Τυρινή εβδομάδα και συνταγές

Τυρινή εβδομάδα και συνταγές

Από την Μαίρη Βλάχου,

 

Οι Απόκριες είναι πλέον γεγονός. Πάρτι μασκέ, διάθεση τρελό-καρναβάλι-ήρθες-πάλι και φυσικά ατέλειωτο ποτό και φαγητό. Σύμφωνα με την παράδοση, το Τριώδιο ή αλλιώς Αποκριά είναι μια περίοδος 3 εβδομάδων που γιορτάζουμε κάθε χρόνο πριν από τη Σαρακοστή του Πάσχα. Αποτελείται από τρεις εβδομάδες, την Προφωνή, την Κρεατινή και την Τυρινή. 

Η πρώτη εβδομάδα ονομάζεται Προφωνή επειδή προφωνεί, δηλαδή ανακοινώνει, ότι αρχίζουν οι Απόκριες, έτσι ώστε κάθε οικογένεια να αγοράσει τα απαραίτητα κρεατικά και άλλα τρόφιμα.

Η δεύτερη εβδομάδα είναι γνωστή ως Κρεατινή, μιας και το έθιμο επέβαλε την κατανάλωση κρέατος όλες τις ημέρες της εβδομάδας, ακόμη και την Τετάρτη και την Παρασκευή. Αποκορύφωμα της εβδομάδας είναι η γνωστή και μη εξαιρετέα Τσικνοπέμπτη, καθώς μαγειρεύουμε το κρέας σε κατσαρόλες, τηγάνια και ψησταριές, αφήνοντάς το να μυρίσει τσίκνα. 

Η Τυρινή είναι η τρίτη και τελευταία εβδομάδα του Τριώδιου. Κατά τη διάρκεια της Τυρινής, η παράδοση θέλει να απέχουμε σπό το κρέας και να προτιμήσουμε τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Με το τέλος της Τυρινής, σταματάμε να τρώμε κρέας γιατί ξεκινάει η νηστεία της Σαρακοστής του Πάσχα.

 

Οι πιο συνηθισμένες συνταγές για εκείνη την ημέρα είναι...

 

Τυρινή εβδομάδα και συνταγές

Τυρόπιτα: αγαπημένη νοστιμιά μικρών και μεγάλων! Εμείς σας προτείνουμε να δοκιμάσετε αυτήν την τυρόπιτα με κρέμα ελληνικών τυριών αλλά και αυτήν την τυρόπιτα με φέτα και μυζήθρα.

 

Τυρινή εβδομάδα και συνταγές

Μακαρονόπιτα: ένα πιάτο που δεν πρέπει να λείπει από κανένα τραπέζι την Τυρινή! Φτιάξε αυτήν την μακαρονόπιτα με κεφαλογραβιέρα, κασέρι, παρμεζάνα και γιαούρτι και θα καταλάβεις γιατί.

 

Τυρινή εβδομάδα και συνταγές

Γαλατόπιτα: απίστευτο γλυκό που θυμίζει τα ξέγνοιαστα παιδικά χρόνια και ολοκληρώνει μοναδικά κάθε γεύμα. Γαρνίρετε με λίγη ζάχαρη και κανέλα και θα ενθουσιαστείτε με αυτήν τη συνταγή για παραδοσιακή γαλατόπιτα!