Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,
Ποιος δεν ευχαριστιέται το φρέσκο ζυμωτό ψωμί που ξυπνά τις αισθήσεις μας με την πλούσια μυρωδιά και τη μεστή, καθαρή γεύση του; Κι αν οι ρυθμοί της καθημερινότητάς μας έχουν γίνει πιο γρήγοροι κι απαιτητικοί, αρκετοί από εμάς προτιμάμε να φτιάχνουμε μόνοι το ψωμί μας, νιώθοντας ικανοποίηση με το να ζυμώνουμε και να ψήνουμε ένα από τα βασικά και προϊόντα της διατροφής μας. Το Μαμα Πεινάω μοιράζεται μαζί σας τα μυστικά για νόστιμο σπιτικό ψωμί με τραγανή κόρα και αφράτη ζύμη, εύκολα και γρήγορα!
1. Δώστε χρόνο
Η παρασκευή του ψωμιού από το ζύμωμα μέχρι και το ψήσιμό του είναι μια διαδικασία αρκετά χρονοβόρα. Αν αποφασίσετε, λοιπόν, να φτιάξετε το δικό σας ψωμί, θα πρέπει να αφιερώσετε αρκετή ώρα.
2. Υλικά
Πολλοί ζυμώνουν δικό τους ψωμί γιατί έτσι ξέρουν από πρώτο χέρι την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούν. Το κλασικό ψωμί φτιάχνεται από αλεύρι, μαγιά, νερό και αλάτι. Διαλέξτε με προσοχή το αλεύρι σας, ενώ είναι προτιμότερο να αγοράσετε αλεύρι ολικής ή σταρένιο, ανάλογα βέβαια τη συνταγή που ακολουθείτε. Επίσης, το νερό πρέπει να προστίθεται σταδιακά και να είναι χλιαρό και ποτέ κρύο ή καυτό γιατί η μαγιά δεν θα φουσκώσει όσο πρέπει. Μην παραλείψετε να προσθέσετε το αλάτι, αν και πρέπει να χρησιμοποιήσετε ελάχιστη ποσότητα (δηλαδή μέχρι 2 κ.γλ) γιατί βοηθά, μεταξύ άλλων, στo να διατηρηθεί φρέσκο το ψωμί. Προσέξτε να ρίξετε πρώτα το αλάτι και μετά τη μαγιά στη ζύμη, γιατί σε αντίθετη πρτίπτωση το αλάτι εμποδίζει το φούσκωμα του ψωμιού, με αποτέλεσμα να καταστρέψει τη συνταγή σας.
Βρείτε τη συνταγή για λαχταριστό ψωμί τράβα τσίμπα με ένα κλικ εδώ!
3. Ποσότητες υλικών
Για πετυχημένο αποτέλεσμα, δεν αρκεί να προσέξετε μόνο την ποιότητα των υλικών, αλλά και την ποσότητά τους. Ακολουθήστε κατά γράμμα τη συνταγή, συγκεντρώστε όλα τα υλικά και ζυγίστε τα πριν ξεκινήσετε το ζύμωμα.
4. Ζύμωμα και φούσκωμα
Αν δείτε ότι η ζύμη κολλά στα χέρια σας, θα πρέπει να προσθέσετε λίγο αλεύρι ακόμα. Όταν η δεν κολλά στα χέρια σας και στα τοιχώματα της λεκάνης όπου τη ζυμώνετε, είναι ελαστική και λεία, είναι έτοιμη να ξεκουραστεί. Την αφήνετε στη λεκάνη την οποία καλύπτετε με νωπή πετσέτα κουζίνας και την ακουμπάτε κοντά σε θερμή επιφάνεια. Όσο περισσότερο αφήσετε το ψωμί να φουσκώσει, τόσο καλύτερο και πιο εύγεστο θα γίνει.
Ανακαλύψτε 8 τρόπους να αξιοποιήσετε το μπαγιάτικο ψωμί κάνοντας κλικ εδώ!
5. Ψήσιμο
Το ψήσιμο του ψωμιού πρέπει να γίνει σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία και σε φούρνο ήδη προθερμασμένο. Όσο πιο μικρός είναι ο φούρνος σας, τόσο λιγότερο χρόνο θα χρειαστεί για να ψηθεί το ψωμί, γι’ αυτό πρέπει να είστε από πάνω – φούρνος σε φούρνο διαφέρουν! Επίσης, αποφύγετε να τοποθετήσετε το ψωμί πολύ ψηλά ή πολύ χαμηλά, αλλά επιλέξτε τη μεσαία θέση του φούρνου. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, τοποθετήστε ένα μικρό ταψάκι με 100 ml νερό στο κάτω μέρος του καυτού φούρνου και κλείστε γρήγορα την πόρτα. Οι υδρατμοί που θα δημιουργηθούν να δώσουν στο ψωμί αφράτη και όχι ξεροψημένη κόρα. Βεβαιωθείτε, όμως, ότι ο φούρνος σας υποστηρίζει αυτή τη μέθοδο ώστε να ψήσετε με ασφάλεια! Τέλος, πριν κόψετε το ψωμί, πρέπει να το αφήσετε να κρυώσει καλά για να μην λασπώσει, να μπορέσει να σταθεί και να δυναμώσει η γεύση του.
Δείτε όλες τις απίθανες συνταγές του Μαμα Πειναω για ψωμί (γλυκά και αλμυρά) με ένα κλικ εδώ!