5 tips για να πετυχαίνεις πάντα τα μπισκότα

5 tips για να πετυχαίνεις πάντα τα μπισκότα

Aπό τη Λίζα Μάτσα & Άννα Ευθυμίου,

 

Τα αγαπημένα σε όλους μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας εμφανίζονται σε διάφορες μορφές, ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός, άλλοτε κολλώδες, άλλοτε τραγανά και άλλοτε εύθραστα. Ψάχνοντας συνταγές για τα εν λόγω μπισκότα διαπιστώσαμε πως αν και τα υλικά είναι πάνω κάτω τα ίδια σε όλες, το αποτέλεσμα διαφέρει. Και επειδή το τέλειο μπισκότο είναι πλασμένο στο μυαλό του καθενός τελείως διαφορετικά, οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να το φτιάξεις όπως ακριβώς το φαντάζεσαι, ακόμα και να πλησιάσεις τη μυστική συνταγή της γιαγιάς σου. Τα παρακάτω tips θα σε βοηθήσουν να φτιάξεις τη δική σου συνταγή για μπισκότα, εύκολα και γρήγορα.

5 tips για να πετυχαίνεις πάντα τα μπισκότα

Για ανομοιόμορφη υφή: Χρησιμοποιείστε μπέικιν πάουντερ και αφαιρέστε τη μαγειρική σόδα.

Για μαλακή και τραγανή υφή ταυτόχρονα: Χρησιμοποιείστε ίσες ποσότητες μαγειρικής σόδας και μπέικιν πάουντερ.

Για υφή που θυμίζει brownie: Λιώστε το βούτυρο.

Για έντονη γεύση καραμέλας: Χρησιμοποιείστε μόνο καστανή ζάχαρη.

Για μαστιχωτά μπισκότα με έντονη γεύση: Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 24 ώρες.

Το μόνο λοιπόν που χρειάζεσαι είναι η παρακάτω βασική συνταγή και να κάνεις μικρές παρεμβάσεις σύμφωνα με αυτά τα tips. Περισσότερες συνταγές για μπισκότα και κολουράκια θα βρεις εδώ. Ξεκίνα τους πειραματισμούς τώρα!

 

Βασική συνταγή για μαλακά μπισκότα με σοκολάτα

5 tips για να πετυχαίνεις πάντα τα μπισκότα

Υλικά

  • 270 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κ.γλ. σόδα μαγειρικής
  • 220 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 150 γρ. μαύρη ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 2 κ.γλ. βανίλια σε σκόνη
  • 1 κρόκο από μεγάλο αυγό
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 200 γρ. κουβερτούρα σε σταγόνες

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160oC, στον αέρα.

Σε μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και τη σόδα. Σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, λιώνουμε το μισό βούτυρο, για 2-3 λεπτά, προσέχοντας να μην καεί. Αδειάζουμε το καυτό βούτυρο σε ανοξείδωτο ή γυάλινο σκεύος. Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο κι ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει κι αυτό. Ρίχνουμε και τα δύο είδη ζάχαρης, το αλάτι και τη βανίλια. Χτυπάμε με το σύρμα ή με μίξερ χειρός μέχρι να ομοιογενοποιηθούν τα υλικά και να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αυγό και τον κρόκο ενώ παράλληλα χτυπάμε με το μίξερ, μέχρι το μείγμα να γίνει κρεμώδες. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 5 λεπτά. Το ξαναχτυπάμε να αφρατέψει. Κατόπιν ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι κι ανακατεύουμε για ακόμα 1 λεπτό. Τέλος προσθέτουμε τις σταγόνες κουβερτούρας. Με ένα κουτάλι αφήνουμε κουταλιά-κουταλιά από το μείγμα σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα, αφήνοντας 4 εκ. κενό ανάμεσά τους, γιατί διαφορετικά όταν ψηθούν θα διογκωθούν και θα κολλήσουν μεταξύ τους. Ψήνουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν οι άκρες τους και το εσωτερικό μείνει μαλακό. Βγάζουμε από τον φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν και απολαμβάνουμε.

 

Τραγανά μπισκότα με 3 υλικά (σαν κουλουράκια)

 

 

Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 συσκευασία ζαχαρούχο γάλα
  • 250 γρ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180oC, στον αέρα. Στον κάδο του μίξερ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Πλάθουμε το μείγμα με τα χέρια σε στρογγυλά κουλουράκια και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα, αφήνοντας μεταξύ τους απόσταση 2-3 εκατοστών. Ψήνουμε για 15-20 λεπτά.