ΑρχικήΆρθρα10 μυστικά για τη γέμιση της γαλοπούλας

10 μυστικά για τη γέμιση της γαλοπούλας

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, η γεμιστή γαλοπούλα είναι το πιάτο που κλέβει τις εντυπώσεις και ικανοποιεί απόλυτα τον ουρανίσκο μας. Το Μαμα Πεινάω, πιστό στο γιορτινό και απολαυστικό πνεύμα των ημερών σας έχει δώσει ήδη τα μυστικά για καλομαγειρεμένη γαλοπούλα, ζουμερή και τραγανή. Μεγάλο ρόλο στην επιτυχημένη και λαχταριστή γαλοπούλα παίζει και η γέμισή της γι’αυτό και σας δίνουμε μικρά μυστικά για να γίνει  η γαλοπούλα σας πιο λαχταριστή από ποτέ και για να σας ζητάνε όλοι τη συνταγή.

 Η καλύτερη συνταγή για γεμιστή γαλοπούλα με ένα κλικ εδώ  

  1. Οι επιλογές για το μαγείρεμα της γέμισης είναι δυο.  Η πρώτη επιλογή είναι να μαγειρέψουμε τη γέμιση ξεχωριστά ή να την προσθέσουμε μέσα στη γαλοπούλα. Αν επιλέξουμε να την μαγειρέψουμε ξεχωριστά, η γαλοπούλα μας θα ψηθεί πιο γρήγορα, ενώ αν την βάλουμε μέσα στη γαλοπούλα, το κρέας θα γίνει πιο ζουμερό και πιο εύγεστο. Και στις δυο περιπτώσεις, μπορούμε να ετοιμάσουμε τη γέμιση μέχρι και δυο ημέρες πριν το τελικό μαγείρεμα, να την βάλουμε στην κατάψυξη και να την ξεπαγώσουμε 3-4 ώρες. Με τον τρόπο αυτό εξοικονομούμε χρόνο κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών για το γιορτινό τραπέζι.
  2. Η ποσότητα της γέμισης είναι πολύ σημαντική. Αν γεμίσουμε τη γαλοπούλα, χρειαζόμαστε 1 φλιτζάνι γέμιση για κάθε κιλό της γαλοπούλας. Αν ετοιμάσουμε τη γέμιση ξεχωριστά, μπορούμε να κρατήσουμε την ίδια αναλογία ή να υπολογίσουμε τη διπλάσια ή και τριπλάσια ποσότητα, ανάλογα με τις ορέξεις των καλεσμένων μας.
  3. Αν μαγειρέψουμε γεμιστή γαλοπούλα, προσθέτουμε τη γέμιση μέσα στη αλοπούλα ακριβώς πριν τη βάλουμε στο φούρνο. αφού Αν αφήσουμε την ωμή γαλοπούλα με τη γέμιση αρκετή ώρα, υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης. 
  4. Βάζουμε τη γέμιση στην κοιλιά και στην κοιλότητα του λαιμού της γαλοπούλας και για να μην ξεχειλίσει κατά το ψήσιμο, κλείνουμε τη γαλοπούλα με ένα μεγάλο πορτοκάλι, λεμόνι, μήλο ή κρεμμύδι.
  5. Αν μαγειρέψουμε τη γέμιση ξεχωριστά, προσέχουμε να μην έχει πολλά υγρά, χωρίς όμως να στεγνώσει. Για να μη στεγνώσει η γέμιση, θα πρέπει να προσθέσουμε ζωμό λαχανικών ή κότας και να προσέχουμε να απορροφηθεί αφήνοντας τη γέμιση ζουμερή. Την μαγειρεύουμε λίγο πριν ετοιμαστεί η γαλοπούλα, ώστε να είναι σχετικά ζεστή.
  6. Η γέμιση της γαλοπούλας φτιάχνεται με συκωτάκια και εντόσθια της γαλοπούλας, κιμά μοσχαρίσιο και χοιρινό, σταφίδες, κάστανα, κουκουνάρια και διάφορα αποξηραμένα φρούτα όπως δαμάσκηνα και βερίκοκα, ρύζι ή και μανιτάρια. 
  7. Για πιο ευωδιαστή γέμιση, σβήνουμε με κόκκινο ή λευκό κρασί ή ακόμη και με κονιάκ. 
  8. Αντί να σοτάρουμε τα υλικά μόνο σε ελαιόλαδο, χρησιμοποιούμε και λίγο βούτυρο για να γίνει η γέμιση πιο εύγεστη.
  9. Ό,τι υλικά κι αν επιλέξουμε για τη γέμιση της γαλοπούλας μας, υπάρχει ένα που δεν πρέπει να παραλείψουμε κι αυτό είναι  η ξερή ψίχα ψωμιού που θα την έχουμε τρίψει και μουλιάσει σε χλιαρό νερό ή γάλα. Η ψίχα του ψωμιού βοηθά στο να ενωθούν καλά τα υπόλοιπα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε και να έχει η γέμισή μας ισορροπημένη γεύση χωρίς να υπερτερεί κάποιο υλικό από τα υπόλοιπα.
  10. Επιπλέον θα πρέπει να προσέξουμε πόσο αλάτι θα προσθέσουμε ανάλογα με τα υλικά της γέμισης. Στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζεται λίγο ως και ελάχιστο αλάτι.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Γίγαντες στον φούρνο

Μια παραδοσιακή συνταγή για γίγαντες στον φούρνο με αρωματική σάλτσα ντομάτας και χωριάτικο λουκάνικο!

Μακαρονάδα με θαλασσινά

Συνταγή για απολαυστική μακαρονάδα με θαλασσινά από τον Τάσο Αντωνίου. Μια εύκολη και γρήγορη μακαρονάδα με κυδώνια που θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας!

Ομελέτα στο τηγάνι εύκολη και γρήγορη

Συνταγή για ομελέτα με τυρί και ντομάτα! Η κλασική ομελέτα με αυγά που ετοιμάζεται εύκολα, γρήγορα και πεντανόστιμα, με απλά υλικά και γρήγορη τεχνική.

Περισσότερα άρθρα

5 εύκολα και οικονομικά ντιπς για το τραπέζι

Κανονίσατε συγκέντρωση φίλων τελευταία στιγμή, αλλά ο χρόνος και το budget σας δεν σας επιτρέπουν να ετοιμάσετε κάτι special;

Ζαχαρωμένα φρούτα για να στολίσετε τα χριστουγεννιάτικα γλυκά σας

Στολίστε τα γιορτινά γλυκά σας με ζαχαρωμένα φρούτα για να δώσετε ένα εντυπωσιακό και ιδιαίτερο αποτέλεσμα!

Υπέροχες κρύες σούπες για να αντισταθείς στη ζέστη!

Οι καλοκαιρινές σούπες τρώγονται κρύες και σίγουρα θα σου αρέσουν πολύ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ