ΑρχικήΆρθραΚαθαρά Δευτέρα

Φθάνοντας στο τέλος των Απόκρεων, ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε τα κούλουμα και να στρώσουμε το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας που σηματοδοτεί το τέλος της καρναβαλικής περιόδου και την αρχή της Σαρακοστής. Το έθιμο προστάζει να βγούμε έξω, να πετάξουμε χαρταετό και να στρώσουμε τραπέζι παραθέτοντας τα σαρακοστιανά πιάτα. Λαγάνα, ταραμοσαλάτα και φυσικά ο χαλβάς έχουν την τιμητική τους, χωρίς βέβαια να παραλείπουμε κι άλλες λιχουδιές όπως γίγαντες, χταποδάκι και κάθε είδους θαλασσινά.

Καθαρά Δευτέρα χωρίς λαγάνα δεν γίνεται. Η κατανάλωση της λαγάνας συνδέεται άμεσα με την έναρξη της περιόδου της Σαρακοστής, δηλαδή της περιόδου της νηστείας που σηματοδοτεί την προετοιμασία για το Πάσχα, αφού η λαγάνα, ψωμί χωρίς προζύμι, συμβολίζει την κατανάλωση αζύμων κατά την Έξοδο των Ισραηλιτών από την Αίγυπτο. Τραγανή και με μπόλικο σουσάμι κατέχει πρωταρχικό ρόλο και συνοδεύει τα υπόλοιπα εδέσματα. Κι η ταραμοσαλάτα, όμως, κρίνεται απαραίτητη. Από λευκό ταραμά, που είναι ο αυθεντικός και θεωρείται ποιοτικά ανώτερος, ή από εκείνον με το ρόδινο χρώμα, με προσθήκη πατάτας ή ψωμιού, η ταραμοσαλάτα θεωρείται εκλεκτός κι αναγκαίος μεζές που η αλμυρή γεύση του συνδυάζεται άψογα με κρασί ή ουζάκι.

Και για το τέλος φυσικά έχουμε χαλβά. Με αραβική πιθανότατα καταγωγή αφού η ονομασία του προέρχεται απο την λέξη hulw που σημαίνει γλυκό, ο χαλβάς είναι γνώριμο γλύκισμα όχι μόνο στην Ελλάδα, που μάλλον εντάχθηκε στο διαιτολόγιό μας κατά τον 12ο αιώνα, αλλά και σε άλλες χώρες της Μεσογείου και των Βαλκανίων. Από τα τρία είδη χαλβά, τον σησαμένιο, των Φαρσάλων και τον σιμιγδαλένιο, ο πρώτος, γνωστός κι ως χαλβάς του μπακάλη, που παρασκευάζεται από ταχίνι, είναι κι αυτός που έχει την πρωτοκαθεδρία την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας. Γευστικός, θρεπτικός κι ωφέλιμος για την υγεία του οργανισμού μας, ο χαλβάς για να πετύχει θέλει αγνά υλικά και σωστό ζύμωμα, όπως παραδέχονται οι γνώστες της ιστορίας και της τέχνης του.

Δείτε τις καλύτερες συνταγές για το σαρακοστιανό τραπέζι

Το μενού της Καθαράς Δευτέρας

Λαγάνα

Ταραμοσαλάτα αφράτη & εύκολη

Καλαμαράκια τηγανητά

Χαλβάς σιμιγδαλένιος

Χαλβάς με σοκολάτα και λάιμ

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Φαλάφελ

Αυθεντική συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Μελιτζάνες παπουτσάκια

Ένα ονειρεμένο λαδερό φαγητό με βάση τη μελιτζάνα. Ο συνδυασμός κιμά, τυριών και μπεσαμέλ κάνει τα παπουτσάκια ακαταμάχητα!

Λουκουμάδες με τρια υλικά

Λουκουμάδες με τρια υλικά, τραγανοί και πεντανόστιμοι! Μάθετε πώς να φτιάξετε εύκολα λουκουμάδες με υλικά που έχετε πάντα στην κουζίνα σας.

Μακαρόν

Συνταγή για υπέροχα μακαρόν!

Περισσότερα άρθρα

8 μυστικά μαγειρικής των μοναχών στο Άγιο Όρος

Μάθετε τα μυστικά μαγειρικής από τους μοναχούς στο Άγιο Όρος, για πιάτα με βαθιά νοστιμιά που ωφελούν την υγεία αλλά και το πνεύμα.

Τυρινή εβδομάδα και συνταγές

Τυρινή εβδομάδα και συνταγές νόστιμες, εύκολες, γρήγορες και ιδιαίτερα απολαυστικές, για να γιορτάσετε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα την εβδομάδα πριν τη Σαρακοστή!

Το μυστικό υλικό για τέλεια αφράτη φανουρόπιτα

Η τέλεια φανουρόπιτα χρειάζεται αυτό το υλικό για να γίνει φουσκωτή, αφράτη και απόλυτα ζουμερή!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ