fbpx

10 μυστικά για τέλειες μαρμελάδες

Μυστικά για τέλεια μαρμελάδα

Η φύση μας παρέχει όλο το χρόνο με φρέσκα φρούτα. Ειδικά το καλοκαίρι, τα φρούτα της εποχής είναι ζουμερά και γλυκά, και γι’αυτό οι παλιές νοικοκυρές έσπευδαν να φτιάξουν μαρμελάδες με με τα καλοκαιρινά φρούτα. Τι πιο ωραίο από το να κλείνεις τη γεύση και τα αρώματα της εποχής σε βαζάκια με σπιτική μαρμελάδα; 

Αλείψτε τη σπιτική μαρμελάδα σας στο ψωμί, σε κέικ και τάρτες, σε τσιζκέικ, γλυκά ψυγείου, ακόμη και στο φαγητό. Οι συνταγές για μαρμελάδα είναι άπειρες. Κάθε μάγειρας έχει και τη δική του! Διαλέγεις, παίρνεις κι εκτελείς κατά γράμμα, ή δίνεις τη δική σου πινελιά ανάλογα με τα γούστα σου. Εμείς σήμερα θα μοιραστούμε μαζί σας τα 10 μυστικά για τέλειες μαρμελάδες.

1. Η σωστή αναλογία ζάχαρης και φρούτου

Η ζάχαρη λειτουργεί ως συντηρητικό για τη μαρμελάδα. Λίγη ζάχαρη θα κάνει τη μαρμελάδα να χαλάσει, ενώ πολλή ποσότητα θα την κάνει υπερβολικά γλυκιά. Ο κανόνας λέει πως κάθε κιλό καθαρισμένου φρούτου (χωρίς κουκούτσια) χρειάζεται ίδια ποσότητα ζάχαρης. Βέβαια κάποια φρούτα είναι ήδη γλυκά από τη φύση τους, όπως οι φράουλες ή τα σύκα, και χρειάζονται μισή ποσότητα ζάχαρης. Αν δεν είστε σίγουροι, εμπιστευτείτε τη συνταγή.

2. Επιλέξτε την κατάλληλη κατσαρόλα

Η μαρμελάδα θέλει κατσαρόλα με χοντρό πάτο, ώστε να μην κινδυνεύσει το μείγμα να κολλήσει και να καταστραφεί όλη η συνταγή. Αν μάλιστα διαθέτετε πλασοτέ κατσαρόλα με χοντρό πάτο, ακόμη καλύτερα.

3. Η ιδανική ποσότητα μαρμελάδας

Είναι μύθος ότι πρέπει να φτιάξετε τουλάχιστον δυο κιλά μαρμελάδας. Αν έχετε π.χ. μισό κιλό βερίκοκα που είναι έτοιμα να χαλάσουν, γιατί να μην φτιάξετε μια μαρμελάδα βερίκοκο; Χρησιμοποιήστε μικρό κατσαρολάκι και φτιάξτε ένα ή δυο βαζάκια μαρμελάδας.

Βίντεο: η ωραιότερη συνταγή για μαρμελάδα βερίκοκο

4. Η μαρμελάδα θέλει χαμηλή φωτιά και συχνό ανακάτεμα 

Αν δεν έχετε υπομονή, η παρασκευή μαρμελάδας μάλλον δεν είναι για εσάς. Σιγοβράστε τη μαρμελάδα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύετε συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα. Πρέπει να φτάνετε μέχρι τον πάτο της κατσαρόλας ώστε να μην κολλήσει το φρούτο και καεί η μαρμελάδα. Καλύτερα να χρησιμοποιήσετε μια καινούργια ξύλινη κουτάλα για όλες τις μαρμελάδες, ώστε να μην πάρει μυρωδιά το γλυκό σας από κρεμμύδι ή σκόρδο σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε την ίδια κουτάλα και στο φαγητό.

5. Πάντα να ξαφρίζετε τη μαρμελάδα

Στην πραγματικότητα, ο αφρός συχνά έχει να κάνει με την ποιότητα της ζάχαρης. Αν δεν αφρίσει η μαρμελάδα, ξέρετε ότι η ζάχαρη που προσθέσατε είναι καλής ποιότητας. Όταν αφρίσει, πάρτε ένα κουτάλι και σιγά σιγά αφαιρέστε τον αφρό από την επιφάνεια της μαρμελάδας.

6. Προσθέστε επιπλέον άρωμα στη μαρμελάδα

Συχνά η γεύση και το άρωμα του φρούτου αρκεί. Όταν όμως θέλετε να πειραματιστείτε, μπορείτε να ενισχύσετε τη γεύση με βανίλια, κανέλα, γλυκάνισο, κανέλα,  μέντα ή όποιο μυρωδικό και μπαχαρικό αγαπάτε. Με μέτρο πάντα!

7. Πώς δένει η μαρμελάδα;

Ο συνδυασμός οξέος και πηκτίνης είναι ένα μέσο για να δέσει η μαρμελάδα. Η πηκτίνη βρίσκεται στη φλούδα ή τα κουκούτσια κάποιων φρούτων. Η περιεκτικότητα διαφέρει από φρούτο σε φρούτο. Τα εσπεριδοειδή διαθέτουν αρκετή ποσότητα πηκτίνης στη φλούδα. Τα μήλα και τα κυδώνια περιέχουν πηκτίνη στα κουκούτσια. Άλλα φρούτα, όπως οι φράουλες δεν έχουν αρκετή ποσότητα πηκτίνης, ενώ το καρπούζι ή το πεπόνι δεν έχουν καθόλου πηκτίνη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορούμε να προσθέσουμε λίγη ποσότητα φρούτου με πηκτίνη, όπως το μήλο. Έτσι η μαρμελάδα θα δέσει με φυσικό τρόπο.

8. Πότε είναι έτοιμη η μαρμελάδα;

Ελέγχουμε αν είναι έτοιμη η μαρμελάδα ρίχνοντας μια μικρή ποσότητα μαρμελάδας πάνω σε κρύο πιάτο. Περιμένουμε να κρυώσει. Αν κάνουμε πάνω της μια γραμμή με το δάχτυλο και η μαρμελάδα στέκεται, τότε είναι έτοιμη. Αν η μαρμελάδα επανέρχεται στη θέση της, θα πρέπει να τη βράσετε λίγο ακόμη.

9. Πάντα προσθέτουμε χυμό λεμονιού στο τέλος

Όλες οι μαρμελάδες ζητούν λίγο χυμό λεμονιού στο τέλος, στην τελευταία βράση, πριν τραβήξετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Το λεμόνι λειτουργεί ως συντηρητικό. Η οξύτητα του είναι απαραίτητη για να «δέσει» καλύτερα τη μαρμελάδα, σε συνδυασμό με την πηκτίνη που περιέχει.

10. Πώς συντηρούμε τη μαρμελάδα;

Ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης της μαρμελάδας είναι να την βάλουμε σε γυάλινα βαζάκια που κλείνουν αεροστεγώς. Τα βαζάκια πρέπει να είναι αποστειρωμένα. Μάθετε πώς αποστειρώνουμε τα βαζάκια εδώ. Αφού βάλετε τη μαρμελάδα στα αποστειρωμένα βαζάκια, αποθηκεύστε τη στο ντουλάπι. Όταν την ανοίξετε, συντηρήστε τη στο ψυγείο.

Τώρα που ξέρετε τα μυστικά για την τέλεια μαρμελάδα, φτιάξτε τις δοκιμασμένες συνταγές μας για μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού!

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.