ΑρχικήΆρθραΓιατί βάζουμε φλουρί στη βασιλόπιτα; 

Γιατί βάζουμε φλουρί στη βασιλόπιτα; 

Το έθιμο της βασιλόπιτας έχει τις ρίζες του πολλά χρόνια πριν και ίσως είναι το μοναδικό αρχέγονο έθιμο που έχει καταφέρει να επιβιώσει μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα χρονολογείται στη ρωμαϊκή εποχή και την αρχαία εορτή των “Κρονίων”. Στη συνέχεια τη σκυτάλη παίρνουν οι Φράγκοι, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που έβαλαν νόμισμα μέσα στην πίτα και προσφώνιζαν “βασιλιά της βραδιάς” εκείνον που το έβρισκε.

Δείτε ακόμα: η ωραιότερη βασιλόπιτα κέικ σε βίντεο!

Το εν λόγω έθιμο των Φράγκων επικράτησε σε ολόκληρη την Ευρώπη μέχρι να συναντήσει την χριστιανική παράδοση και να συνδεθεί με τη Καισαρεία της Καππαδοκίας στη Μικρά Ασία. Ο Μέγας Βασίλειος, για να προστατεύσει την πόλη από την επερχόμενη λεηλασία του Έπαρχου, ζήτησε από τους ευκατάστατους κατοίκους να συγκεντρώσουν όσα χρυσαφικά μπορούσαν προκειμένου να τα παραδώσει ως “λύτρα” στον κατακτητή. Και έτσι έγινε. Ωστόσο, ως εκ θαύματος η εκστρατεία του Έπαρχου δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ και έτσι ο Μέγας Βασίλειος, θέλησε να επιστρέψει τα κοσμήματα στο λαό του, κρύβοντάς τα μέσα σε αρτοποιήματα τα οποία μοιράστηκαν την επομένη κιόλας, μετά τον εκκλησιασμό. 

Δείτε ακόμα: η ωραιότερη αλμυρή βασιλόπιτα όπως τη φτιάχνουν στη Βόρεια Ελλάδα σε βίντεο!

Σήμερα, περίπου 1500 χρόνια μετά, η βασιλόπιτα παρασκευάζεται την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και κόβεται λίγο μετά τον ερχομό του καινούργιου χρόνου. Συνήθως τα πρώτα κομμάτια της πίτας κόβονται για τον Χριστό και την Παναγία, το σπίτι και το κάθε μέλος της οικογένειας. ‘Οποιος βρει το φλουρί της βασιλόπιτας στιγματίζεται με συνοπτικές διαδικασίες ως “τυχερός της χρονιάς”.

Αν σας άνοιξε η όρεξη για βασιλόπιτα, βρείτε υπέροχες συνταγές για παραδοσιακή βασιλόπιτα, για καρυδάτη βασιλόπιτα και για γαλλική βασιλόπιτα με σφολιάτα

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Σπιτικό τυρί κρέμα

Αυτή η συνταγή για σπιτικό τυρί κρέμα με τέσσερα μόλις υλικά θα σας δώσει ένα βελούδινο, κρεμώδες και πεντανόστιμο τυρί. Σερβίρετέ το ως πρωινό, σνακ ή ως άλειμμα.

Cheesecake με πραλίνα φουντουκιού

Υπέροχη συνταγή για τσιζκέικ σοκολατένιο. Με μόνο 3 υλικά φτιάχνεις το πιο εύκολο και υπέροχο γλυκό!

Υγιεινά πατατάκια μήλου

Συνταγή για σπιτικά πατατάκια μήλου, ιδιαίτερα ελαφριά, γλυκά και νόστιμα σαν σνακ όλη τη διάρκεια της ημέρας!

Περισσότερα άρθρα

Φτιάχνουμε συνταγές με ό,τι περίσσεψε το Πάσχα

Μαγειρεύουμε και αξιοποιούμε το πασχαλινό αρνί, τα κουλουράκια και τα αυγά που περίσσεψαν.

11 tips για να πετυχαίνει κάθε συνταγή

11 tips για να πετυχαίνετε κάθε συνταγή μαγειρικής!

Τι να κάνεις με τη γαλοπούλα που περίσσεψε

Ιδέες για να μαγειρέψουμε με το φαγητό που περίσσεψε από το γιορτινό τραπέζι!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ