Τέλεια χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα με αυτά τα μυστικά!
Αν και στο πατροπαράδοτο χριστουγεννιάτικο ελληνικό τραπέζι η γαλοπούλα δεν συμπεριλαμβάνεται ως ένα από τα εδέσματα, η παγκόσμια παράδοση που θέλει να την σερβίρουμε ανήμερα των Χριστουγέννων μας έχει επηρεάσει σαφέστατα. Το Μαμα Πεινάω σας αποκαλύπτει ορισμένα μυστικά για τη νοστιμότερη χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα με ζουμερό ψαχνό και τραγανή κρούστα. Ακολουθήστε αυτή τη συνταγή για χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα με γέμιση και τηρήστε τα μυστικά επιτυχίας και θα έχετε εγγυημένο αποτέλεσμα!
Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε όλα τα μυστικά για τέλεια χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα!
1. Μικρή ή μεγάλη γαλοπούλα; Είναι προτιμότερο να αγοράσουμε μια μικρή σε κιλά γαλοπούλα, όχι μόνο για λόγους οικονομίας, αλλά κυρίως γιατί θα ψηθεί πιο εύκολα και γρήγορα. Σε περίπτωση που οι καλεσμένοι μας είναι αρκετοί, καλό είναι να αγοράσουμε δυο γαλοπούλες παρά μια πολύ μεγάλη.
2. Σωστή απόψυξη. Πριν αρχίσουμε τις ετοιμασίες για το μαγείρεμα της γαλοπούλας, θα πρέπει να την αφήσουμε να ξεπαγώσει αρκετές ώρες για να μαλακώσει το κρέας της και να ψηθεί πιο εύκολα.
3. Μαρινάρισμα. Το μαρινάρισμα είναι εξίσου σημαντικό αν θέλουμε μια πολύ τρυφερή και ζουμερή γαλοπούλα. Βάζουμε τη γαλοπούλα μας σε μπολ ή σε μεγάλη πλαστική σακούλα κατάλληλη για τρόφιμα που έχουμε γεμίσει με αλατόνερο, υπολογίζοντας περίπου 40 γρ. αλάτι για κάθε λίτρο νερό που θα χρειαστούμε.
4. Μασάζ με βούτυρο για έξτρα ζουμερό κρέας. Αφού βάλουμε τη γαλοπούλα στο ταψί, της κάνουμε μασάζ με ένα μείγμα από αλάτι, πιπέρι και βούτυρο, ενώ σε διάφορα μέρη της, όπως κάτω από το δέρμα ή στις φτερούγες της, μπορούμε να προσθέσουμε για έξτρα γεύση διάφορα μυρωδικά ή φλούδες πορτοκαλιού και λεμονιού. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, βουτυρώνουμε τη γαλοπούλα όσο ψήνεται στον φούρνο. Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά μυστικά για τέλεια χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα!
5. Δέσιμο με σπάγκο. Βάζοντάς την στο ταψί με σπάγκο δένουμε τα πόδια μεταξύ τους, τις φτερούγες και τέλος τα μπουτάκια γύρω από το σώμα της. Έτσι δεν θα χάσει το σχήμα της κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
6. Πώς θα προστατεύσουμε τη γέμιση. Για να μην ξεχειλίσει κατά το ψήσιμο η γέμιση από τη γαλοπούλα, την κλείνουμε με ένα μεγάλο κρεμμύδι, πορτοκάλι, μήλο ή ένα λεμόνι. Βρείτε τη συνταγή για υπέροχη γέμιση γαλοπούλας με ένα κλικ εδώ.
7. Πώς ακουμπάμε τη γαλοπούλα στο ταψί; Βάζουμε τη γαλοπούλα στο ταψί πάντα με το στήθος προς τα πάνω. Προσθέτουμε εκτός από ελαιόλαδο, διάφορα λαχανικά όπως κρεμμύδια, καρότα, αλλά και φρούτα όπως μήλα, λεμόνια, πορτοκάλια ή και να την περιχύσουμε με μια μαρινάδα από ελαιόλαδο, μουστάρδα, λίγο κονιάκ, μέλι και πιπέρι.
8. Η ώρα της αλήθειας: πόση ώρα θέλει ψήσιμο; Ο κανόνας λέει ότι όσα τα κιλά της γαλοπούλας, τόσες και οι ώρες που θα την ψήσουμε. Κάθε μισή ώρα ψησίματος πρέπει να την αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο ή ελαιόλαδο για να παραμείνει ζουμερή. Επίσης καλό είναι την σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο το οποίο θα αφαιρέσουμε τα τελευταία 30 λεπτά για να ροδίσει και η πέτσα της. Πολύ σημαντικό είναι να φροντίσουμε να υπάρχουν σε όλη τη διάρκεια του ψησίματος της γαλοπούλας αρκετά υγρά στο ταψί όπως νερό, ελαιόλαδο, ζωμός, κρασί, χυμός λεμονιού ή πορτοκαλιού.
9. Πότε σερβίρουμε την τέλεια χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα. Για να παραμείνει ζουμερή και για να διατηρήσει την τραγανή πέτσα της, θα πρέπει να έχουμε τελειώσει το μαγείρεμά της λίγο πριν υποδεχθούμε τους καλεσμένους ή στρώσουμε το γιορτινό τραπέζι. Αν είναι έτοιμη αρκετή ώρα νωρίτερα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να στεγνώσει. Πολύ σημαντικό επίσης είναι να την διατηρήσουμε σε ένα ζεστό μέρος ή και μέσα στον φούρνο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία μέχρι και 20 λεπτά πριν την κόψουμε κα την σερβίρουμε, ώστε να μην χάσει τα υγρά της.
10. Πώς κόβουμε την γαλοπούλα. Θα χρειαστούμε μια πιρούνα κι ένα κοφτερό μαχαιρί. Αφού σταθεροποιήσουμε με το μαχαίρι και την πιρούνα τη γαλοπούλα πάνω σε ένα ξύλο κοπής ή σε μια μεγάλη πιατέλα, θα αρχίσουμε να κόβουμε από τη μια μεριά στο σημείο όπου η φτερούγα έρχεται σε επαφή με το στήθος. Κόβουμε τις φτερούγες, ώστε να χωριστούν από το υπόλοιπο σώμα. Μετά, συνεχίζουμε το κόψιμο εκεί όπου το στήθος συναντά το μπούτι. Κόβουμε τη γαλοπούλα ξεκινώντας από πάνω προς τα κάτω, ώστε τα μπούτια και τα πόδια να φύγουν από το σώμα δηλαδή από το στήθος. Στη συνέχεια, διαχωρίζουμε τα μπούτια από τα πόδια. Κόβουμε το μπούτι σε λεπτές φέτες και αφήνουμε τα πόδια ολόκληρα ή τα κόβουμε ανάλογα με το μέγεθος της γαλοπούλας. Τέλος, κόβουμε το στήθος από πάνω προς τα κάτω σε λεπτές και ομοιόμορφες φέτες. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και από την άλλη μεριά.
11. Με τι κρασί συνοδεύεται η γιορτινή γαλοπούλα; Μπορούμε να συνοδεύσουμε τη γαλοπούλα μας και να τσουγκρίσουμε τα ποτήρια μας με ένα κόκκινο κρασί που θα διαθέτει έντονο και πλούσιο άρωμα και ταυτόχρονα γεμάτη και σχετικά πικάντικη γεύση όπως αυτά της ποικιλίας Αγιωργίτικο.
Από την Μαρία Αϊβαλιώτη