ΑρχικήΆρθραΓιατί πρέπει να τρώμε τις πατάτες με τη φλούδα τους;

Γιατί πρέπει να τρώμε τις πατάτες με τη φλούδα τους;

Η πατάτα είναι ίσως η πιο δημοφιλής τροφή, η οποία μπορεί εύκολα να μεταμορφωθεί σε πολλές διαφορετικές μαγειρεμένες εναλλακτικές μέσα σε λίγα μόνο λεπτά. Από τηγανητές πατάτες και ογκρατέν μέχρι βελούδινο πουρέ ή σούπα. Ένα πράγμα μόνο παραμένει εξαιρετικά αμφιλεγόμενο: αν πρέπει να τρώμε την πατάτα με τη φλούδα της. Θυμηθείτε μόνο να τρίψετε πολύ καλά τη φλούδα πριν μαγειρέψετε τις πατάτες σας.

Αν ρωτήσετε παλιές μαγείρισσες, σίγουρα θα επιμείνουν ότι πρέπει να καθαρίζουμε τη φλούδα πριν από το μαγείρεμα. Διατροφολόγοι όμως υποστηρίζουν ότι αυτό είναι λάθος που αφαιρεί σημαντικό ποσοστό των θρεπτικών της συστατικών. Ας ρίξουμε μια ματιά στα οφέλη για τον οργανισμό αν τρώμε την πατάτα με τη φλούδα.

1. Αφήνοντας τη φλούδα στην πατάτα, κάνετε εξοικονόμηση χρημάτων

Αν προσπαθείτε, όπως όλοι μας αυτές τις μέρες, να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα χρήματα που ξοδεύετε στα τρόφιμα, τότε σκεφτείτε το διπλά πριν αφαιρέσετε τις φλούδες από τις πατάτες και τις πετάξετε στα σκουπίδια. Αν δεν τις καθαρίσετε, έχετε διπλό κέρδος: προσθέτουν στον συνολικό όγκο του φαγητού που ετοιμάζετε και δεύτερον, οι φυτικές ίνες που περιέχουν θα σας κρατήσουν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τρώγοντας μικρότερη ποσότητα από αυτή που θα καταναλώνατε αν είχατε αφαιρέσει τη φλούδα.

2. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι φυτικές ίνες ενισχύουν σημαντικά την πεπτική διαδικασία και οι φλούδες από τις πατάτες περιέχουν μεγάλη ποσότητα. Η μη ικανοποιητική πρόσληψη ινών μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε υποτονικά και ενδεχομένως να προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Η φλούδα είναι επίσης πλούσια σε σίδηρο, κάλιο, νιασίνη και βιταμίνη C.

3. Έχει λίγες θερμίδες

Αν ακολουθείτε ειδική διατροφή, η φλούδα της πατάτας περιέχει φυτικές ίνες που θα μπορούσαν να σας κρατήσουν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

4. Ενισχύει τη γεύση της πατάτας

Πολλοί προτιμούν να αφαιρούν τη φλούδα πριν το μαγείρεμα, θεωρώντας ότι αλλοιώνει τη γεύση του φαγητού. Στην πραγματικότητα, η φλούδα της πατάτας χρειάζεται την προσθήκη ελάχιστου ελαιολάδου, βοτάνων, αλατοπίπερου και ψήνοντάς τις στο φούρνο, μεταμορφώνονται σε γκουρμέ λιχουδιά. Ακόμη καλύτερα, απολαύστε ολόκληρες πατάτες ψημένες στον φούρνο με τη φλούδα τους, τις οποίες στη συνέχεια θα γεμίσετε με σως φέτας. Δείτε τη λαχταριστή συνταγή του Τάσου Αντωνίου σε βίντεο!

5. Βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος

Οι πατάτες, όπως το ρύζι, είναι σύνθετοι υδατάνθρακες που διασπώνται σε απλά σάκχαρα τα οποία απορροφώνται από την κυκλοφορία του αίματος. Για άτομα που πρέπει να παρακολουθούν επισταμένα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους, όπως αυτά με διαβήτη τύπου 1 ή 2, η κατανάλωση τροφών όπως οι τηγανητές πατάτες ή ο πουρές θεωρείται απαγορευτική. Ωστόσο, η απειλή αυτή ενδεχομένως να μετριάζεται σε ένα βαθμό αν αφήσετε τη φλούδα στην πατάτα. Οι φυτικές ίνες που περιέχει η φλούδα επιβραδύνουν την κατανομή των υδατανθράκων σε σάκχαρα.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Φαλάφελ

Αυθεντική συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Μελομακάρονα του Τάσου

Αξέχαστα μελομακάρονα, μελωμένα, αφράτα και τραγανά. Φτιάξτε αυτή τη συνταγή για μελομακάρονα του Τάσου και όλοι θα γλείγουν τ δάχτυλά τους!

Σπαγγέτι με σάλτσα πέστο βασιλικού

Ένα ελαφρύ πιάτο που συνδυάζει γεύσεις, αρώματα και υφές! Εύκολη, γρήγορη, απλή και νόστιμη συνταγή για μακαρονάδα.

Σπιτική μουστάρδα

Υπέροχη σπιτική μουστάρδα από τον Τάσο Αντωνίου. Μάθετε πώς φτιάχνουμε σπιτική μουστάρδα με σιναπόσπορο, με την πιο εύκολη, γρήγορη και αυθεντική συνταγή.

Περισσότερα άρθρα

Τα 3 μεγάλα λάθη που κάνουμε με τους ξηρούς καρπούς

Λάθη που κάνουμε όταν αγοράζουμε και αποθηκεύουμε ξηρούς καρπούς. Αυτά είναι τα μυστικά για να διατηρήσετε ολόφρεσκους τους ξηρούς καρπούς!

Ο σωστός τρόπος να καταψύξετε σπανάκι

Πώς καταψύχουμε σωστά το σπανάκι; Δείτε τα μυστικά για να μπορείτε να απολαμβάνετε θρεπτικό σπανάκι όλη τη χρονιά!

Οι 4 καλύτερες συνταγές για σπιτική μηλόπιτα

Οι καλύτερες συνταγές για τέλεια μηλόπιτα σε εύκολες παραλλαγές!

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ