Φθάνοντας στο τέλος των Απόκρεων, ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε τα κούλουμα και να στρώσουμε το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας που σηματοδοτεί το τέλος της καρναβαλικής περιόδου και την αρχή της Σαρακοστής. Το έθιμο προστάζει να βγούμε έξω, να πετάξουμε χαρταετό και να στρώσουμε τραπέζι παραθέτοντας τα σαρακοστιανά πιάτα. Λαγάνα, ταραμοσαλάτα και φυσικά ο χαλβάς έχουν την τιμητική τους, χωρίς βέβαια να παραλείπουμε κι άλλες λιχουδιές όπως γίγαντες, χταποδάκι και κάθε είδους θαλασσινά.
Καθαρά Δευτέρα χωρίς λαγάνα δεν γίνεται. Η κατανάλωση της λαγάνας συνδέεται άμεσα με την έναρξη της περιόδου της Σαρακοστής, δηλαδή της περιόδου της νηστείας που σηματοδοτεί την προετοιμασία για το Πάσχα, αφού η λαγάνα, ψωμί χωρίς προζύμι, συμβολίζει την κατανάλωση αζύμων κατά την Έξοδο των Ισραηλιτών από την Αίγυπτο. Τραγανή και με μπόλικο σουσάμι κατέχει πρωταρχικό ρόλο και συνοδεύει τα υπόλοιπα εδέσματα. Κι η ταραμοσαλάτα, όμως, κρίνεται απαραίτητη. Από λευκό ταραμά, που είναι ο αυθεντικός και θεωρείται ποιοτικά ανώτερος, ή από εκείνον με το ρόδινο χρώμα, με προσθήκη πατάτας ή ψωμιού, η ταραμοσαλάτα θεωρείται εκλεκτός κι αναγκαίος μεζές που η αλμυρή γεύση του συνδυάζεται άψογα με κρασί ή ουζάκι.
Και για το τέλος φυσικά έχουμε χαλβά. Με αραβική πιθανότατα καταγωγή αφού η ονομασία του προέρχεται απο την λέξη hulw που σημαίνει γλυκό, ο χαλβάς είναι γνώριμο γλύκισμα όχι μόνο στην Ελλάδα, που μάλλον εντάχθηκε στο διαιτολόγιό μας κατά τον 12ο αιώνα, αλλά και σε άλλες χώρες της Μεσογείου και των Βαλκανίων. Από τα τρία είδη χαλβά, τον σησαμένιο, των Φαρσάλων και τον σιμιγδαλένιο, ο πρώτος, γνωστός κι ως χαλβάς του μπακάλη, που παρασκευάζεται από ταχίνι, είναι κι αυτός που έχει την πρωτοκαθεδρία την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας. Γευστικός, θρεπτικός κι ωφέλιμος για την υγεία του οργανισμού μας, ο χαλβάς για να πετύχει θέλει αγνά υλικά και σωστό ζύμωμα, όπως παραδέχονται οι γνώστες της ιστορίας και της τέχνης του.
Δείτε τις καλύτερες συνταγές για το σαρακοστιανό τραπέζι