ΑρχικήΆρθραΠώς θα φτιάξω σπιτικό ζωμό

Πώς θα φτιάξω σπιτικό ζωμό

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Ο ζωμός είναι ένα απλό, αλλά μαγικό υλικό αφού με την προσθήκη του στις συνταγές για σάλτσες, σούπες, φαγητά κατσαρόλας ή φούρνου, μέχρι ζυμαρικά και ρύζι, ενισχύει τη γεύση στο τελικό αποτέλεσμα. Πόσες φορές έχετε μαγειρέψει ένα γιουβέτσι ή ένα μοσχαράκι κατσαρόλας και έχετε την αίσθηση ότι “κάτι λείπει”; Οι ζωμοί είναι τα μυστικά υλικά που εμπλουτίζουν τις σάλτσες και τονίζουν τα γευστικά χαρακτηριστικά, δίνουν βάθος, υφή και πολυπλοκότητα σε ένα πιάτο.

Δεν είναι τυχαίο το ότι ο Auguste Escoffier, ο πατέρας της σύγχρονης γαλλικής κουζίνας, στο βιβλίο του Le Guide Culinaire αφιερώνει το πρώτο κεφάλαιο στους ζωμούς, υπογραμμίζοντας ότι οι ζωμοί είναι το παν στη μαγειρική. Όπως σημειώνει ο Γάλλος σεφ, αν ένας ζωμός είναι καλός, τα υπόλοιπα στάδια στην εκτέλεση μιας συνταγής είναι εύκολα.

Δείτε ακόμα

Τα μυστικά για τέλειο μοσχαράκι στιφάδο

Ο σπιτικός ζωμός είναι εύκολος και οικονομικός στην παρασκευή του. Γνωρίζετε ακριβώς τα υλικά που έχετε χρησιμοποιήσει, ελέγχετε τις ποσότητες και τη διαδικασία δοκιμάζοντας, και έτσι ο ζωμός ανταποκρίνεται ακριβώς στα δικά σας γευστικά κριτήρια. Με τις συμβουλές του Μαμα Πειναω θα φτιάξετε τον πιο νόστιμο σπιτικό ζωμό κότας ή κρέατος τον οποίο θα έχετε έτοιμο ανά πάσα ώρα και στιγμή.

  1. Επιλογή ζωμού. Οι συνηθέστεροι ζωμοί είναι ο ζωμός κότας, βοδινού και λαχανικών. Για να φτιάξουμε ζωμό κότας χρησιμοποιούμε τα κόκκαλα και τις φτερούγες από ένα ψητό κοτόπουλο. Για τον ζωμό βοδινού, παίρνουμε τα κόκκαλα από ωμό κρέας τα οποία έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια. Πρέπει να προσέξουμε τα κόκκαλα να έχουν ελάχιστο κρέας πάνω τους. Αν θέλουμε να φτιάξουμε ζωμό λαχανικών, επιλέγουμε λαχανικά όπως πράσα, καρότα, κοτσάνι μπρόκολου, κρεμμύδια, μαραθόριζα, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια.
  2. Βράσιμο. Οποιον ζωμό κι αν φτιάξουμε, αρχικά γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό, προσθέτουμε τα κόκκαλα ή τα λαχανικά, λίγο αλάτι και τα αφήνουμε να βράσουν.
  3. Ξάφρισμα και μαγείρεμα. Μόλις ο ζωμός πάρει βράση, με μια κουτάλα αφαιρούμε τους αφρούς που περιέχουν τα λιπαρά και περιττά στοιχεία. Στη συνέχεια, για έναν πιο νόστιμο ζωμό κρέατος ή κότας μπορούμε να προσθέσουμε επιπλέον λαχανικά όπως κρεμμύδι ολόκληρο ή κομμένες σε χοντρές ροδέλες, σέλινο ή καρότο. Αφήνουμε τον ζωμό να μαγειρευτεί  σε χαμηλή φωτιά για περίπου 3 ώρες. Το αργό μαγείρεμα είναι το μυστικό για έναν σπιτικό ζωμό, αφού έτσι θα βγάλει όλα τα αρώματά του και βαθιά, πλούσια γεύση.
  4. Σούρωμα και περιττό λίπος. Μόλις ο ζωμός είναι έτοιμος, τον σουρώνουμε με πολύ ψιλό σουρωτήρι ή τουλπάνι για να απομακρύνουμε τα κόκολλα και τα υπόλοιπα περιττά στοιχεία. Στη συνέχεια, τον αφήνουμε να κρυώσει εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου για αρκετές ώρες. Μόλις δούμε να δημιουργείται στην επιφάνειά του μια κρούστα από λίπος, με μια κουτάλα την αφαιρούμε. Για το ζωμό λαχανικών, σουρώνουμε τον ζωμό, τον αφήνουμε να κρυώσει  και τον αποθηκεύουμε με τον τρόπο που θα εξηγήσουμε παρακάτω.
  5. Αποθήκευση. Αποθηκεύουμε τον έτοιμο πλέον ζωμό σε παγοθήκες και τον αποθηκεύουμε στην κατάψυξη. Για να τον χρησιμοποιήσουμε,  προσθέτουμε τους κύβους ζωμού σε παγάκια απευθείας στην κατσαρόλα με το φαγητό. Εναλλακτικά, διαλύουμε τα παγάκια ζωμού σε λίγο ζεστό νερό και κατόπιν προσθέτουμε το διάλυμα στο φαγητό. Ο σπιτικός ζωμός διατηρείται στο ψυγείο για 5 μέρες και στην κατάψυξη έως και 5 μήνες.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Πιπερόπιτα με κοτόπουλο

Πιπερόπιτα με κοτόπουλο από τον Τάσο Αντωνίου. Δοκιμάστε αυτή τη χορταστική πιπερόπιτα με το μυστικό μείγμα μπαχαρικών του Τάσου και θα ξετρελαθείτε!

Κανελόνια με γέμιση από κιμά και μπεσαμέλ

Κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ από τον Τάσο Αντωνίου. Μία απίθανη συνταγή με λαχταριστά κανελόνια και πλούσια γέμιση από βελούδινη μπεσαμέλ και μυρωδική σάλτσα με κιμά.

Τυρόπιτα με φέτα και πιπεριές

Τυρόπιτα με φέτα και πιπεριές από τον Τάσο Αντωνίου! Μια λαχταριστή αλμυρή πίτα με φέτα, κασέρι και γλυκιές κόκκινες πιπεριές, ιδανική ως ορεκτικό.

Περισσότερα άρθρα

6 φθινοπωρινές συνταγές που θα αγαπήσεις

Φθινοπωρινές συνταγές που θα αγαπήσουν όλοι. Αλμυρές και γλυκιές δημιουργίες που θα σε συντροφεύσουν με νοστιμιά το φθινόπωρο!

6 τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουμε να ζεσταίνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων

Μια λίστα με τρόφιμα που οι ειδικοί συνιστούν να τα καταναλώνουμε φρέσκα και να αποφεύγουμε να τα ζεσταίνουμε ξανά.

10 tips για τέλειο μπάρμπεκιου

Το τέλειο μπάρμπεκιου έχει 10 μεγάλα μυστικά - κι εμείς σου τα αποκαλύπτουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ