Θα ήταν αστείο αν ισχυριζόμασταν ότι οι διατροφικές επιλογές μας τα Χριστούγεννα είναι υγιεινές. Αλλά κάπου ανάμεσα στους κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα, τις δίπλες και τα γιορτινά τραπέζια, υπάρχει μια ομάδα τροφίμων που ταιριάζει σε κάθε περίσταση: τα μπαχαρικά.
Το μείγμα μπαχαρικών που μπαίνει στα μελομακάρονα, τη βασιλόπιτα, τα ψητά κρέατα, αλλά και ως επικάλυψη στα ζεστά ροφήματα, προσθέτουν γεύση, άρωμα και χρώμα, αλλά αποτελούν επίσης πηγή με αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριακές και βιταμινούχες ιδιότητες.
Διαβάστε παρακάτω όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα μπαχαρικά των Χριστουγέννων.
Κανέλα
Σίγουρα θα την πασπαλίσετε στα μελομακάρονα ή στο ζεστό αρωματικό κρασί, αλλά ξέρατε ότι ο φλοιός της αποτελεί στην πραγματικότητα μια θρεπτική τροφή; Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η προσθήκη της κανέλας στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, εάν πάσχετε από διαβήτη τύπου 2. Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι η κανέλα έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες. Απλώς προσέξτε να χρησιμοποιήσετε αυθεντική κανέλα Κεϋλάνης και όχι κασσία, η οποία περιέχει υψηλά επιπέδα κουμαρίνης.
Προσθέστε ένα ξυλάκι κανέλα στο τσάι ή σε ζεστό γάλα, για υπέροχο, ζεστό χριστουγεννιάτικο άρωμα. Ρίξτε τη σε σκόνη πάνω από ρόφημα ζεστής σοκολάτας και φτιάξτε σταφιδόψωμο με κανέλα –ένας ακαταμάχητος συνδυασμός. Για μετά το γεύμα, προσφέρετε μήλο κομμένο σε φέτες και πασπαλισμένο με κανέλλα ως ένα ευχάριστο επιδόρπιο.
Δείτε ακόμα σε βίντεο τη συνταγή για τα καλύτερα μελομακάρονα του Τάσου!
Τζίντζερ
Αυτή η αντιφλεγμονώδης ρίζα τρυπώνει σε πολλά γλυκά των Χριστουγέννων, όπως τα gingerbread cookies. Αλλά το τζίντζερ μπορεί επίσης να σας βοηθήσει αν το έχετε παρακάνει με τις άλλες νόστιμες λιχουδιές. Μελέτες δείχνουν ότι η ρίζα αυτή ενισχύει το στομάχι μειώνοντας το αίσθημα της ναυτίας.
Γαρύφαλο
Είναι αντισηπτικό (βοηθά στις λοιμώξεις), διεγείρει την πνευματική λειτουργία, ενώ χρησιμοποιείται στην θεραπεία της ακμής, του έρπητα και έχει, όπως και η κανέλα, αντιγηραντικές ιδιότητες.
Εσείς φτιάξτε για το γιορτινό τραπέζι ένα ρύζι αρωματισμένο με γαρύφαλλο ή προσθέστε το στα ροφήματα.
Δείτε ακόμα: οι ωραιότεροι κουραμπιέδες με πραγματικό βούτυρο!
Μέντα
Η μέντα αναδεικνύει τη σοκολάτα και χαρίζει βάθος γεύσης στις γλυκίσματα, αλλά χαρίζει και άφθονες βιταμίνες, χάρη στα υψηλά επίπεδα βήτα-καροτίνης, βιταμίνης Α και βιταμίνης C. Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι η γεύση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των ημικρανιών, βελτιώνει τη συγκέντρωση, περιορίζει την όρεξη και μειώνει ακόμη και τα συμπτώματα του κρυολογήματος.
Δενδρολίβανο
Προσθέστε το στο ψητό κρέας, τις πατάτες ή ακόμα και τα μπισκότα. Δεν είναι μόνο το πράσινο άρωμα του δεντρολίβανου που φέρνει στο μυαλό Χρισοτύγεννα. Πρόκειται για ένα “εργοστάσιο” θρεπτικών συστατικών, ειδικά εάν ψήνετε στη σχάρα: Μια μελέτη στο πανεπιστήμιο του Κάνσας έδειξε ότι η προσθήκη εκχυλίσματος δενδρολίβανου στα μπιφτέκια μειώνει την περιεκτικότητα του κρέατος σε ετεροκυκλικές αμίνες, καρκινογόνες χημικές ουσίες που δημιουργούνται στο κόκκινο κρέας όταν μαγειρεύεται σε σχάρα ή ψήνεται στο γκριλ.
Όσο το τρίβετε στα μελομακάρονα, μην ξεχάσετε να προσθέσετε λίγο παραπάνω μοσχοκάρυδο, ένα μπαχαρικά που περιέχει αντιμυκητιασικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες.
Εσείς προσθέστε το σε σκόνη στο ρόφημα, αλλά και σε πιάτα με κρέας. Δίνει, επίσης, ένα ιδιαίτερο άρωμα στις λευκές σάλτσες.