ΑρχικήΆρθραΣτο Παρίσι, οι πρόσφυγες γίνονται σεφ στα εστιατόρια της πόλης

Στο Παρίσι, οι πρόσφυγες γίνονται σεφ στα εστιατόρια της πόλης

Από την Άννα Ευθυμίου,

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων που γιορτάζεται στις 20 Ιουνίου, διοργανώθηκε τον προηγούμενο μήνα στο Παρίσι ένα τετραήμερο φεστιβάλ φαγητού για τους πρόσφυγες. Όχι, το φεστιβάλ δεν αφορούσε τη δωρεά φαγητού στους πρόσφυγες αλλά, αντίθετα, τη συνεργασία τοπικών εστιατορίων με επαγγελματίες μάγειρες από την προσφυγική κοινότητα. Πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράν, την Αιθιοπία, την Τσετσενία, την Ινδία, τη Σρι Λανκα, στους οποίους έχει δοθεί ασυλία από τη γαλλική κυβέρνηση, εισέβαλαν στις κουζίνες των παριζιάνικων μπιστρό και για λίγες ημέρες, σε συνεργασία με τους σεφ, δημιούργησαν μενού εμπνευσμένα από τις κουζίνες της χώρας τους. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η επαφή της γαστρονομικής παράδοσης των προσφύγων με τους κατοίκους της πρωτεύουσας της Γαλλίας, μιας χώρας η οποία το 2015 έδωσε άσυλο σε περίπου 19.500 πρόσφυγες, την ίδια στιγμή που ένα μεγάλο ποσοστό θεωρεί τους πρόσφυγες ανεπιθύμητους και βάρος στην κοινωνία. 

Αυτήν την αντίληψη ήθελαν να ανατρέψουν οι Μεταναστευτικοί Μάγειρες (Les Cuistots Migrateurs), το φρέσκο εγχείρημα δύο νέων Γάλλων, το οποίο έχει ως στόχο να αλλάξει θετικά την κοινή γνώμη για τους πρόσφυγες μέσα από το φαγητό. Οι 29χρονοι Louis Jacquot και Sébastien Prunier εντόπισαν τους εκπαιδευμένους μάγειρες ανάμεσα στους πρόσφυγες που έχουν λάβει πολιτικό άσυλο από την γαλλική κυβέρνηση και στη συνέχεια δημιούργησαν μια εταιρεία catering με ειδικότητα στις λιγότερο γνωστές κουζίνες της Ανατολής. Προς το παρόν η εταιρεία απασχολεί σε μόνιμη βάση τρεις πρόσφυγες αλλά η λίστα αυξάνεται βάση της ζήτησης των πελατών. Με αυτόν τον τρόπο, οι εμπνευστές του εγχειρήματος ευελπιστούν να αποδείξουν ότι οι πρόσφυγες διαθέτουν ικανότητες και θέληση να εργαστούν. 

“Η κουζίνα ενός τόπου φέρνει χαρά. Είναι και αυτό ένα μέρος της μετανάστευσης” εξηγεί σε συνέντευξή του στους New York Times ο Prunier. Βασική προϋπόθεση του concept είναι ότι οι μάγειρες, αφού σερβιριστεί το φαγητό στους πελάτες, πρέπει να είναι διαθέσιμοι να απαντήσουν σε τυχόν ερωτήσεις, ενισχύοντας τον πολυπολιτισμικό διάλογο. “Είναι σημαντικό να δείξουμε ότι αυτό [το πιάτο] έρχεται από έναν άνθρωπο που διέσχισε μεγάλο δρόμο για να το φέρει εδώ” προσθέτει.

H εταιρεία catering των δυο νέων ξεκίνησε σε έναν χώρο στέγασης νεοφυών επιχειρήσεων στο Παρίσι και σήμερα στεγάζεται στο Petit Bain, έναν πλωτό πολιτισμικό χώρο στον Σηκουάνα. Όπως φαίνεται, η συνύπαρξη με τους Μεταναστευτικούς Μάγειρες ταιριάζει απόλυτα με την πολιτισμική ταυτότητα του Petit Bain – μάλιστα, έχει προγραμματιστεί brunch με φαγητό από τη Συρία για τις 26 Ιουνίου. 

Είναι το φαγητό ένας τρόπος να ενωθούν οι λαοί σε μια Ευρώπη που πλέει σε αχαρτογράφητα νερά; Σίγουρα, πάντως, είναι μια πολύ καλή αρχή.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Croquembouche

To κροκαμπούς είναι μια γαλλική χριστουγεννιάτικη τούρτα φτιαγμένη από σουδάκια και καραμέλα. Η συνταγή θυμίζει χριστουγεννιάτικο δέντρο και θα ενθουσιάσει τους πάντες στο σπίτι!

Σπιτική μερέντα με 3 υλικά

Άλειμμα κακάο από τον Τάσο Αντωνίου! Ένα υπέροχο άλειμμα με κακάο ιδανικό για να το αλείψετε σε ζεστό ψωμάκι στο πρωινό.

Άγιος Βασίλης από ψωμί

Η πιο όμορφη χριστουγεννιάτικη συνταγή που θα κλέψει τα βλέμματα στο γιορτινό τραπέζι!

Περισσότερα άρθρα

Τα 3 μεγάλα λάθη που κάνουμε με τους ξηρούς καρπούς

Λάθη που κάνουμε όταν αγοράζουμε και αποθηκεύουμε ξηρούς καρπούς. Αυτά είναι τα μυστικά για να διατηρήσετε ολόφρεσκους τους ξηρούς καρπούς!

Λαχανικά και φρούτα του Απριλίου

Ποια είναι τα ολόφρεσκα φρούτα και λαχανικά για τον Απρίλιο;

16 τρόφιμα που πρέπει να έχετε πάντα στο ψυγείο

Δεκαπέντε  τρόφιμα που πρέπει να έχετε πάντα στο ψυγείο για να μπορείτε να ετοιμάσετε μέσα σε λίγα λεπτά ένα εύκολο, υγιεινό και θρεπτικό γεύμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ