Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,
Και σε ποιον δεν αρέσουν τα παγωτά; Η επιθυμία, όμως, για ένα δροσιστικό παγωτό και μάλιστα στην αγαπημένη μας γεύση μπορεί να μετατραπεί σε μια απογοητευτική εμπειρία όταν σε χρόνο ρεκόρ αρχίζει να λιώνει και μας αφήνει με τη λαχτάρα της απόλαυσης και με λερωμένα χέρια. Κι όμως, αυτά μπορεί να γίνουν παρελθόν πολύ σύντομα και να απολαμβάνουμε το παγωτό μας αναλλοίωτο όση ώρα το επιθυμούμε, αφού δημιουργήθηκε το παγωτό που δεν λιώνει. Πίσω από αυτή την εξαιρετική είδηση κρύβονται ένας Ιάπωνας σεφ και ερευνητές του Ιαπωνικού Ερευνητικού Κέντρου Ανάπτυξης της Βιοθεραπείας που βρίσκεται στην πόλη Kanazawa. Βέβαια, όπως κι άλλες ανακαλύψεις που άλλαξαν τη ρότα της ιστορίας, έτσι κι αυτή έγινε τυχαία.
Αρχικά, οι ερευνητές του συγκεκριμένου κέντρου ζήτησαν από έναν ζαχαροπλάστη να δημιουργήσει ένα επιδόρπιο χρησιμοποιώντας υγρή πολυφαινόλη από φράουλες. Η υγρή πολυφαινόλη είναι μια ουσία που βρίσκεται στα φυτά και που με τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες τα προστατεύει από διάφορες μολυσματικές ασθένειες και την υπεριώδη ακτινοβολία. Σκοπός των ερευνητών ήταν να βοηθήσουν τους τοπικούς καλλιεργητές φράουλας που είδαν τις σοδειές τους και τα κτήματά τους να έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό από τον σεισμό του 2011 και το τσουνάμι που τον ακολούθησε.
Κατή τη διαδικασία παραγωγής του γλυκού, ο σεφ άρχισε να αναμειγνύει την υγρή πολυφαινόλη με κρέμα γάλακτος και τότε είδε ότι το μείγμα στερεοποιήθηκε αμέσως. Όταν το ανέφερε στους ερευνητές, εκείνοι κατάλαβαν ότι ο σεφ εν αγνοία του ανακάλυψε κάτι πολύ σημαντικό. Με τη σειρά του, ύστερα από την ανακοίνωση αυτής της διαπίστωσης, ο Tomihisa Ota, επίτιμος καθηγητής φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου της πόλης Kanazawa, δημιούργησε τις πρώτες γρανίτες και παγωτά σε ξυλάκι που δεν έλιωναν, εξηγώντας ότι η υγρή πολυφαινόλη με τις ιδιότητές της επιβραδύνει σημαντικά τον διαχωρισμό λιπαρών και νερού, με αποτέλεσμα το παγωτό να μην λιώνει εύκολα και να διατηρεί το σχήμα του αναλλοίωτο για αρκετές ώρες. Μάλιστα, ένας δημοσιογράφος θέλοντας να δοκιμάσει τις αντοχές αυτού του νέου παγωτού, το έβαλε στον ήλιο με θερμοκρασία που έφθανε τους 28 βαθμούς Κελσίου. Ύστερα από πέντε λεπτά, διαπίστωσε ότι το παγωτό είχε διατηρήσει το αρχικό του σχήμα και ήταν το ίδιο γευστικό.
Το ερευνητικό κέντρο άρχισε την παραγωγή του παγωτού που δεν λιώνει σε διάφορα γεύσεις κι εντυπωσιακά σχήματα που πωλούνται σε καταστήματα στην πόλη που έχει την έδρα του, στην Οσάκα και το Τόκιο.