Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,
Φρεσκό αχνιστό ψωμί με βούτυρο και μαρμελάδα συνθέτουν το ιδανικό πρωινό για να ξεκινήσουμε την ημέρα με καλή διάθεση και ενέργεια. Η σπιτική μαρμελάδα κλείνει μέσα της τη γεύση και το άρωμα κάθε εποχής αφού φτιάχνεται από φρέσκα φρούτα της εποχής, χωρίς συντηρητικά. Είτε έχετε εμπειρία στη μαγειρική είτε είστε αρχάριοι στο σπορ, η παρασκευή της μαρμελάδας είναι εύκολη αλλά απαιτεί να είστε “από πάνω” γιατί γρήγορα μπορεί να καεί και να πικρίσει. Φυσικά, τα μικρά μυστικά κάνουν τη διαφορά γι’ αυτό ακολουθήστε τις δοκιμασμένες συμβουλές μας για πεντανόστιμες σπιτικές μαρμελάδες.
1. Διαλέξτε τα κατάλληλα φρούτα
Η κάθε εποχή έχει τα φρούτα της, οπότε για να φτιάξετε μαρμελάδα διαλέξτε τα φρέσκα φρούτα που προσφέρει απλόχερα η φύση κάθε μήνα. Τα φρούτα που θα επιλέξετε θα πρέπει να είναι ώριμα και στεγνά, χωρίς πολλά υγρά.
2. Προσοχή στην αναλογία φρούτου και ζάχαρης
Η μαρμελάδα είναι ένας συνδυασμός φρούτων και ζάχαρης. Η ζάχαρη είναι αυτή που βοηθάει να δέσει η μαρμελάδα, γι’αυτό και πρέπει να προσέξετε πόση ποσότητα ζάχαρης χρησιμοποιείετ κατά την παρασκευή της μαρμελάδας. Συνήθως η αναλογία ζάχαρης και φρούτων είναι 1 προς 1, δηλαδή για 1 κιλό φρούτα χρειάζεστε 1 κιλό ζάχαρης. Ωστόσο κάθε φρούτο απαιτεί ειδική μεταχείριση και διαφορετική αναλογία.
3. Δώστε σημασία στη θερμοκρασία της μαρμελάδας
Για να δέσει σωστά η μαρμελάδα πρέπει να ελέγξετε τη θερμοκρασία του μείγματος με το θερμόμετρο. Ιδανική θερμοκρασία είναι οι 105οC. Για το σωστό δέσιμο, είναι απαραίτητο να έχετε μια φαρδιά κατσαρόλα με χοντρό πάτο για να μπορέσετε να δουλέψετε τη μαρμελάδα άνετα, αφού φουσκώνει με το βράσιμο. Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο το συχνό ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα, φτάνοντας τον πάτο της κατσαρόλας για να μην αρπάξει και πικρίσει η μαρμελάδα. Αν, παρ’ ελπίδα η μαρμελάδα αρπάξει, μεταφέρετέ τη σε άλλη κατσαρόλα και συνεχίστε το βράσιμο.
3. Πώς θα δέσει η μαρμελάδα
Το μυστικό για να πήξει η μαρμελάδα είναι η πηκτίνη, μια ουσία που βρίσκεται στη φλούδα των φρούτων, στο εσωτερικό τμήμα τους κάτω από αυτήν και στα κουκούτσια. Η ποσότητα της πηκτίνης διαφέρει από φρούτο σε φρούτο. Τα εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα λεμόνια, τα μήλα καθώς τα κυδώνια διαθέτουν αρκετή ποσότητα πηκτίνης. Αντιθέτως, οι φράουλες, τα μούρα, τα ροδάκινα, τα σύκα και τα κεράσια έχουν λιγότερη ποσότητα πηκτίνης. Στην περίπτωση που επιλέξτε να φτιάξετε μαρμελάδα με φρούτα με λίγη φυσική πηκτίνη, η καλύτερη λύση για να αποκτήσει η μαρμελάδα σας πηκτή υφή είναι να χρηιμοποιήσετε φρέσκο χυμό λεμονιού που θα βοηθήσει στο να δέσει το μείγμα, αφού θα ανεβάσει την οξύτητά του. Μια άλλη λύση αν τα φρούτα που επιλέξετε στερούνται πηκτίνης είναι να προσθέσετε και κάποιο φρούτο με υψηλή περιεκτικότητα σε φυσική πηκτίνη, δημιουργώντας έτσι μια μαρμελάδα με συνδυασμό γεύσεων.
4. Προσέξτε το χρόνος βρασίματος
Η μαρμελάδα δεν χρειάζεται αρκετό βράσιμο, ούτε και ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες. Αν παραβράσει η μαρμελάδα, το φρούτο θα χάσει τη γεύση του. Σε γενικές γραμμές και ανάλογα με τα φρούτα που έχετε επιλέξει, ο χρόνος βρασίματος είναι από 5 έως 30 λεπτά, ενώ μόλις προσθέσετε τη ζάχαρη, η μαρμελάδα σας χρειάζεται άλλα 5 με 10 λεπτά σε λίγο πιο υψηλή θερμοκρασία.
5. Η σωστή αποθήκευση και διατήρηση της μαρμελάδας
Ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης είναι να βάλετε τη μαρμελάδα σε γυάλινα βαζάκια που κλείνουν αεροστεγώς τα οποία θα έχετε πρώτα αποστειρώσει. Η διαδικασία αποστείρωσης είναι απλή. Αφήνετε τα βαζάκια για 10 λεπτά σε καυτό βραστό νερό και στη συνέχεια τα στραγγίζετε. Όσο τα βαζάκια είναι ακόμα ζεστά, τα γεμίζετε μέχρι πάνω με μαρμελάδα, αφήνοντας ελάχιστο άδειο χώρο και τα κλείνετε αμέσως με καπάκι. Η κλειστή μαρμελάδα διατηρείται σε ξηρό, δροσερό και σκοτεινό μέρος για ένα χρόνο, ενώ μετά το άνοιγμα πρέπει να μπει στο ψυγείο και να καταναλωθεί μέσα σε 6 μήνες. Αν παρατηρήσετε ότι η μαρμελάδα έχει αρχίζει να μουχλιάζει, την αδειάζετε αμέσως στο καλάθι απορριμάτων.
Δείτε πλούσιες συνταγές για υπέροχες σπιτικές μαρμελάδες εδώ!