληνικό φαγητό που συνδέεται με το καλοκαίρι και με τα οικογενειακά τραπέζια. Φτιάχνουμε γεμιστά κολοκυθάκια με κιμά ή μόνο με ρύζι και τα συνοδεύουμε με ένα κομμάτι φέτα και φρέσκο ψωμί.
  • Με αυγά. Σφουγγάτο δηλαδή αφράτη  ομελέτα με κολοκυθάκια, λίγη τριμμένη φέτα ή κεφαλοτύρι, ένα πιάτο που ετοιμάζεται σε 15 περίπου λεπτά.
  • Σούπα. Μπορούμε να φτιάξουμε μια ελαφριά βελουτέ σούπα με κολοκυθάκια και πράσο η οποία σερβίρεται ζεστή αλλά και κρύα.
  • Αλμυρό κέικ. Το αλμυρό κέικ είναι από τα καλύτερα σνακ για το γραφείο ή για τα παιδιά στο σχολείο, αλλά και μια συνταγή που μπορεί να μας βγάλει ασπροπρόσωπους σε αρκετά τραπέζια ή σε φιλικές συγκεντρώσεις. Δοκιμάστε λοιπόν αυτή τη συνταγή για αλμυρό κέικ με κολοκυθάκια και μοτσαρέλα. 
  • Σοφικό ή σοφαγάδα. Το κολοκυθάκι είναι απαραίτητο συστατικό στην κουζίνα των ελληνικών νησιών. Το σοφικό, σοφαγάδα ή συμπεθεριό είναι μια συνταγή που παντρεύει σε μια γάστρα όλα τα λαχανικά του καλοκαιριού με τον πιο νόστιμο τρόπο.
  • Παστίτσιο με λαχανικά. Αντί για το κλασικό παστίτσιο, φτιάχνουμε παστίτσιο με λαχανικά και προσθέτουμε και κολοκυθάκια.
  • Σε καλοκαιρινές μακαρονάδεςΠροσθέτουμε λεπτοκομμένες φέτες κολοκυθιών σε μια δροσερή μακαρονάδα με φέτα και καβουρόψιχα ή τα κόβουμε σε κύβους, τα σοτάρουμε και τα προσθέτουμε στη σάλτσα ντομάτας.  

Φωτο: sbs.com.au

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Φαλάφελ

Αυθεντική συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Mac and cheese

Κρεμώδης μακαρονάδα mac and cheese με κοφτό μακαρονάκι που θα φτιάξετε στην καραμέλα με ελάχιστα βασικά υλικά.

Δίχρωμο κέικ

Δίχρωμο κέικ με γεύση βανίλια σοκολάτα. Αφράτο, με υπέροχο άρωμα βουτύρου και μοναδικό σχέδιο σαν ζέμπρα που θα λατρέψετε!

Γαρίδες σαγανάκι με φέτα

Γαρίδες σαγανάκι με φέτα από τον Τάσο Αντωνίου. Μάθετε πώς θα φτιάξετε εύκολα ένα από τα πλέον καλοκαιρινά φαγητά στην πιο λαχταριστή του εκδοχή!...

Περισσότερα άρθρα

4 πολύ καλοί λόγοι για να εντάξετε τις πίκλες στη διατροφή σας

Οι πίκλες, ή αλλιώς το αγγουράκι τουρσί, είναι ένα τρόφιμο με ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό και την υγεία.

Μπορώ να μαγειρέψω κατεψυγμένο κοτόπουλο χωρίς ξεπάγωμα;

Κι όμως, μπορούμε να μαγειρέψουμε κοτόπουλο χωρίς απόψυξη αλλά μόνο κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις.

Τι να κάνεις με τη γαλοπούλα που περίσσεψε

Ιδέες για να μαγειρέψουμε με το φαγητό που περίσσεψε από το γιορτινό τραπέζι!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ