Νιώθετε συχνά ότι έχετε τις “μαύρες” σας; Μήπως αισθάνεστε διαρκώς θλιμμένοι χωρίς να υπάρχει κάποιος προφανής λόγος; Ίσως η διατροφή σας να σχετίζεται άμεσα με την πνευματική σας υγεία.
Συνήθως η πρώτη αντίδραση όταν έχουμε κακή διάθεση είναι να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες γλυκών ή άλλων ανθυγιεινών σνακ. Ωστόσο, η επιστήμη έχει αποδείξει ότι πράγματι μπορείτε να βελτιώσετε τη διάθεσή σας τρώγοντας, αρκεί να επιλέξετε τις σωστές τροφές.
Οι διατροφικές επιλογές που βελτιώνουν το υπόλοιπο σώμα μπορούν επίσης να βελτιώσουν την προοπτική του εγκεφάλου για τον υπόλοιπο κόσμο. Η υγιεινή διατροφή – τα φρούτα, τα λαχανικά, τα καλά λιπαρά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως – έχει συνδεθεί σε πολλές μελέτες με τη μείωση του κινδύνου κατάθλιψης, ακόμη και αυτοκτονίας. Η διατροφή επηρεάζει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι επιδρά με τη σειρά του στον κίνδυνο κατάθλιψης.
Εντάξτε λοιπόν αυτά τα πέντε θρεπτικά τρόφιμα που βελτιώνουν τη διάθεση στη διατροφή σας.
1. Σολομός
Ο σολομός είναι μια θρεπτική υπερτροφή γεμάτη ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μια βασική θρεπτική ουσία που το ανθρώπινο σώμα δεν παράγει εκ φύσεως.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι μέρος των μεμβρανών που περιβάλλουν τα κύτταρα στο σώμα, ιδιαίτερα στον εγκέφαλο. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ψαριών όπως ο σολομός με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να διευκολύνει την κατάθλιψη.
Ο σολομός είναι επίσης μια τροφή που καταπολεμά τις φλεγμονές. Η αυξημένη φλεγμονή στο σώμα θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στην πρόκληση κατάθλιψης, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο.
Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή για σολομό με τραγανή κρούστα και σαλάτα από σπανάκι του Τάσου Αντωνίου!
2. Μαύρη σοκολάτα
Όταν λαχταράτε γλυκό και καταλήγετε να τρώτε ένα βαζάκι με πραλίνα, μάλλον αφού το καταναλώσετε θα νιώσετε άσχημα. Η αλήθεια είναι ότι μια λογική ποσότητα γλυκού και συγκεκριμένα ένα μικρό κομμάτι μαύρης σοκολάτας, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη διάθεση.
Η σκούρα σοκολάτα μπορεί να βελτιώσει όχι μόνο τον εγκέφαλό σας, αλλά και το ανοσοποιητικό σύστημα και την όρασή σας, σύμφωνα με έρευνες.
Προσέξτε, όμως, με τη σοκολάτα που θα επιλέξετε! Στις σχετικές μελέτες, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαύρη σοκολάτα με 70% περιεκτικότητα σε κακάο. Αυτό συνήθως σημαίνει ότι η σοκολάτα έχει πιο πικρή γεύση, καθώς μόνο το 30% της μπάρας αποτελείται από ζάχαρη και γάλα.
Δοκιμάστε τη συνταγή για υπέροχα τρουφάκια σοκολάτας από τον Τάσο Αντωνίου!
3. Φρούτα του δάσους
Τα φρούτα έχουν ευεργετικές επιδράσεις για τον οργανισμό στα πλαίσια μια ισορροπημένηες διατροφής, αλλά τα φρούτα του δάσους είναι ιδιαίτερα ισχυρά για τον εγκέφαλο.
Τα φρούτα του δάσους είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, τα οποία βοηθούν στη ρύθμιση της διάθεσης, στη βελτίωση της μνήμης και στη μείωση της φλεγμονής.
Απολαύστε λοιπόν ένα μεγάλο μπολ με φράουλες, βατόμουρα και σμέουρα με μια γευστική κρέμα μασκαρπόνε, όπως προτείνει ο Τάσος σε αυτή τη συνταγή!
4. Σπανάκι και λαχανίδες
Τα σκοτεινά, φυλλώδη χόρτα όπως το σπανάκι και οι λαχανίδες είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αντιφλεγμονώδεις τροφές.
Είναι επίσης εξαρετική πήγη μαγνησίου, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία και τη διάθεση του εγκεφάλου.
Δοκιμάστε την υπέροχη συνταγή για σπανακόρυζο από τον Τάσο.
5. Αμύγδαλα
Τα αμύγδαλα είναι μια τροφή γεμάτη καλά λιπαρά, η οποία ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου. Είναι ακόμη πλούσια σε τυροσίνη, μια χημική ένωση η οποία έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει την πτώση της γνωστικής λειτουργίας, ειδικά σε σχέση με το άγχος.
Δοκιμάστε τη συνταγή για γάλα αμυγδάλου ή για σοκολατένιο άλειμμα αμυγδάλου!