Το έθιμο της βασιλόπιτας έχει τις ρίζες του πολλά χρόνια πριν και ίσως είναι το μοναδικό αρχέγονο έθιμο που έχει καταφέρει να επιβιώσει μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα χρονολογείται στη ρωμαϊκή εποχή και την αρχαία εορτή των “Κρονίων”. Στη συνέχεια τη σκυτάλη παίρνουν οι Φράγκοι, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που έβαλαν νόμισμα μέσα στην πίτα και προσφώνιζαν “βασιλιά της βραδιάς” εκείνον που το έβρισκε.
Δείτε ακόμα: η ωραιότερη βασιλόπιτα κέικ σε βίντεο!
Το εν λόγω έθιμο των Φράγκων επικράτησε σε ολόκληρη την Ευρώπη μέχρι να συναντήσει την χριστιανική παράδοση και να συνδεθεί με τη Καισαρεία της Καππαδοκίας στη Μικρά Ασία. Ο Μέγας Βασίλειος, για να προστατεύσει την πόλη από την επερχόμενη λεηλασία του Έπαρχου, ζήτησε από τους ευκατάστατους κατοίκους να συγκεντρώσουν όσα χρυσαφικά μπορούσαν προκειμένου να τα παραδώσει ως “λύτρα” στον κατακτητή. Και έτσι έγινε. Ωστόσο, ως εκ θαύματος η εκστρατεία του Έπαρχου δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ και έτσι ο Μέγας Βασίλειος, θέλησε να επιστρέψει τα κοσμήματα στο λαό του, κρύβοντάς τα μέσα σε αρτοποιήματα τα οποία μοιράστηκαν την επομένη κιόλας, μετά τον εκκλησιασμό.
Δείτε ακόμα: η ωραιότερη αλμυρή βασιλόπιτα όπως τη φτιάχνουν στη Βόρεια Ελλάδα σε βίντεο!
Σήμερα, περίπου 1500 χρόνια μετά, η βασιλόπιτα παρασκευάζεται την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και κόβεται λίγο μετά τον ερχομό του καινούργιου χρόνου. Συνήθως τα πρώτα κομμάτια της πίτας κόβονται για τον Χριστό και την Παναγία, το σπίτι και το κάθε μέλος της οικογένειας. ‘Οποιος βρει το φλουρί της βασιλόπιτας στιγματίζεται με συνοπτικές διαδικασίες ως “τυχερός της χρονιάς”.
Αν σας άνοιξε η όρεξη για βασιλόπιτα, βρείτε υπέροχες συνταγές για παραδοσιακή βασιλόπιτα, για καρυδάτη βασιλόπιτα και για γαλλική βασιλόπιτα με σφολιάτα.