ΑρχικήΆρθραΕύκολο και γρήγορο σπιτικό ψωμί!

Εύκολο και γρήγορο σπιτικό ψωμί!

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Ποιος δεν ευχαριστιέται το φρέσκο ζυμωτό ψωμί που ξυπνά τις αισθήσεις μας με την πλούσια μυρωδιά και τη μεστή, καθαρή γεύση του; Κι αν οι ρυθμοί της καθημερινότητάς μας έχουν γίνει πιο γρήγοροι κι απαιτητικοί, αρκετοί από εμάς προτιμάμε να φτιάχνουμε μόνοι το ψωμί μας, νιώθοντας ικανοποίηση με το να ζυμώνουμε και να ψήνουμε ένα από τα βασικά και προϊόντα της διατροφής μας. Το Μαμα Πεινάω μοιράζεται μαζί σας τα μυστικά για νόστιμο σπιτικό ψωμί με τραγανή κόρα και αφράτη ζύμη, εύκολα και γρήγορα!

Σας έχει περισσέψει ψωμί από χθες και θέλετε κάτι γλυκό; Κάντε κλικ για να βρείτε 4 πεντανόστιμες συνταγές για λαχταριστά γλυκά με μπαγιάτικο ψωμί! 

1. Δώστε χρόνο

Η παρασκευή του ψωμιού από το ζύμωμα μέχρι και το ψήσιμό του είναι μια διαδικασία αρκετά χρονοβόρα. Αν αποφασίσετε, λοιπόν, να φτιάξετε το δικό σας ψωμί, θα πρέπει να αφιερώσετε αρκετή ώρα.

2. Υλικά

Πολλοί ζυμώνουν δικό τους ψωμί γιατί έτσι ξέρουν από πρώτο χέρι την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούν. Το κλασικό ψωμί φτιάχνεται από αλεύρι, μαγιά, νερό και αλάτι. Διαλέξτε με προσοχή το αλεύρι σας, ενώ είναι προτιμότερο να αγοράσετε αλεύρι ολικής ή σταρένιο, ανάλογα βέβαια τη συνταγή που ακολουθείτε. Επίσης, το νερό πρέπει να προστίθεται σταδιακά και να είναι χλιαρό και ποτέ κρύο ή καυτό γιατί η μαγιά δεν θα φουσκώσει όσο πρέπει. Μην παραλείψετε να προσθέσετε το αλάτι, αν και πρέπει να χρησιμοποιήσετε ελάχιστη ποσότητα (δηλαδή μέχρι 2 κ.γλ) γιατί βοηθά, μεταξύ άλλων, στo να διατηρηθεί φρέσκο το ψωμί. Προσέξτε να ρίξετε πρώτα το αλάτι και μετά τη μαγιά στη ζύμη, γιατί σε αντίθετη πρτίπτωση το αλάτι εμποδίζει το φούσκωμα του ψωμιού, με αποτέλεσμα να καταστρέψει τη συνταγή σας.

Βρείτε τη συνταγή για λαχταριστό ψωμί τράβα τσίμπα με ένα κλικ εδώ! 

3. Ποσότητες υλικών

Για πετυχημένο αποτέλεσμα, δεν αρκεί να προσέξετε μόνο την ποιότητα των υλικών, αλλά και την ποσότητά τους. Ακολουθήστε κατά γράμμα τη συνταγή, συγκεντρώστε όλα τα υλικά και ζυγίστε τα πριν ξεκινήσετε το ζύμωμα.

4. Ζύμωμα και φούσκωμα

Αν δείτε ότι η ζύμη κολλά στα χέρια σας, θα πρέπει να προσθέσετε λίγο αλεύρι ακόμα. Όταν η δεν κολλά στα χέρια σας και στα τοιχώματα της λεκάνης όπου τη ζυμώνετε, είναι ελαστική και λεία, είναι έτοιμη να ξεκουραστεί. Την αφήνετε στη λεκάνη την οποία καλύπτετε με νωπή πετσέτα κουζίνας και την ακουμπάτε κοντά σε θερμή επιφάνεια. Όσο περισσότερο αφήσετε το ψωμί να φουσκώσει, τόσο καλύτερο και πιο εύγεστο θα γίνει.

Ανακαλύψτε 8 τρόπους να αξιοποιήσετε το μπαγιάτικο ψωμί κάνοντας κλικ εδώ! 

5. Ψήσιμο

Το ψήσιμο του ψωμιού πρέπει να γίνει σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία και σε φούρνο ήδη προθερμασμένο. Όσο πιο μικρός είναι ο φούρνος σας, τόσο λιγότερο χρόνο θα χρειαστεί για να ψηθεί το ψωμί, γι’ αυτό πρέπει να είστε από πάνω – φούρνος σε φούρνο διαφέρουν! Επίσης, αποφύγετε να τοποθετήσετε το ψωμί πολύ ψηλά ή πολύ χαμηλά, αλλά επιλέξτε τη μεσαία θέση του φούρνου. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, τοποθετήστε ένα μικρό ταψάκι με 100 ml νερό στο κάτω μέρος του καυτού φούρνου και κλείστε γρήγορα την πόρτα. Οι υδρατμοί που θα δημιουργηθούν να δώσουν στο ψωμί αφράτη και όχι ξεροψημένη κόρα. Βεβαιωθείτε, όμως, ότι ο φούρνος σας υποστηρίζει αυτή τη μέθοδο ώστε να ψήσετε με ασφάλεια! Τέλος, πριν κόψετε το ψωμί, πρέπει να το αφήσετε να κρυώσει καλά για να μην λασπώσει, να μπορέσει να σταθεί και να δυναμώσει η γεύση του.

Δείτε όλες τις απίθανες συνταγές του Μαμα Πειναω για ψωμί (γλυκά και αλμυρά) με ένα κλικ εδώ! 

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Croque madame

Το κροκ μαντάμ είναι η γαλλική εκδοχή του τοστ που συνοδεύεται με φρέσκο τηγανητό αυγουλάκι από πάνω. Δοκιμάστε το και θα το λατρέψετε!

Κέικ καρότο με γιαούρτι

Μία πανεύκολη συνταγή για αχνιστό και αφράτο κέικ καρότου με γιαούρτι. Το γιαούρτι είναι το υλικό που κάνει τη διαφορά σε αυτό το φανταστό γλυκό!

Κοτόπουλο λεμονάτο με ρύζι

Κοτόπουλο λεμονάτο με ρύζι από τον Τάσο Αντωνίου. Μια απολαυστική μαμαδίστικη συνταγή με λεμονάτη γεύση, εύκολη, γρήγορη, ιδανική για τις καθημερινές ή το κυριακάτικο τραπέζι.

Περισσότερα άρθρα

Ψήσιμο στη λαδόκολλα, όλα τα μυστικά της επιτυχίας!

Το ψήσιμο στη λαδόκολλα είναι ένας εύκολος, ξεκούραστος αλλά και εντυπωσιακός τρόπος να ψήσετε και να παρουσιάσετε τις δημιουργίες σας!

Αυτό είναι το απίστευτο υλικό για τέλεια βινεγκρέτ

H βινεγκρέτ έχει ένα μυστικό υλικό που δένει αρμονικά και υπέροχα όλα τα συστατικά για τη σαλάτα!

Φτιάχνουμε συνταγές με ό,τι περίσσεψε το Πάσχα

Μαγειρεύουμε και αξιοποιούμε το πασχαλινό αρνί, τα κουλουράκια και τα αυγά που περίσσεψαν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ