ΑρχικήΆρθραΠώς χρησιμοποιούμε τη μέντα στις συνταγές μας

Πώς χρησιμοποιούμε τη μέντα στις συνταγές μας

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Αρωματική, δροσιστική, αναζωογονητική, με υπέροχο ανοιχτό πράσινο χρώμα, η μέντα προέρχεται από την τυχαία διασταύρωση του δυόσμου και της νερομέντας. Πρόκειται για ένα φυτό που διασώθηκε χάρη στην καλλιέργεια του από τον άνθρωπο. Από την αρχαιότητα ως και σήμερα, η μέντα χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, στη φαρμακοποιία αλλά και στη μαγειρική. Η δροσιά που αναδύεται από τη γεύση της καθιστά τη μέντα ιδανικό συστατικό για διάφορες συνταγές και ιδίως για τις καλοκαιρινές συνταγές. Εμείς σας δίνουμε συμβουλές για το πώς μπορείτε να τη διατηρήσετε όλο τον χρόνο και κυρίως για το πώς μπορείτε να την προσθέσετε στο φαγητό και τα γλυκά σας.

Πώς διατηρείται η μέντα

  • Αν θέλετε να έχετε πάντα φρέσκια μέντα, μπορείτε να φυτέψετε μέντα σε μια γλάστρα και να την έχετε στο μπαλκόνι σας. Σε περίπτωση που η καλλιέργεια και κυρίως η φροντίδα φυτών δεν είναι το δυνατό σας σημείο, μπορείτε να κόψετε κλαράκια με πολλά και φρέσκα φύλλα μέντας, να τα βάλετε  σε πλαστική σακούλα τροφίμων που κλείνει αεροστεγώς και στη συνέχεια να την αποθηκεύσετε στο ψυγείο.
  • Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να αποξηράνετε φύλλα μέντας και να τα προσθέτετε στις συνταγές σας. Πλύντε καλά με κρύο νερό ένα φρέσκο ματσάκι μέντα, στραγγίξτε το και αφήστε το να στεγνώσει σε απορροφητικό χαρτί. Στη συνέχεια, δέστε το με σπάγγο, φτιάχνοντας ένα μπουκέτο και κρεμάστε το ανάποδα σε σκιερό μερός. Αφήστε το κρεμασμένο στο ίδιο μέρος για περίπου 3 εβδομάδες. Η αποξηραμένη μέντα είναι έτοιμη όταν τρίβεται στα χέρια σας. Μόλις την ξεκρεμάσετε, την τρίβετε και την αποθηκεύετε σε βάζο που κλείνει αεροστεγώς. Με τον τρόπο αυτό, μπορείτε να διατηρήσετε τη μέντα για ένα χρόνο.
  • Ένας γρήγορος τρόπος αποξήρανσης, που ισχύει και για άλλα μυρωδικά, είναι να κόψετε φύλλας μέντας, να τα πλύνετε και να τα στεγνώσετε καλά και στη συνέχεια να τα τοποθετήσετε πάνω  σε μια λαμαρίνα. Βάλτε τη λαμαρίνα στον φούρνο στους 100ο C με την πόρτα μισάνοιχτη. Μόλις τα φύλλα αρχίζουν να τρίβονται, βγάλτε τη λαμαρίνα από το φούρνο, τρίψτε τα φύλλα κι αποθηκεύστε τα σε βάζο που κλείνει αεροστεγώς.

Πώς χρησιμοποιούμε τη μέντα στη μαγειρική

  • Προσθέστε μέντα στις σαλάτες σας. Η μέντα ταιριάζει πολύ με την κινόα, οπότε τι καλύτερο από μια σαλάτα με κινόα και μέντα. Εναλλακτικά, δοκιμάστε να προσθέσετε ψιλοκομμένη μέντα αντί για άλλο μυρωδικό σε μια δροσερή αγγουροσαλάτα ή στην παντζαροσαλάτα σας.
  • Φτιάξτε ντιπ γιαουρτιού με μέντα, μια πικάντικη σάλτσα γαρίδας αντικαθιστώντας τον ψιλοκομμένο μαϊντανό με μέντα ή προσθέστε λίγα τριμμένα φύλλα της σε μια απλή βινεγκρέτ με βάση το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα και το ξίδι.
  • Προσθέστε μέντα σε διάφορα αλμυρά κέικ όπως σε αυτό το αλμυρό κέικ με κολοκυθάκι και μοτσαρέλα.
  • Σοκολάτα και μέντα είναι ένας κλασικός κι αγαπημένος συνδυασμός. Λίγη μέντα στη ζεστή σοκολάτα είναι σίγουρο ότι θα απογειώσει τη γεύση του αγαπημένου σας ροφήματος. Δείτε τη συνταγή για ζεστή σοκολάτα εδώ.
  • Λεμονάδα με μέντα και παγωμένο τσάι με φρέσκια μέντα και φέτες ανανά είναι από τα πρώτα ροφήματα που διαλέγουμε για να δροσιστούμε το καλοκαίρι.
  • Αν σας αρέσουν τα γλυκά, αλλά προσέχετε και τη σιλουέτα σας, αυτή η συνταγή για γρανίτα με λεμόνι και μέντα είναι ό,τι πρέπει.
  • Φτιάξτε αυτή τη συνταγή για καλοκαιρινό λικέρ με δυόσμο και μέντα. Ως απεριτίφ ή χωνευτικό, η απόλαυση που χαρίζει είναι απερίγραπτη.
  • Με φρέσκα φύλλα μέντας μπορείτε να γαρνίρετε  διάφορα γλυκά όπως μια μους σοκολάτας, ενώ μπορείτε να φτιάξετε και μους μέντας-σοκολάτας, αν προσθέσετε στο μείγμα σοκολάτα με γεύση μέντας.  Η διαδικασία είναι απλή. Το μόνο που χρειάζεστε είναι να ακολούθησετε τη συνταγή για μους σοκολάτας χρησιμοποιώντας 55 γραμ. κουβερτούρας και 55 γραμ. σοκολάτα με γεύση μέντας.  
  • Δοκιμάστε να γαρνίρετε με σιρόπι μέντας παγωτά, τηγανίτες ή γλυκές κρέπες, ακόμα και φρουτοσαλάτες. Μπορείτε να το προμηθευτείτε έτοιμο ή ακόμα καλύτερα να το φτιάξετε μόνοι σας αφού είναι πολύ εύκολο. 

Συνταγή για σιρόπι μέντας

Πλένουμε πολύ καλά ένα ματσάκι μέντα. Βάζουμε τα φύλλα μέντας μέσα σε λεπτό τούλι το οποίο δένουμε σε πουγκί. Το τοποθετούμε σε κατσαρόλα με 1/2 λίτρο νερό. Προσθέτουμε 250 γρ. ζάχαρη και βράζουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να δέσει το σιρόπι, χωρίς όμως να γίνει πολύ παχύρευστο. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την σκεπάζουμε με μια πετσέτα. Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει. Αφαιρούμε από το μείγμα το πουγκί με τα φύλλα μέντας και μεταφέρουμε το σιρόπι που έχει μείνει στην κατσαρόλα σε γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς. Το σιρόπι μέντας διατηρείται στο ψυγείο.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Τηγανιά με πράσο

Τηγανιά με πράσο, συνταγή πολύ νόστιμη με λίγα υλικά. Προσθέστε τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά της επιλογής σας για να απολαύσετε την πιο νόστιμη χοιρινή τηγανιά σαν μεζέ

Σαλάτα ταμπουλέ αρωματική και πανεύκολη

Σαλάτα ταμπουλέ από τον Τάσο Αντωνίου. Δροσερή και αρωματική σαλάτα με πλιγούρι και φρέσκα μυρωδικά που συνοδεύει ιδανικά κρεατικά και ψαρικά.

Pancakes με μέλι και νεκταρίνια

Συνταγή για pancakes με μέλι. To απόλυτα χορταστικό πρωινό!

Περισσότερα άρθρα

Η ιστορία πίσω από το τιραμισού

Η ιστορία πίσω από το τιραμισού, το πιο δημοφιλές ιταλικό γλυκό με μπισκότα, βελούδινγ κρέμα και άρωμα εσπρέσο.

Κάνουμε πικνίκ για την Πρωτομαγιά στην Αθήνα!

Πιάστε το Μάη με ένα ανοιξιάτικο πικνίκ! Bonus απίθανες συνταγές.

Συνταγή για σπιτικό παγωτο με 2 υλικά

Λαχταριστή συνταγη για νόστιμο παγωτο με ένα ή δύο υλικά. Ποιος είπε ότι τα παγωτα είναι δύσκολα; Τώρα σπιτικο παγωτό χωρίς παγωτομηχανή!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ