Το μενού της εβδομάδας (16/11 – 22/11)

Από την Άννα Ευθυμίου,

Επιμέλεια διατροφικών στοιχείων: Ελένη Κουή MSc., RD., Παιδοδιαιτολόγο – Ειδική στην Παιδική Παχυσαρκία – Παιδικό Διαβήτη 

Σιγά σιγά ο Νοέμβρης δείχνει τη μετάβαση από το φθινόπωρο στον χειμώνα και εμείς το απολαμβάνουμε με τις πιο γευστικές συνταγές! Αυτήν την εβδομάδα σου προτείνουμε ένα υπέροχο φθινοπωρινό μενού για να μην αγχωθείς ούτε στιγμή στι σκέψη “τι θα φάμε σήμερα;” Έτσι, με τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα του Νοεμβρίου φτιάχνουμε υπέροχες αλμυρές και γλυκιές συνταγές. Καλή όρεξη!

Δευτέρα

Μια συνταγή με ένα βασικό υλικό αλλά γεμάτο θρεπτικά συστατικά! Ένα αυγό μέτριου μεγέθους (60 γρ.) περιέχει περίπου 90 θερμίδες, 7gr πρωτεϊνών και το ίδιο σε λίπος. Οι πρωτεΐνες του αυγού είναι πλούσιες σε απαραίτητα αμινοξέα, αυτά δηλαδή που δεν μπορεί ο ίδιος ο οργανισμός να συνθέσει και πρέπει να προσλάβει από τις τροφές. Περιέχει γύρω στα 180 mg διαιτητικής χοληστερόλης, η οποία όμως δεν είναι αρκετή ούτε ευθύνεται για την αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα. Δες τη συνταγή για αυγά ποσέ με ένα κλικ εδώ. 

Τρίτη

Αν θέλουμε να συνδυάσουμε τα θετικά στοιχεία του αυγού με αυτά του τυριού, η συνταγή αυτή είναι η τέλεια λύση και σε μικρές ποσότητες. Καθαρή πρωτεΐνη και βιταμίνη D από το αυγό και ασβέστιο, φώσφορο και λοιπές λιποδιαλυτές πρωτείνες από το τυρί (Α, Κ, Ε). Τέλειο και για σνακ στο σχολείο ή το γραφείο! Δες τη συνταγή για λαχταριστές τυροκροκέτες με ένα κλικ εδώ. 

Τετάρτη

Το φακόρυζο έιναι κάτι παραπάνω από μια γευστική παραλλαγή! Τα όσπρια αποτελούν πηγές πρωτεΐνης αλλά τους λείπει ένα από τα εννέα απαραίτητα αμιονοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός από τις τροφές. Το ένα αυτο αμινοξύ περιέχεται στο ρύζι! Ο συνδυασμός των δύο αυτών τροφών δίνει το αποτέλεσμα πρωτεϊνών σαν και αυτές του κρέατος. Δεν είναι τυχαία αγαπημένο γεύμα στην Ελλάδα αλλά και σε πολλά μέρη του κόμου.Δες τη συνταγή για φακόρυζο με πιλάφι κάνοντας ένα κλικ εδώ. 

Πέμπτη

Αν τα υλικά μας είναι προσεγμένα, δηλαδή ο κιμάς άπαχος χωρίς λίπος και καλής ποιότητας, οι ντομάτες και τα κρεμμύδιατο ίδιο, αποτελεί ένα πληρές και ισορροπημένο γέυμα με πρωτεΐνη, άμυλο και λαχανικά. Η συμβουλή μας είναι να συνδυστεί με μια πράσινη σαλάτα για περισσότερες φυτικές ίνες. Δες τη συνταγή για ντονέρ κεμπάπ με ένα κλικ εδώ. 

Παρασκευή

Η ποικιλία στα είδη ρυζιού είναι ατελείωτη και εδώ χρησιμοποιούμε το λεγόμενο μπονέτ ή κίτρινο ρύζι. Ο χρόνος παρασκευής του είναι περίπου ίδιος με του λευκού ρυζιού. Εξαιρετική πηγή αμύλου, φυτικών ινών για την σωστή εντερική λειτουργία και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Συνδυασμένο με λαχανικά όπως ο αρακάς και το καρότο δίνει ένα πιάτο χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά! Δες τη συνταγή για κίτρινο ρύζι με λαχανικά σωτέ  κάνοντας ένα κλικ εδώ. 

Σάββατο

Τα ντολμαδάκια είναι από τα πιο χαρακτηριστικά ελληνικά φαγητά. Αξίζει να αναφέρουμε ότι είναι πολύ χαμηλό σε θερμίδες αφού το ένα ντολμαδάκι έχει μόλις 40 θερμίδες! Μπορούμε λοιπον να το απολαύσουμε σε εβδομαδιαία βάση σαν λαδερό πιάτο. Δες τη συνταγή για μερακλίδικα ντολμαδάκια γιαλαντζί με ένα κλικ εδώ! 

Κυριακή

Κλείνει η εβδομάδα γλυκά με ένα από τα πιο εύκολα και αγαπημένα επιδόρπια. Το τιραμισού καταφέρνει και συνδυάζει το τυρί με τη ζάχαρη και το κακάο με το ρούμι. Είναι ένα ελαφρύ γλυκά συνεπώς δείχνουμε προσοχή στις μερίδες! Το ένα κομμάτι τυραμισού 85 γρ. περιέχει περίπου 240 θερμίδες. Το γλυκό της εβδομάδας είναι λαχταριστό και ιδιαίτερα γευστικό τιραμισού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.