Από την Άννα Ευθυμίου,
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων που γιορτάζεται στις 20 Ιουνίου, διοργανώθηκε τον προηγούμενο μήνα στο Παρίσι ένα τετραήμερο φεστιβάλ φαγητού για τους πρόσφυγες. Όχι, το φεστιβάλ δεν αφορούσε τη δωρεά φαγητού στους πρόσφυγες αλλά, αντίθετα, τη συνεργασία τοπικών εστιατορίων με επαγγελματίες μάγειρες από την προσφυγική κοινότητα. Πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράν, την Αιθιοπία, την Τσετσενία, την Ινδία, τη Σρι Λανκα, στους οποίους έχει δοθεί ασυλία από τη γαλλική κυβέρνηση, εισέβαλαν στις κουζίνες των παριζιάνικων μπιστρό και για λίγες ημέρες, σε συνεργασία με τους σεφ, δημιούργησαν μενού εμπνευσμένα από τις κουζίνες της χώρας τους. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η επαφή της γαστρονομικής παράδοσης των προσφύγων με τους κατοίκους της πρωτεύουσας της Γαλλίας, μιας χώρας η οποία το 2015 έδωσε άσυλο σε περίπου 19.500 πρόσφυγες, την ίδια στιγμή που ένα μεγάλο ποσοστό θεωρεί τους πρόσφυγες ανεπιθύμητους και βάρος στην κοινωνία.
Αυτήν την αντίληψη ήθελαν να ανατρέψουν οι Μεταναστευτικοί Μάγειρες (Les Cuistots Migrateurs), το φρέσκο εγχείρημα δύο νέων Γάλλων, το οποίο έχει ως στόχο να αλλάξει θετικά την κοινή γνώμη για τους πρόσφυγες μέσα από το φαγητό. Οι 29χρονοι Louis Jacquot και Sébastien Prunier εντόπισαν τους εκπαιδευμένους μάγειρες ανάμεσα στους πρόσφυγες που έχουν λάβει πολιτικό άσυλο από την γαλλική κυβέρνηση και στη συνέχεια δημιούργησαν μια εταιρεία catering με ειδικότητα στις λιγότερο γνωστές κουζίνες της Ανατολής. Προς το παρόν η εταιρεία απασχολεί σε μόνιμη βάση τρεις πρόσφυγες αλλά η λίστα αυξάνεται βάση της ζήτησης των πελατών. Με αυτόν τον τρόπο, οι εμπνευστές του εγχειρήματος ευελπιστούν να αποδείξουν ότι οι πρόσφυγες διαθέτουν ικανότητες και θέληση να εργαστούν.
“Η κουζίνα ενός τόπου φέρνει χαρά. Είναι και αυτό ένα μέρος της μετανάστευσης” εξηγεί σε συνέντευξή του στους New York Times ο Prunier. Βασική προϋπόθεση του concept είναι ότι οι μάγειρες, αφού σερβιριστεί το φαγητό στους πελάτες, πρέπει να είναι διαθέσιμοι να απαντήσουν σε τυχόν ερωτήσεις, ενισχύοντας τον πολυπολιτισμικό διάλογο. “Είναι σημαντικό να δείξουμε ότι αυτό [το πιάτο] έρχεται από έναν άνθρωπο που διέσχισε μεγάλο δρόμο για να το φέρει εδώ” προσθέτει.
H εταιρεία catering των δυο νέων ξεκίνησε σε έναν χώρο στέγασης νεοφυών επιχειρήσεων στο Παρίσι και σήμερα στεγάζεται στο Petit Bain, έναν πλωτό πολιτισμικό χώρο στον Σηκουάνα. Όπως φαίνεται, η συνύπαρξη με τους Μεταναστευτικούς Μάγειρες ταιριάζει απόλυτα με την πολιτισμική ταυτότητα του Petit Bain – μάλιστα, έχει προγραμματιστεί brunch με φαγητό από τη Συρία για τις 26 Ιουνίου.
Είναι το φαγητό ένας τρόπος να ενωθούν οι λαοί σε μια Ευρώπη που πλέει σε αχαρτογράφητα νερά; Σίγουρα, πάντως, είναι μια πολύ καλή αρχή.