Η πατάτα είναι ίσως η πιο δημοφιλής τροφή, η οποία μπορεί εύκολα να μεταμορφωθεί σε πολλές διαφορετικές μαγειρεμένες εναλλακτικές μέσα σε λίγα μόνο λεπτά. Από τηγανητές πατάτες και ογκρατέν μέχρι βελούδινο πουρέ ή σούπα. Ένα πράγμα μόνο παραμένει εξαιρετικά αμφιλεγόμενο: αν πρέπει να τρώμε την πατάτα με τη φλούδα της. Θυμηθείτε μόνο να τρίψετε πολύ καλά τη φλούδα πριν μαγειρέψετε τις πατάτες σας.
Αν ρωτήσετε παλιές μαγείρισσες, σίγουρα θα επιμείνουν ότι πρέπει να καθαρίζουμε τη φλούδα πριν από το μαγείρεμα. Διατροφολόγοι όμως υποστηρίζουν ότι αυτό είναι λάθος που αφαιρεί σημαντικό ποσοστό των θρεπτικών της συστατικών. Ας ρίξουμε μια ματιά στα οφέλη για τον οργανισμό αν τρώμε την πατάτα με τη φλούδα.
1. Αφήνοντας τη φλούδα στην πατάτα, κάνετε εξοικονόμηση χρημάτων
Αν προσπαθείτε, όπως όλοι μας αυτές τις μέρες, να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα χρήματα που ξοδεύετε στα τρόφιμα, τότε σκεφτείτε το διπλά πριν αφαιρέσετε τις φλούδες από τις πατάτες και τις πετάξετε στα σκουπίδια. Αν δεν τις καθαρίσετε, έχετε διπλό κέρδος: προσθέτουν στον συνολικό όγκο του φαγητού που ετοιμάζετε και δεύτερον, οι φυτικές ίνες που περιέχουν θα σας κρατήσουν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τρώγοντας μικρότερη ποσότητα από αυτή που θα καταναλώνατε αν είχατε αφαιρέσει τη φλούδα.
2. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι φυτικές ίνες ενισχύουν σημαντικά την πεπτική διαδικασία και οι φλούδες από τις πατάτες περιέχουν μεγάλη ποσότητα. Η μη ικανοποιητική πρόσληψη ινών μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε υποτονικά και ενδεχομένως να προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Η φλούδα είναι επίσης πλούσια σε σίδηρο, κάλιο, νιασίνη και βιταμίνη C.
3. Έχει λίγες θερμίδες
Αν ακολουθείτε ειδική διατροφή, η φλούδα της πατάτας περιέχει φυτικές ίνες που θα μπορούσαν να σας κρατήσουν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
4. Ενισχύει τη γεύση της πατάτας
Πολλοί προτιμούν να αφαιρούν τη φλούδα πριν το μαγείρεμα, θεωρώντας ότι αλλοιώνει τη γεύση του φαγητού. Στην πραγματικότητα, η φλούδα της πατάτας χρειάζεται την προσθήκη ελάχιστου ελαιολάδου, βοτάνων, αλατοπίπερου και ψήνοντάς τις στο φούρνο, μεταμορφώνονται σε γκουρμέ λιχουδιά. Ακόμη καλύτερα, απολαύστε ολόκληρες πατάτες ψημένες στον φούρνο με τη φλούδα τους, τις οποίες στη συνέχεια θα γεμίσετε με σως φέτας. Δείτε τη λαχταριστή συνταγή του Τάσου Αντωνίου σε βίντεο!
5. Βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος
Οι πατάτες, όπως το ρύζι, είναι σύνθετοι υδατάνθρακες που διασπώνται σε απλά σάκχαρα τα οποία απορροφώνται από την κυκλοφορία του αίματος. Για άτομα που πρέπει να παρακολουθούν επισταμένα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους, όπως αυτά με διαβήτη τύπου 1 ή 2, η κατανάλωση τροφών όπως οι τηγανητές πατάτες ή ο πουρές θεωρείται απαγορευτική. Ωστόσο, η απειλή αυτή ενδεχομένως να μετριάζεται σε ένα βαθμό αν αφήσετε τη φλούδα στην πατάτα. Οι φυτικές ίνες που περιέχει η φλούδα επιβραδύνουν την κατανομή των υδατανθράκων σε σάκχαρα.
ενδιαφέρον άρθρο