Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,
Στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, η γεμιστή γαλοπούλα είναι το πιάτο που κλέβει τις εντυπώσεις και ικανοποιεί απόλυτα τον ουρανίσκο μας. Το Μαμα Πεινάω, πιστό στο γιορτινό και απολαυστικό πνεύμα των ημερών σας έχει δώσει ήδη τα μυστικά για καλομαγειρεμένη γαλοπούλα, ζουμερή και τραγανή. Μεγάλο ρόλο στην επιτυχημένη και λαχταριστή γαλοπούλα παίζει και η γέμισή της γι’αυτό και σας δίνουμε μικρά μυστικά για να γίνει η γαλοπούλα σας πιο λαχταριστή από ποτέ και για να σας ζητάνε όλοι τη συνταγή.
Η καλύτερη συνταγή για γεμιστή γαλοπούλα με ένα κλικ εδώ
- Οι επιλογές για το μαγείρεμα της γέμισης είναι δυο. Η πρώτη επιλογή είναι να μαγειρέψουμε τη γέμιση ξεχωριστά ή να την προσθέσουμε μέσα στη γαλοπούλα. Αν επιλέξουμε να την μαγειρέψουμε ξεχωριστά, η γαλοπούλα μας θα ψηθεί πιο γρήγορα, ενώ αν την βάλουμε μέσα στη γαλοπούλα, το κρέας θα γίνει πιο ζουμερό και πιο εύγεστο. Και στις δυο περιπτώσεις, μπορούμε να ετοιμάσουμε τη γέμιση μέχρι και δυο ημέρες πριν το τελικό μαγείρεμα, να την βάλουμε στην κατάψυξη και να την ξεπαγώσουμε 3-4 ώρες. Με τον τρόπο αυτό εξοικονομούμε χρόνο κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών για το γιορτινό τραπέζι.
- Η ποσότητα της γέμισης είναι πολύ σημαντική. Αν γεμίσουμε τη γαλοπούλα, χρειαζόμαστε 1 φλιτζάνι γέμιση για κάθε κιλό της γαλοπούλας. Αν ετοιμάσουμε τη γέμιση ξεχωριστά, μπορούμε να κρατήσουμε την ίδια αναλογία ή να υπολογίσουμε τη διπλάσια ή και τριπλάσια ποσότητα, ανάλογα με τις ορέξεις των καλεσμένων μας.
- Αν μαγειρέψουμε γεμιστή γαλοπούλα, προσθέτουμε τη γέμιση μέσα στη αλοπούλα ακριβώς πριν τη βάλουμε στο φούρνο. αφού Αν αφήσουμε την ωμή γαλοπούλα με τη γέμιση αρκετή ώρα, υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης.
- Βάζουμε τη γέμιση στην κοιλιά και στην κοιλότητα του λαιμού της γαλοπούλας και για να μην ξεχειλίσει κατά το ψήσιμο, κλείνουμε τη γαλοπούλα με ένα μεγάλο πορτοκάλι, λεμόνι, μήλο ή κρεμμύδι.
- Αν μαγειρέψουμε τη γέμιση ξεχωριστά, προσέχουμε να μην έχει πολλά υγρά, χωρίς όμως να στεγνώσει. Για να μη στεγνώσει η γέμιση, θα πρέπει να προσθέσουμε ζωμό λαχανικών ή κότας και να προσέχουμε να απορροφηθεί αφήνοντας τη γέμιση ζουμερή. Την μαγειρεύουμε λίγο πριν ετοιμαστεί η γαλοπούλα, ώστε να είναι σχετικά ζεστή.
- Η γέμιση της γαλοπούλας φτιάχνεται με συκωτάκια και εντόσθια της γαλοπούλας, κιμά μοσχαρίσιο και χοιρινό, σταφίδες, κάστανα, κουκουνάρια και διάφορα αποξηραμένα φρούτα όπως δαμάσκηνα και βερίκοκα, ρύζι ή και μανιτάρια.
- Για πιο ευωδιαστή γέμιση, σβήνουμε με κόκκινο ή λευκό κρασί ή ακόμη και με κονιάκ.
- Αντί να σοτάρουμε τα υλικά μόνο σε ελαιόλαδο, χρησιμοποιούμε και λίγο βούτυρο για να γίνει η γέμιση πιο εύγεστη.
- Ό,τι υλικά κι αν επιλέξουμε για τη γέμιση της γαλοπούλας μας, υπάρχει ένα που δεν πρέπει να παραλείψουμε κι αυτό είναι η ξερή ψίχα ψωμιού που θα την έχουμε τρίψει και μουλιάσει σε χλιαρό νερό ή γάλα. Η ψίχα του ψωμιού βοηθά στο να ενωθούν καλά τα υπόλοιπα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε και να έχει η γέμισή μας ισορροπημένη γεύση χωρίς να υπερτερεί κάποιο υλικό από τα υπόλοιπα.
- Επιπλέον θα πρέπει να προσέξουμε πόσο αλάτι θα προσθέσουμε ανάλογα με τα υλικά της γέμισης. Στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζεται λίγο ως και ελάχιστο αλάτι.