ΑρχικήΆρθραΤο φαγητό και ο Salvador Dali

Το φαγητό και ο Salvador Dali

Πρωταγωνιστής του κινήματος του σουρεαλισμού, ο Salvador Dali τραβούσε σαν μαγνήτης τα βλέμματα των άλλων εξαιτίας των έργων του και της εκκεντρικής μορφής του, η οποία έδινε τροφή και βήμα στους κριτικούς για να τον χαρακτηρίζουν νευρωτικό, εγωκεντρικό μέχρι και τρελό.

Στα έργα του, το φαγητό παίζει σημαντικό ρόλο, αποδεικνύοντας τη ρευστότητα των ορίων στο κίνημα του σουρεαλισμού, και γίνεται ο καθρέφτης των μηνυμάτων και σκέψεων του Ισπανού καλλιτέχνη. Ο Dali απεικόνιζε αρκετές από τις αγαπημένες του τροφές στους πίνακές του· ψωμί, αυγό, τυρί, γκρέιπφρουτ, ρόδι, αχινοί και διάφορα θαλασσινά, καβούρια, αστακοί και καραβίδες περιχυμένες με σοκολάτα μεταμορφώνονται σε στοιχεία-κλειδιά των έργων του. Φαγητό και διάφορες μορφές, που πολλές φορές είναι πρόσωπα με καταλυτικό ρόλο στη ζωή του, μπλέκονται βίαια, αλλά και αρμονικά μεταξύ τους, φανερώνοντας και τις ερωτικές εμμονές που τον στοίχειωναν.  Για τον Dali, η γεύση ήταν ένα μέσο για να φτάσει στη γνώση. Θεωρούσε πως η ιδανική κοινωνία θα ήταν εκείνη στην οποία τα διάφορα όντα θα γνωρίζονταν και θα επικοινωνούσαν καλύτερα, αν έτρωγαν το ένα το άλλο. 

Στην αυτοβιογραφία του, Η μυστική ζωή του Salvador Dali, ο ίδιος αποκαλύπτει πως, στην ηλικία των 6 ετών, ήθελε να γίνει μάγειρας και ότι πειραματιζόταν, αν και με έναν ιδιόμορφο τρόπο, στην κουζίνα της μητέρας του. Σε κάποιες σελίδες, δεν διστάζει να αναφέρει ποια φαγητά προτιμά και ποια αρνείται να δοκιμάσει, όπως το μαρούλι και το σπανάκι. Για τον  Dali, το χαβιάρι έπρεπε να χαρακτηριστεί ως η τροφή του σουρεαλισμού, ενώ διατεινόταν πως ένα έθνος δεν έχει αποκτήσει την οριστική του ταυτότητα, αν στην τοπική του κουζίνα δεν συγκαταλέγονται τουλάχιστον 50 είδη τυριών και καλής ποιότητας κρασιά.  Πολλές φορές, ο ίδιος έλεγε : « Ξέρω τι τρώω, δεν ξέρω τι κάνω», αν και ποτέ δεν μαγείρευε ο ίδιος. 

 

 

Μαρία Αϊβαλιώτη

 

Πηγή φωτογραφίας: cinechronicle.com

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Καρμπονάρα

Αυθεντική συνταγή για καρμπονάρα από τον Τάσο Αντωνίου. Μια υπέροχη συνταγή για μακαρονάδα καρμπονάρα με κρεμώδη σάλτσα που θα λατρέψετε!

Τάρτα με κρέμα τυριών

Συνταγή για τάρτα με πράσο και κρέμα τυριών!

Φακές με λουκάνικα

Συνταγή για χωριάτικα λουκάνικα με πικάντικες φακές!

Περισσότερα άρθρα

Χιόνι στην Αθήνα, καιρός για σούπες!

Συμβουλές για το χιόνι, πώς να φάτε και τί να πιείτε για να ζεσταθείτε!

Η διατροφή του Πάσχα

Τι πρέπει να προσέξουμε στη διατροφή μας κατά την περίοδο του Πάσχα;

5 έξυπνες συμβουλές για να τακτοποιήσετε την κουζίνα σας από την Marie Kondo

5 ιδέες για να δώσετε "σπινθήρες χαράς" στην κουζίνα σας σύμφωνα με την γκουρού της τακτοποίησης Marie Kondo.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ