Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,
Δεν υπάρχει εθνική κουζίνα που να μην χρησιμοποιεί στις συνταγές της το λεμόνι. Η ευωδιά και η γεύση του το έχουν καταστήσει ένα εξαιρετικό συστατικό τόσο σε αλμυρές όσο και σε γλυκές συνταγές. Εμείς σας προτείνουμε τρόπους να το χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική σας και σας συμβουλεύουμε πώς θα επιλέξετε και θα συντηρήσετε για καιρό τα λεμόνια σας.
Πώς τα επιλέγουμε
- Είναι σημαντικό να κοιτάξουμε τη φλούδα του λεμονιού. Διαλέγουμε, λοιπόν, λεμόνια που η φλούδα τους δεν θα έχει σημάδια ή χτυπήματα, δεν θα είναι μαλακή, αλλά θα είναι πορώδης και θα έχει ένα λαμπερό χρώμα.
- Προτιμάμε λεμόνια που μυρίζουν ωραία και έντονα.
- Συνήθως τα σχετικά μεγάλα λεμόνια έχουν πιο γλυκιά γεύση και περισσότερο χυμό από τα μικρά.
- Προτιμούμε να αγοράζουμε ελληνικά λεμόνια που κυκλοφορούν σε αφθονία και δεν είναι κερωμένα. Τα κερωμένα λεμόνια είναι αυτά που έχει καλυφθεί η φλούδα τους με παραφίνη για να προστατεύονται και να αντέχουν κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους, ιδίως όταν είναι μεγάλη σε διάρκεια. Διακρίνονται από τη λαμπερή επιφάνειά τους. Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ τη φλούδα ή το ξύσμα των κερωμένων λεμονιών αφού η παραφίνη απαγορεύεται να καταναλώνεται.
Πώς τα συντηρούμε
Μπορούμε να διατηρήσουμε τα λεμόνια εκτός ή εντός ψυγείου. Το μυστικό είναι να μην τα στοιβάζουμε το ένα πάνω στο άλλο γιατί έτσι μουχλιάζουν πιο γρήγορα.
Πώς χρησιμοποιούμε το λεμόνι στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική
1. Σε μακαρονάδες. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον χυμό ή το ξύσμα λεμονιού για να δώσουμε γεύση σε μια μακαρονάδα χωρίς πολλά υλικά όπως σε μια μακαρονάδα με σκόρδο και λάδι ή σε ζυμαρικά με βούτυρο.
2. Σε μαρινάδες. Τόσο το ξύσμα όσο και ο χυμός δίνουν απίστευτο άρωμα σε οποιαδήποτε μαρινάδα. Εμείς προσθέτουμε πάντα και λίγο χυμό λεμονιού όταν φτιάχνουμε μαριναρισμένο σολομό, ψητό κοτόπουλο στον φούρνο και καραμελωμένα μπουτάκια κοτόπουλου.
3. Στο αυγολέμονο. Οι αυγοκομμένες σούπες όπως η ψαρόσουπα ή η πασχαλινή μαγειρίτσα και όλα τα κλασικά ελληνικά φαγητά σαν τις αγκινάρες αυγολέμονο έχουν απίστευτη γεύση χάρη στο λεμόνι.
4. Σε φαγητά κατσαρόλας ή φούρνου. Το ψάρι στη λαδόκολλα και το αρνάκι θέλουν το λεμονάκι τους. Για τα λεμονάτα φαγητά της κατσαρόλας, μόλις σοτάρουμε το κρέας το σβήνουμε με λίγο χυμό λεμονιού και στη συνέχεια προσθέτουμε χυμό και ξύσμα λεμονιού λίγο πριν αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά.
5. Στις πατάτες φούρνου. Το άρωμα του λεμονιού στις πατάτες φούρνου είναι πραγματικά αυτό που τις κάνει τόσο νόστιμες που τρώγονται και σκέτες.
6. Στις σαλάτες, όπως σε μια πατατοσαλάτα ή σε σαλάτες με ψητά λαχανικά.
7. Πέστο με κολοκυθόσπορους. Σε μια φθινοπωρινή εκδοχή του πέστο, αντικαθιστούμε το κουκουνάρι με κολοκυθόσπορους και αρωματίζουμε με λεμόνι.
8. Χούμους. Το λεμόνι είναι απαραίτητο συστατικό στο χούμους, σε αυτή την απίθανη ανατολίτικη ρεβιθοσαλάτα που μπορούμε να τη συνοδεύσουμε με ό,τι λαχταρά η όρεξή μας.
Το λεμόνι στα γλυκά μας. Εκτός από τις μαρμελάδες όπου είναι απαραίτητο ως συντηρητικό, προσθέτουμε λεμόνι, χυμό ή ξύσμα, και στα γλυκά μας. Η λίστα είναι μεγάλη κι εμείς σας προτείνουμε τις καλύτερες γλυκές συνταγές με λεμόνι: το κλασικό κέικ λεμονιού, την υπέροχη κρέμα λεμονιού κατάλληλη για επικάλυψη γλυκών ή και σκέτη, την ευωδιαστή τάρτα λεμονιού, το πιο ζουμερό και μυρωδάτο κέικ με λιμοντσέλο και μια ντελικάτη τάρτα με κρέμα λεμονιού και φραμπουάζ.